spouwmuur isoleren

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

zijn hier mensen met zowel positieve als negatieve ervaringen op gebied van naisolatie van een bestaande spouwmuur
indertijd hebben wij gebouwd maar isolatie was toen niet nodig aangezien de binnenmuur een poreton snelbouw van 15cm was
nu vele jaren later en iets slimmer lijkt het dat die poreton bitter weinig isoleer en dat worden we in de winter gewaar
mijn facade steen afbreken da zie ik echt nie zitten maar ik heb gehoord dat men de dag van vandaag kan isolatie inspuiten langs buitenkant
ik sta daar wel een beetje angstig tegenover op gebied van vocht wanneer dat isolatieschuim de binnen en buitenmuur met elkaar verbind,of bartsen van de muren bij expansie van het schuim ,of andere miserie die ik liever nie mee maak
daarom zou ik graag info ontvangen van mensen die hier met dergelijk systeem hun woning hebben laten isoleren en of men tevreden of ontevreden is

met vriendelijke groeten ik kijk uit naar de reacties

Reacties

mijn ouders hebben hun spouw laten na-isoleren:

voordelen:je merkt het gevoelig, de gaatjes zijn mooi afgecementeerd en niet zichtbaar als je ze niet weet zitten. Geen barsten, scheuren, vocht of condensvorming meegemaakt.

nadelen: schuim kwam zelfs na een paar dagen nog piepen aan de binnenzijde van het buitenschijnwerk.
vele van die isolatieschuimen zijn extreem giftig, mijn ouders gebruikte een schuim op basis van ureumformaldehyde, had ik het geweten dan was het niet waar geweest...

Chris, bij mij verlijmde EPS parels ingeblazen. Eveneens perfect gedaan, daar komt geen schuim aan te pas. Isolatie opvallend verbeterd (heb ook gebouwd met isolerende baksteen unipor van 24 cm dik).

Heb 3 maand gelden de spouwmuren zelf vol geblazen met losse EPS parels. Ging redelijk vlot.
Heb wel wat werk gehad (op voorhand om alles EPS parel dicht te maken.

Heb een verschil gemeten van 2°C aan de binnen zijde van een buitenmuur. En dit tussen een niet geisoleerde en wel geisoleerde muur.

In januari 2008 heb ik 30% minder verbruikt ten opzichte van december.

Heb de parels het laatste weekeind van december ingeblazen. ik weet natuurlijk niet hoeveel graden het in januari warmer was dan in december.

kan je me zeggen hoeveel het kost per M2

ik heb offerte binnen voor EPS parels van 22 euro M2, vind dat wel veel

Als de parels geen geheel vormen, kunnen vochtdruppels dan niet tot aan de binnenmuur geraken en/of koudebruggen vormen???

Ik heb 60€/m3 (en dus niet per m2) betaald. In totaal zit er net geen 7m3 in mijn muren.

Of ze nu verlijmd zijn of niet maakt niet uit. De lijm is maar een heel dun laagje. De openingen tussen de verschillende bolletjes blijft dus even groot.

Wel opletten met mijn cijfer van een daling van 30% op mijn verbuik. Ik weet natuurlijk niet hoeveel ik zou verbruikt hebben zonder isolatie. Andere maand ... andere buiten temperaturen.

Van de week de offerte binnen gekregen voor 127m2 spouwmuur-isolatie HR termoparels (EPS), €13,- ex btw.

willem, kan je me het adres geven waar je je offerte hebt laten maken?

Dat is Koston in Weesp (Holland), aangesloten bij de Venin en staat onder KOMOkeur. De prijs is t/m een spouw van 6cm, daarboven komt er dacht ik 1€ per cm bij, en hoemeer m2, hoe goedkoper.

koston komt niet naar België

snap wel niet dat jij maar 13 euro betaald (+/-15 euro met btw)
heb 2 andere prijsoffertes met 20 en 22 euro (incl. btw)
is toch een grrot verschil

een vraagje : kan een nederlandse firma ook tegen 6 % btw werken in belgië?

