bentoniet

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hoe kan ik aantonen of er bentoniet in mijn grond zit.

Reacties

wil ,

goh , bentoniet , nooit van gehoord .
ff gezocht op t net ,leuk spul, vele toepassingen .

blijft de grond lang nat ? drassig ?

waarom wil je het aantonen als ik zo vrij mag zijn ?

grt maarten 1

Je mag blij zijn als je niet aan kan tonen, ik denk dat niemand zit te wachten op die vette zooi in de grond. Of zijn ze met een gestuurde boring onder je grond gegaan en dat je nu narigheid daarvan heb. Het is een grijs-achtige poeder wat met water wordt gemengd tot een bepaalde viscositeit (meestal tot dik water of dunne yoghurt)en met hoge druk met grondboringen wordt mee gevoerd om zo min mogelijk weerstand te krijgen en voor de geboorde ruimte open te houden. Als het spul opdroogd ontstaan er scheuren in zoals in droge klei, maar dit blijft zacht, een soort gel-achtig spul en als je daar instapt ben je d'r ziek van, dan zal je zien hoe vet dat spul is. Sommige landbouwers willen dit wel hebben op hun schrale grond. Er zijn ook wat ondersoorten zoals gel en supergel en ook die wat meer geelachtig zijn. In zoutwater wordt het afgebroken en verliest al zijn eigenschappen, maar daar hebben ze weer bentoniet voor wat daar tegen kan. Dit was het in het kort.

Wat is eigenlijk het probleem met bentoniet?

Da's toch maar gewoon een soort zand-klei mengsel met thixotrope eigenschappen...

Waarom zou je daar ziek van worden?

Wat is eigenlijk het probleem met bentoniet?

Da's toch maar gewoon een soort zand-klei mengsel met thixotrope eigenschappen...

Waarom zou je daar ziek van worden?

Wat is het probleem met bentoniet?
Deze word in fijn gemalen toestand aan zandgrond toegevoegd om beter het
vocht vast te houden in de schrale zandgrond.
Bentoniet is fijn gemalen klei, of is dit fout?

Er zijn vele soorten kleimineralen (smectiet, illiet, chloriet,...). Een belangrijke factor hierbij is de ionenactiviteit aan het oppervlak van de kleiplaatjes. Bentoniet is een gecommercialiseerde vorm van smectiet. Het heeft als eigenschap dat het sterk zwelt bij vochtopname (en krimpt bij droging) - sterker dan andere kleisoorten. Die zwellende eigenschap wordt toegepast om afdichtingen te realiseren in het veld (bijv. weinig doorlaatbare afdeklagen aan een stort). Het kan een probleem geven bij bentoniethoudende ondergronden (seizoensgebonden vochtveranderingen). Om dezelfde reden is bentoniet ook te mijden als ingrediënt in een klei- of leem (door het te mengen met zand) pleister.
Daarnaast heeft het ook tixotropische eigenschappen (niet te verwarren met "toxisch") - dat wordt dan bij boringen toegepast om de uitgraving open te houden in water-verzadigde omgevingen.

Waarom zou iemand bentoniet in zijn ondergrond willen? Of zich daar überhaupt zorgen over maken? In alle geval, dat spul komt niet voor in Vlaanderen en bij mijn weten zelfs niet in centraal Europa.

Boomse klei bevat zo'n 10 à 20 % smectiet (gelijkaardig aan bentoniet).

Concreet dus:
- ofwel is er een klei-ondergrond, hierin kan een fractie smectiet aanwezig zijn;
- ofwel zijn er sporen bentoniet achtergebleven na grondwerken (boringen e.d.).

Door zijn hoge oppervlakte-activiteit en adsorptievermogen, wordt het ook in de voedingsindustrie gebruikt (bijv. filteren wijn). Het is dus helemaal niet schadelijk.

Als het ondubbelzinnig moet aangetoond worden, zou bijv. een XRD (X-Ray Diffraction) methode uitkomst kunnen bieden. De klei-fractie in de grond zou je in eerste instantie kunnen bepalen met een bezinkingsproef (grond mengen met water, goed schudden en dan zien wat er boven het bezinksel overblijft - bentoniet zal niet vlug neerslaan door zijn zeer fijne kleiplaatjes).

Ik heb bentoniet met succes gebruikt om een waterdichte laag op te bouwen zodat er geen water van de Ijse in een winkelruimte terecht kwam. Mengsel van 25% bentoniet met rijnzand. Spectaculair resultaat. je krijgt er met moeite nog een spade in.

Dirk

Hoe is het met je bentoniet zoektocht ??

Geoiachte,

Ik ben deskundige op het gebied bentoniet.
bentoniet kan je niet direkt aantonen.
er zijn wel wat testen waar je uit kan afleiden dat je met een zwelklei (bentoniet is een zwelklei) te maken hebt.
zoals:
- methyleenblauw proef (is te vinden op internet bij CUR in nederland), maar deze proef geeft neit direkt aan of je te maken hebt met bentoniet.
- een makkelijke thuisproef is:
* droog wat van de klei,
* maal dat fijn in een mortier
* neem hier 10 gram van
* doe dat in een bierglas (250 ml)
* en vul het bierglas met water
* kijk hoe het na 2 dagen zwelt: is het bierglas meer dan 1/3 vol gezwollen dan is het (bijna) zeker bentoniet.
Wil schrijft:
> Hoe kan ik aantonen of er bentoniet in mijn grond zit.