parketlijm

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Wij zijn momenteel bezig met een verbouwproject en proberen in de mate van het mogelijke zo duurzaam en ecologisch te verbouwen.

Over een goede maand wordt de chape gegoten, daarna zouden we parket op het gelijkvloers leggen.

Nu was de vraag: bestaat er een milieuvriendelijke(re) lijm die wel dezelfde kwaliteit geeft als de klassieke tweetaktlijm?

We zijn al eens gaan horen in de biowinkel, daar hebben ze een bepaalde lijm, nl. Volvex. Nu zei die man dat die lijm wel niet zo stevig was en dat de parket na verloop van tijd zou kunnen loskomen...

De opbouw is momenteel als volgt voorzien: 8cm vloerisolatie; 7cm chape en dan 2cm parket. Nu is de isolatie al gekocht (en gelegd) en is de offerte van de chape al getekend, dus een opbouw om bv osb platen op de isolatie te leggen en daarop keepers te bevestigen en dan de parket te nagelen is in principe niet meer mogelijk;

Zouden we dan best toch met de klassieke lijm de parket verkleven? Of toch met die volvex? Of bestaat er een ander product?

Alvast bedankt!

Vriendelijke groeten,

Michael Boelaert

Reacties

heb je die parket al gekocht?

anders misschien 12 mm osb op de chappe met daarop 8 mm parket
dan kan je lijmen en nagelen (dan zal die volvex waarschijnlij beter houden)

20 mm parket kan ook soms zwevend gelegd worden (hangt ervan af wat voor parket het is)

Osb-platen zijn ook gemijmd met formaldehyde in, wat na verloop van tijd wordt vrijgegeven;

Wat is dan het beste: de tweecomponentlijm of osb of eender welke mdf-plaat die formaldehyde afgeeft.

Soms heb ik de indruk dat er geen goede oplossingen bestaan

livingboard is OSB zonder formaldehyde

er bestaat ook MDF zonder formaldehye

Michael:
Formaldehydelijmen voor plaatmaterialen voor binnen toepassing zijn reeds jaren wettelijk verboden!
Kan je jouw bewering staven dat men daar nu nog formaldehyde lijmen in gebruikt?

Akkoord, wel moeten alert zijn, maar we moeten ook niet onnodig nonsens gaan uitkramen hé.

Ik heb bij mij vorige werkgever steeds op de chape van die mozaiekparket die met draadjes verbonden aan de onderzijde (twee keus = ondergrondparket) gelijmd met lijm op waterbasis en dan daarop (na een dag of twee te drogen én even egaal te schuren ) de massieve parket (planken) 8 , 10 ,20mmm enz. erover gelijmd én genageld (met pneumatisch nagelpistool met fijne nagels) met dezelfde lijm.
Voordeel is dat deze lijmen een langere verwerktijd hebben dan tweecomponentenlijmen én dat bij "morsen" van de lijm het makkelijk op te kuisen is (componentenlijmen maken vlekken die dieper in het hout dringen) ook stinken waterbasislijmen niet zo hard
Wij hebben zo 1000zenden meters gelegd...