Volgens de site van Venin komen Rouwenhorst en Termicon wel in België, en op een paar andere topics van dit forum lees ik van Linsen-Best ook. Ik heb hier de offerte voor me liggen: 127 m2 spouw á 13€ per m2, nieuwe ondervloerventilatie plus roosters 8 stuks á 28,50, kosten Komo/BKB á 0,32 per m2.
Subt. € 1919,60
19% btw € 364,72
Tot. € 2284,32 : 127 m2 = € 17,98 per m2 incl.btw.
Dat is een heel groot verschil, inderdaad.
Wij hier in Nedl. vallen onder de 19% regeling hiermee, de subsidie hiervan is ook opgeheven maar komt waarschijnlijk weer terug. Hoe dat bij bij jullie is weet ik niet, maar als ik hier iets koop wat uit België moet komen betaal ik de 19% en niet de 21% die bij geld. Zelf denk ik dat de bij jullie geldende regels van toepassing zijn, dus de 6%.

Inderdaad 6% BTW, ook indien het door een nederlandse firma uitgevoerd wordt (eigen ervaring)...

Beste

Graag zou ik mijn spouwmuur isoleren met EPS parels, ben woonachtig in de omgeving van Antwerpen...Heeft iemand van jullie ervaring met firma's die daar vin die omgeving werkzaam zijn?

vg

David

Hallo,
Kan er iemand vertellen waar je die parel (los) kan kopen in Belgie. Ik zou ze zelf en dus ook zonder lijm in de spouw willen aanbrengen . Spouw is bovenaan open . Grts

Zonder lijm zullen je parels snel weglekken of de spouw leeggezogen worden (tenzij je de spouw bovenaan goed dichtspuit met PUR of zoiets)

Ludwig,

Bij Kemisol hebben ze die in grote zakken. Je kan het er ook in bulk kopen. Ik weet wel niet of je ze daar als particulier kan kopen.

Ik heb vorig jaar bij gebr. Jans in Hasselt zakken van +/- 300 liter EPS gekocht.

Weet dat de bolletjes overal kruipen, rollen, waaien waar ze maar kunnen.

Klopt mijn volgende beredenatie:
Je kan de spouwmuur navullen met bijvoorbeeld EPS, minerale wolvlokken, Pur. (volgens onderzoeksrapport van Dhr Meeusen Universiteit Gent, te vinden op de site van pluimers.be).

Als er toch vochtproblemen zouden onstaan, dan kan je de buitengevel nog isoleren. Want daarmee zou je daadwerkelijke een "nieuwe jas" om je woning zetten.
(mits de nieuwe isolatie dan dampdoorlatend is volgens mij).

Mijn mening is dat je in feite een veel kleinere investering hebt met na-isolatie van de spouwmuur.
Je zou dan eerst dat kunnen proberen en bij problemen (als die er al komen) de buitengevel isoleren.

Ik ben wel van mening dat het isoleren van de buitengevel een veel groter thermisch isolerend effect heeft dan het isoleren van de spouwmuur.

veel meer geld dan met de buitengevel isoleren (investering is lager).

Beste Tim,

We zijn ook van plan de spouw met losse parels te vullen. Maar hoe gaat het inblazen? Ik heb wel een compressor, maar je zal een hulpstuk nodig hebben, een soort venturisysteem schat ik in. Zelf te maken of uit de markt? En hoe heb je gevuld? Boven vanuit de dakrand of anderszins? Onder de ramen bijvoorbeeld zal vanuit de buitenkant moeten geschieden denk ik, om voldoende vulling te garanderen.

Graag verneem ik je methode en de oplossingen.

Mvg,

Jack.

gg

Hallo Ludwig,

Ik wil ook graag Eps korrels kopen de vraag is gebr. Jans in Hasselt heb je hier een adres of telefoon nummer van?

Beter nog een e-mail adres.

Weet je ook nog wat deze zakken van +/- 300 liters  hebben gekost.

