twee dampschermen in vloer....

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

volgende vraag stelt zich:

in een appartementsgebouw zit er nu een houten plankenvloer en roostering tussen twee entiteiten. aan de onderzijde is deze voorzien van een dampscherm met daarop 5cm rotswol tussen de balken. vermoedelijk is het dampscherm niet echt sluitend aangebracht.
bovenop deze vloer en dwars op de bestaande balken, zou er een nieuwe lichte houten (balkjes 5op5 of zo) draagstructuur gelegd worden, met ertussen isolatie, dwars op die balkjes nog eens eenzelfde pakketje (balkjes van 5op5 met isolatie daartussen, daarop dan lewisplaten (stalen zwaluwstaartplaten) en een betonlaagje met daarin vloerverwarming.
de bestaande structuur kan het gewicht dragen, dus dat is geen probleem.

de vraag: is het aan te raden bovenop de bestaande plankenvloer een extra dampscherm te plaatsen??
de redenen daartoe zouden zijn: luchtdichtheid van het bovenliggende appartement garanderen, damplekken in onderste scherm tegengaan, om zo geen roestproblemen te krijgen op de onderzijde van de lewisplaten (is daar al wel risico voor?)
de redenen om het niet te doen: eventueel een condensprobleem tegen onderzijde van extra dampscherm en andere schimmelproblemen in de bestaande draagstructuur....

(het appartement onder is van een andere eigenaar, zodoende kan hier niks verandert worden.)

wat denken jullie? gekkenwerk??

Reacties

misschien zal een damprem meer geschilt zijn, kost natuurlijk wel een pak meer....?
is er volgens jullie een groot risico op condens tegen de onderzijde van het extra scherm, geweten dat er bij de onderbuur geen keuken of badkamer onder die houten roostering zit.

Joost,

een dampscherm tussen 2 verwarmde ruimten heeft geen zin,
ik zou uw onderste lattenwerk wel los op de bestaande vloer leggen, op viltenblokjes ofzo.
Dan het 2e latwerk op het 1e schroeven.
soort van zwevende vloer = beter voor contactgeluid (en geluid in het algemeen).

groeten,
mdk

mdk en anderen,

de hoofdreden pro de damprem komt eigenlijk vanuit de zorg tot luchtdichtheid...(balansventilatie enzo...)
ik had gedacht de lewisplaten zwevend te leggen op de onderstructuur, met contactgeluidisolatie ertussen.(gezien er vloerverwarming opkomt mag deze sowieso toch niet op de ondergrond worden verankerd.)
de onderliggende balkjes zouden dan tot in de bestaande balkenstructuur worden gevezen, en zo de structuur bijkomend verstevigen.

van het dampscherm weet ik niets, maar vloerverwarming zou ik zeker niet in de betonvloer leggen maar er bovenop. Dat geeft een veel snellere responstijd, de vloer is veel sneller warm en het logische gevolg hiervan is natuurlijk minder energieverbruik. Ik heb ervaring met het Speedheat systeem dat maar 1mm. dun is en ben daar zeer tevreden over. Ze hebben tegenwoordig ook een doe-het-zelf pakket geloof ik.

Van het dampscherm weet ik niets, maar vloerverwarming zou ik zeker niet in de betonvloer leggen maar er bovenop. Dat geeft een veel snellere responstijd, de vloer is veel sneller warm en het logische gevolg hiervan is natuurlijk minder energieverbruik. Ik heb ervaring met het Speedheat systeem dat maar 1mm. dun is en ben daar zeer tevreden over. Ze hebben tegenwoordig ook een doe-het-zelf pakket geloof ik

>

Van het dampscherm weet ik niets, maar vloerverwarming zou ik zeker niet in de betonvloer leggen maar er bovenop. Dat geeft een veel snellere responstijd, de vloer is veel sneller warm en het logische gevolg hiervan is natuurlijk minder energieverbruik. Ik heb ervaring met het Speedheat systeem dat maar 1mm. dun is en ben daar zeer tevreden over. Ze hebben tegenwoordig ook een doe-het-zelf pakket geloof ik

Paula,

de vvw komt in een betrekkelijk dunne laag te liggen (bovenop de zwalumstaartplaten komt een dekking van 3.5 a 4 cm, dus een dikke twee centimeter dekking op de vvw-leidingen. (nu nog een aannemer vinden die zo'n dun pakske wil uitvoeren...)
gezien ik alle buitenmuren vanbinnenuit moet isoleren en er niet zoveel binnenmuren zijn, zal dit pakketje me enige diensten kunnen bewijzen mbt tot koelteopslag in de zomer. de reactietijd van de verwarming in de winter zal vermoad ik (en zeker gewild) behoorlijk snel zijn gezien de geringe dikte, er zal ook behoorlijk wat winterzon op de vloer inschijnen, die de warmte dan kan opslaan.