Temperatuursregeling van condeserende ketels

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo allemaal

Ik hoop (en denk wel) dat er een expert is die mij iets kan vertellen over de regeling van modulerende condensatie-gaswandketels.

Ik wil die van mij over niet al te lange tijd vervangen. Ik heb al een tijdje veel gelezen hier op het forum, en dus ook wel mijn top-3 samengesteld op basis van de kommentaren. Concreet denk ik aan een Viessmann 222-W, lekker gemakkelijk, zo'n geintegreerde boiler, en volgens de 'gemiddelde ' mening een betrouwbaar merk, en met een breed modulatiegebied. Echter ook andere merken komen in aanmerking.

Waar ik echter grote vraagtekens bij heb, is de regeling daarvan. Ik heb al diverse websites van fabrikanten bekeken, maar nog geen antwoord kunnen vinden. Ik wil namelijk GEEN weersafhankelijke regeling, omdat ik ten eerste het nut er niet van inzie, en ten tweede omdat dat in mijn woning zeer slecht uitkomt met kabels die dan naar de noordmuur getrokken moeten worden. De ketel moet echter wel goed moduleren.

Als je de teksten op de websites leest, en ook op dit forum, kun je tot de conclusie komend dat er geregeld wordt op buitentemperatuur, en dat, afhankelijk van de stooklijn die je kiest, de ketel dan een bepaald vermogen levert. Dus of een paar ramen nu open of dicht staan, of de zon nu vol door de ramen schijnt of niet, alleen de temperatuur van de noordmuur bepaalt het geleverde vermogen. Dat kan niet goedgaan, lijkt me, veel te warm of veel te koud zal dan vaak het gevolg zijn.

Ik wil gewoon een regeling die het vermogen regelt in functie van het verschil tussen doeltemperatuur en echte temperatuur, uit de industrie bekend als een zogenaamde PID regeling. De watertemperatuur zal dan vanzelf wel goedkomen, denk ik.

Is dit mogelijk? Bij alle merken of alleen bij sommige? In het geval van bovengenoemd merk, welk type/nummer van regeling moet ik dan nemen (ik wil ook wel graag een klok/programmeerfunctie, maar party toetsen en regeling op afstand zeggen me niets).

Wie kan me wat nuttige info geven?

(Mijn verwarmings systeem is een enkele kring, met thermostaatknoppen op iedere radiator behalve de 2 die invloed hebben op de thermostaat)

bedankt

BertJan

Reacties

De meeste condenserende ketelthermostaten hebben de mogelijkheid voor een zuivere WAR (feedforward), een zuivere PID (feedback) of een combinatie van de twee. Dit laatste is in vele gevallen de voorkeurregeling omdat het regelsysteem het beste van de twee systemen combineert. Met mijn buderus gebruik ik die gecombineerde methode waarbij de stooklijn gecorrigeerd wordt door de delta T tussen ingestelde en gemeten kamertemp. Het voordeel van dit systeem is dat je een responsieve regeling hebt zonder grote overshoots te wijten aan verschillen in buitentemp.

Zonder modulerende thermostaat gaat je ketel niet vanzelf moduleren. Dan gaat hij op een ingesteld vermogen draaien, heel de tijd.
Dat vermogen kan je bij de meeste ketels instellen via een menu, wat nogal omslachtig kan zijn. Bij mijn Buderus gaat dat met een draaiknop op de voorkant, wat al een stuk eenvoudiger gaat.

Ik stel dus die knop zo laag mogelijk in, en als ik merk dat hij het water niet meer warmkrijgt, zet ik 'm een standje hoger.

Ik heb een tijdje een modulerende thermostaat gehad, met en zonder WAR, maar dat ging NIET! Dat liep volledig in 't honderd, zeker in combinatie met mijn vloerverwarming.
Nu werk ik met een aantal thermostaten en zoneventielen, en dat is op z'n minst uiterst comfortabel, en ook vrij zuinig.

Eric en Nelson,

Bedankt voor jullie antwoorden. Ik heb op dit forum al een aantal andere verhalen zoals dat van Nelson gelezen: mensen die de de automatische regeling incl WAR gewoon niet goed afgesteld kregen. Daar ben ik ook bang voor. Aan de andere kant zijn er natuurlijk honderdduizenden bij wie het vlekkeloos werkt, dus het kan wel.

Eric, is er volgens jouw een nadeel aan alleen PID, ik wil namelijk liever geen WAR installeren, teveel geboor en kabels op vervelende plaatsen? Is PID alleen te traag misschien?

BertJan

Zonder een modulerende thermostaat, dus met een aan/uit thermostaat moduleerd de ketel zeker wel.

Beste Bertjan,

Met WAR wordt gewoon eigenlijk een watertemperatuurregeling bedoeld welke de temperatuur regeld op basis van de buitentemperatuur. Buiten de regeling welke dan aanwezig is in de ketel is alleen een buitnvoeler vereist. Niets moeilijk aan.

Een regeling met ruimte invloed en WAR kan desbetreffende ruimtetemperatuur precies regelen en je kan door de ruimteinvloed factor te veranderen je aanwarmvermogen verhogen/verlagen omdat deze factor ook de watertemperatuur gaat beinvloeden.

Rene,

Ik weet dat het in principe niet meer is dan een buitenvoeler. Die moet echter (volgens diverse websites) op een noordmuur geinstalleerd worden, en dat is voor mij lastig: Boren door 4 dikke muren, en geen mogelijkheid om de draad netjes weg te werken, dus dat is al een groot nadeel voor mij.

Tevens was ik bang dat een WAR betekent dat je ketel ALLEEN op WAR geregeld wordt, en wat je dus ook met je kamerthermostaat doet, of hoeveel ramen er ook opestaan, of hoeveel zon er je ramen binnenschijnt, dat ding neemt alleen de gemeten buitentemperatuur als input en geeft een bepaald vermogen alleen op die waarde. Ik ben er van overtuigd dat dat nooit nauwkeurig genoeg is om je woning comfortabel te houden. Uit het antwoord van Eric leidt ik af dat dat niet (altijd) zo is, gelukkig maar.

Het eerste nadeel van de WAR blijft voor mij nog steeds. Ik wil wel graag een goed modulerende en zuinige ketel, maar als ik het kan vermijden, liever geen WAR.

Ondanks de diverse antwoorden weet ik nog steeds niet zeker of dat wel gaat.

vr gr
BertJan

De buitenvoeler zorgt er in principe voor dat het watertemperatuur zich aanpast aan de buitentemperatuur.

Als de regeling ook nog ruimteinvloed heeft kan je de desbetreffende ruimtetemperatuur precies afregelen.

Nadeel is wel dat de ketel uit springt als de ruimtetemperatuur is behaald.

Beste Anon,

Hoezo is dat een nadeel? Dan is het toch warm genoeg, en dan hoef ik toch niet meer te stoken.

BertJan