warmtewisselaar

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste energieforummers,

in Rotselaar hebben wij een kleine waterkrachtcentrale met een tandwielkast waarvan de temperatuur rond 60°C is. We zouden een deel van die warmte in de CV van ons kantoor in Rotselaar willen stoppen. In de tandwielkast zit er olie en die circuleert, we kunnen die circulatie via een warmtewisselaar sturen bv. Maar ik heb daar geen kaas van gegeten. Misschien een van jullie?

Groeten,

Dirk

Reacties

Ik denk dat je dat via een plaatwarmtewisselaar kan doen.

Circulatiekring met de olie langs de ene kant, water die eventueel eerst een boiler opwarmt langs de andere kant.

De platen in de warmtewisselaar brengen de temperatuur over van de olie op het water.

Maar hoe snel loopt die tandwielkast warm? Als je die olie gaat laten circuleren met een warmtewisselaar kan het zijn dat die tandwielkast gewoon koud blijft.

Het warmtevermogen van die tandwielkast moet genoeg zijn om er iets mee te kunnen opwarmen.

De waterturbine ontwikkelt ongeveer 75 kW, daarvan neemt de tandwielkast ongeveer 3% weg: het gaat dus om ongeveer 2,2 kW permanent. De generator die erboven staat verliest ook nog eens 6% aan de lucht van die ruimte.

Dirk,

Kijk eens op deze site
http://www.timmerman-nv.be/

Dit is een bedrijf dat gespecialiseerd is in het maken van warmte wisselaars. Ik denk dat deze u zeker kunnen helpen.

Ik werk er zelf niet dus ben geen verkoper ofzo. Ik werk wel bij een bedrijf in de buurt dat geregeld onderdelen maakt voor dat bedrijf. Vandaar dat ik het ken.

Groeten,
Stefaan