condensatie probleem -> schimmel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,
Wij hebben een alleenstaande laagbouw van de jaren 70 dat niet geisoleerd is. In 1985 hebben we dubbel glas laten steken. Het is steeds een heel vochtig huis geweest, in de zomer hebben we een RV van 80 % vocht, in de winter is dit iets minder wegens de verwarming. Er staan schimmel plekken op het pladfond. Een paar jaar geleden hebben we een nieuwe keuken laten plaatsen. In alle kasten staat er schimmel. Bloem en rijst worden slecht, er komen beestjes in, de choclade slaagt wit uit. Overal in de kasten een muffe vochtige geur. In de living hebben we een verluchtingrooster in de raam. Nu zijn er al verschillende firmas over de vloer geweest. Iedereen prijst zijn produkt aan, gaande van muurisolatie tot een duur ventilatiesysteen. Maar wat opvalt is dat er niemand moeite doet om te kijken wat het probleem is of onderzoekt waar het eventueel van zou komen. Wel is de muurvochtigheid gemeten en volgens de meeting hebben we geen optrekkend vocht. Er is inderdaad ook niets te zien boven de plinten. Nu vraag ik of er nu niemand iemand weet die ons kan helpen of weet bij wie we moeten zijn om ons probleem op te lossen, want zo kan het niet verder.
Op internet heb ik een firma gevonden HD service, zij zouden je volledig huis onderzoeken. Heeft er iemand hier ervaring met?

Reacties

Erika,

kort samengevat:

- intern vocht moet je afvoeren. Ik de keuken en badkamer moet er dus luchtextractie zijn. In slaap-en leefkamers moet er doorvoerrooster naar keuken en badkamer zijn (meestal via de gang of traphal).

-extern vocht mag nooit binnekomen. Je muur moet dus regenwater dicht zijn (bij oude muren soms een probleem), mag geen vocht opzuigen (idem: bij oude muren soms een probleem) en er mag geen regenwater vanaf het dak de muur insijpelen.

- Als er vocht is (en dat is er altijd), slaat dat neer op het koudste oppervlak, liefst daar waar er amper luchtcirculatie is. Je glas is vernieuwd, je koudste opp is waarschijnlijk de muren, ook achter kasten...

Je hebt geen abnormaal probleem. Je moet wel eens uitsluiten waar het zeker niet aan ligt voor je veel geld uitgeeft.

- Muur isoleren helpt zeker. Tenzij het vocht via de grond of het dak komt.
- Ventilatie helpt ook, maar niet tegen koude muren achter kasten...

Snap je het een beetje ?

Geert

Hoi Erika
wij hadden ook dat probleem: oud maar wel zeer stevig, goed gebouwd huis uit 1953 gekocht in 2005.
Was jarenlang potdicht afgesloten en verwaarloosd met gevolg waterinsijpeling langs kapotte dakgoten & ramen, schimmelplekken, loskomend bezetsels enzovoort.

Ons eerste werk was de vochtinsijpeling doen stoppen en verluchten.
Nu zijn we aan het aan het renoveren: hr-glas, isoleren zolder, kortom bijna alle gaten & kieren zijn dicht.
Gevolg terug schimmel en zelfs condens op de muren.
Alles nagekeken en gezocht, resultaat doordat we isoleren en bijna luchtdicht maken kon de vochtigheid niet naar buiten en was er geen verluchting meer.

Op dit moment zetten de schouwgaten open (waar de gaskachels gestaan hebben) en dit in combinatie met grote kieren onder onze deuren (nog geen vloeren) is er terug verluchting omdat we ook een keldergat hebben en de ramen boven opstaan.
De RV is zo teruggegaan van 80% naar 50à 60%.

Wij zijn wel van plan om een natuurlijk ventialtiesysteem te plaatsen ook al omdat we de spouwmuren niet gaan isoleren en dit altijd de koudste plaats zal blijven.

Het is echt zoeken naar een goed evenwicht zonder al te veel verlies enzovoort...

Bovenstaande is vandaag een veelvoorkomend probleem, niet alleen bij renovatie van oude huizen, maar zelfs gebouwen van bouwjaar na 1995.

Regel 1: Isoleren & winddichting (tochtdicht)altijd samen.
Regel 2: Isolatie EN ventilatie altijd samen
(dus niet moet ik isoleren OF ventileren ... die 2 gaan altijd samen ... altijd ... altijd ... altijd.)

Nu stookkosten omhoog gaan, begint iedereen er maar op los te isoleren (ook bedrijven!), zonder ook maar de minste rekening te houden met een 'minimale' ventilatie (A-systeem). Daar bestaan normen voor (makkelijk te vinden) en die normen hebben een bestaansreden!

Vooral na het plaatsen van nieuwe ramen (luchtdicht) zie je dit probleem opduiken.

Zelfs als je een of ander ventilatie systeem gaat toepassen, dan zal een goed geregeld (ontworpen) systeem slechts het vochtgehalte op peil kunnen houden.Een ventilatie-systeem is geen 'dampkap' die plots hoge pieken kan wegwerken ed. Het zal lang duren alvorens er een evenwicht komt, indien alle muren ed. doortrokken zijn van vocht.

Om dezelfde reden zijn dampschermen & -remmen zo belangrijk. Het vocht wat nu achter kasten ed neerslaat, zal anders 'in' de constructie terecht komen ... en dan ben je iets verder van huis.

Als er bouwkundige problemen zijn (optrekkend vocht, lekken ed.) dan moet je die eerst aanpakken natuurlijk.