Bvd Rob

ik zou het nooit zelf plaatsen ZONDER lijm

want dan kunnen de parels op langere termijn ontsnappen door kleine kieren/gaatjes!!!

De prijs  per m2 hangt af van het aantal m2  (de prijs zakt)

v.b. voor meer dan 150 m2 betaal je nog 79 € per meter.

Bij na-isolatie van de spouwmuur is het belangrijk dat je gevel niet té wateropslorpend is.
Een aantal maanden geleden liet ik een aantal vertegenwoordigers komen.

Ik heb dan uiteindelijk besloten om mijn gevel te laten isoleren (uitvoerder Rodinia).
De vertegenwoordiger wist mij te vertellen dat de gevel in een goede staat moet zijn.
D.w.z als ik het mij goed herinner: geen slechte voegen, oppassen met dampgesloten verf, gevel indien nodig waterafstotend maken.

Het is niet de bedoeling dat er vocht in de isolatie komt, maar het is wel voordelig dat glaswol (in tegenstelling tot pur) een open structuur heeft waardoor het vocht weg kan. Dat heeft dan ook deels mijn keuze bepaald. Ik ben in elk geval tevreden van mijn keuze.

- Kurt, Kortrijk

U hebt dit zelf gedaan. wat moet ik mij daarbij voorstellen. De parels worden toch vermengd met lijm. Bezit u een intallatie om dit werk te doen en wat met de controle of alles goed gelukt is.Kunt u een woordje meer uitleg geven

Dank u

Collega-isoleerders,

ik las met veel aandacht jullie reacties.

Ik vraag me echter nog één ding af:
ik wilde mijn spouwmuur ook isoleren, en had daarom verschillende firma's aangeschreven. Alle vertegenwoordigers die thuis zijn langsgekomen, kwam met het verhaal dat een geverfd huis (mijn is dus geverfd!) enkel op eigen risico geïsoleerd wordt in de spouw. Concreet komt het erop neer dat -indien de verf niet luchtdoorlatend is- dit een risico inhoudt wat betreft vochttransport. Er mogen geen 'gaten' in de verf zijn, want vocht komt dan langs daar binnen in muur en verspreidt zich verder, ook daar waar er wel nog goede verf hangt. Normaal gezien droogt de muur dan aan de spouwkant. In het geval van spouwisolatie kan de muur ook aan die kant niet drogen, met als gevolg dat het veel langer duurt. In de winter kunnen voegen dan uitbarsten, met alle gevolgen vandien.

Eigen risico zint me in dat geval niet :-).

Gisteren stak er toevallig een brief in mijn bus om te isoleren met EPS-korrels.

Aldus de vertegenwoordiger:
"De verf is voor dit systeem geen probleem".

Mijn vragen aan jullie:
> heeft iemand hier al ervaring mee, met EPS-korrels?
> kan dit écht geen kwaad bij een geverfd huis?

De prijzen om het te laten doen, zijn verschrikkelijk. Ik heb ook interesse om het zelf te doen. Ondertussen heb ik een aantal mogelijkheden bedacht om dit te doen. Helaas zit ik met een probleem in verband met de lijm. Hoe hebt u dit zelf gedaan?

Zo duur is het ook weer niet, want je krijgt subsidies van Infrax !

(je moet ook niet persé het duurste nemen zoals pur, maar neem zeker ook niet het goedkope UF schuim, want deze is niet zo goed en ongezond)

Vraag ook eens prijzen in Nederland voor thermoparels, er zijn al vele die dat op dit forum gedaan hebben. (zoek maar op thermoparels)

Spouwmuur isoleren is na het dak isoleren het meest rendabel van alle isolatiemaatregels bij een oud huis.

Beste Tim, ik las dat je zelf je spouwmuren hebt geïsoleerd. Graag wil ik dat ook zelf doen vandaar. Waar ben je zo een blaasmachine gaan huren? Graag aub een reactie! Alvast bedankt!