Welke verwarming voor slaapkamers op bovenverdiep

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

We richten onze zolder in om een 3-tal slaapkamers en een hobbykamer bij te maken. Het dak is geïsoleerd met 20 cm minerale wol, in de muur zitten PUR panelen van 5 cm dikte.

Probleem is welke vewarming te kiezen voor deze kamers. Het gelijkvloers wordt verwarmd met CV op stookolie. De vloer tussen het gelijkvloers en de zolder wordt niet geïsoleerd, er is dus warmtewinst van de onderliggende ruimtes (het is momenteel dus niet echt koud in deze kamers).

Eerste mogelijkheid is een bijkomende kring te plaatsen met radiatoren op CV.
Voordelen:
+ goedkoop in gebruik.
Nadelen:
+ duur in aankoop en installatie;
+ keuze waar de kamerthermostaat te plaatsen is niet evident en de sturing blijft afhankelijk van deze lokatie.

Tweede mogelijkheid is de plaatsing van elekrische verwarming.
Voordelen:
+ goedkoop in aankoop en eenvoudige plaatsing;
+ elk element bevat een timer en thermostaat, dus beter afstelling mogelijk per kamer;
+ interessant bij installatie zonnepanelen achteraf.
Nadelen:
+ hogere verbruikskost.

Maar: door het verschil in aankoopprijs tussen de 2 systemen kan ik meer dan 10 jaar verwarmen met elektriciteit (geschat vermogen is 1600 KHh/jaar -> 4 kamers, 2KWh vermogen nodig per dag per kamer en 200 dagen verwarming nodig per jaar). En dit is afgerond naar boven.

1600 KWh elektriciteit kost 240€ (0.15€/KWh).
1600 KWh vermogen via CV vraagt 160 liter, dus 120€ (0.75€/l)

Een CV-uitbreiding kost 1500€ meer dan de aankoop van enkele convectoren.

Een warmtepomp is nog veel duurder dan een CV-uitbreiding en levert teveel vermogen dan nodig is (vind ik dus overkill).

Waarschijnlijk zie ik nog een aantal zaken over het hoofd. Weten jullie nog punten waar rekening mee te houden of hoe zouden jullie dit aanpakken?

Reacties

Bij een TVT van 10 jaar is de keuze voor elektriciteit m.i. niet economisch. Dan kun je beter CV leggen. En als het je ooit zint, een beter ketel zetten.

Ik dacht ook dat je bij een huis dat elektrisch verwarmd wordt, geen subsidies voor PV kunt krijgen. Van de ene kant is dit vrij absuurd, want je verwarmt met 100% rendement van stroom die lokaal, dus zonder verliezen wordt opgewekt. Een en ander heeft natuurlijk te maken met het feit dat PV onrendabel is zonder subsidies. Wat een niet marktconforme situatie is. Maar dat was de vraag niet.

indien kamers enkel dienen om te slapen : geen verwarming ?

Stefan

Ik heb met dezelfde vraag gezeten en heb uiteindelijk gekozen voor cv verwarming op de kamers.
Nadeel : er zijn thermostatische kranen geïnstalleerd.
'S ochtends zetten we de ramen op om te verluchten - temperatuur komt vooral in de winter onder de 10 graden = radiatoren geven enorm veel nutteloze warmte. Wij hebben radiatoren geplaatst voor het geval onze kinderen later wensen te studeren in hun kamer.
Ter info : wij hebben 16 cm isolatie tussen gelijkvloers en de verdieping