verwarmen verschillende appartementen met 1 ketel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Als er 4 appartementen verwarmd worden met 1 ketel is het onmogelijk om met een thermostaat te werken die goed ingesteld staat voor alle bewoners. De ene werkt in ploegen, de andere leeft vooral 's nachts, ...de ene wil in het tussenseizoen verwarming, de andere niet....

In putje winter als iedereen verwarming nodig heeft is er geen probleem; dan werkt de CV ketel volgens de buitenvoeler. Echter wel dag en nacht door.

Als 1 bewoner één dag de verwarming nodig acht en de andere dag niet, blijft de ketel dag 2 (en meer) werken "in by-pass" en verspilt dus veel energie.

Bestaat er een éénvoudige (betaalbare) ingreep om te maken dat ieder appartement een bediening heeft voor de CV ketel om die aan en uit te zetten als enkel hij het nodig acht ?

Ik denk aan bv aan een ("mobiele"?) thermostaat voor elk appartement die samen of afzonderlijk de sturing van de ketel kunnen doen.

Indien er geen éénvoudige ingreep mogelijk is : kan een modulerende thermostaat veel besparen of kan een andere pomp (die draait afhankelijk van de tegendruk die hij ondervindt) oplossing bieden ?

Reacties

Een zeer goed geïsoleerd) buffervat met stockage van (dood) CV-water, waarvan een bepaalde zone op temperatuur wordt gehouden ifv de buitentemperatuur. Indien er met een ruime delta T wordt gewerkt, zal dat het aantal opstarts van de ketel verlagen.

Bij voorkeur dient dit vat ook voor de bereiding van SWW en is compatibel met thermische zonnepanelen (ev. latere fase)indien het over lage temp. verwarming gaat.

Hey Bart ik heb dezelfde situatie en heb het opgelost door op ieder App een cv-pomp te zetten.

De thermostaat laat de pomp aanslaan en iedere pomp (de +pool) gaat ook naar een relais. Dit relais voedt de brander en deze slaat dan alleen aan als de buiten temperatuur dat toe laat.

Wanneer je een mazoutketel hebt rekening houden met de keteltemperatuur, deze niet te laag houden, zo heb ik er een kapot gestookt.

Een gietijzeren ketel die regelmatig goed warm is leeft langer dan enne die lang laag in temperatuur blijft.

Bart,

ieder appartement heeft zijn eigen kring met pomp en iedere pomp wordt met eigen thermostaat geregeld

alle pompen pikken in op een collector die aangesloten is op ketel met zijn eigen pomp

dit is toch basiskennis als je dergelijke zaken wil uitwerken?

stefan

Beste,

Bedankt voor de snelle antwoorden.

Stijn, de installatie is enkel voor verwarming en niet voor sanitair warm water. Ik denk dus dat ik niet veel zal besparen met een buffervat.

Ruud en Stefaan : het betreft een bestaande installatie met stijgleidingen op 3 plaatsen. Een pomp per appartement betekent in mijn situatie 3 x 4 pompen. Een afzonderlijke kring per appartement is dus ook niet mogelijk.

Heeft iemand andere vorstellen ?

Bart

Beste,

Bedankt voor de snelle antwoorden.

Stijn, de installatie is enkel voor verwarming en niet voor sanitair warm water. Ik denk dus dat ik niet veel zal besparen met een buffervat.

Ruud en Stefaan : het betreft een bestaande installatie met stijgleidingen op 3 plaatsen. Een pomp per appartement betekent in mijn situatie 3 x 4 pompen. Een afzonderlijke kring per appartement is dus ook niet mogelijk.

Heeft iemand andere voorstellen ?

Bart

moeilijke situatie bart
dag en nacht aquastaat is een optie,maar vermits er één s'nachts leefd... alle leidinen afbreken en individueel maken..
een dure maar beste oplpssing

Iemand stelde volgende voor :
-plaats in de leefruimte van elk appartement een thermostaat en verwijder de radiatorknop (radiatorkraan volledig open)
-verbindt de bedrading van de thermostaten van de verschillende appartementen samen aan de brander ("plussen" en "minnen" samen)

Gevolg : als er warmtevraag in de verschillende appartementen zal de brander branden; ook als dit nodig is in bv slechts 1 appartement

Als de contacten van de thermostaten in alle appartementen open staan zal de brander NIET branden.

Graag reactie's

Dank

als alle contacten openstaan zal de brander idd niet branden..
maar wat als één man warmte wil en de andere zijn niet thuis ... heel het gebouw ga opwarmen als de kraankoppen er af zijn (onnodig dus )

Bart,

Wij gaan alleen voor energie zuinige oplossingen. Dus een regeling welke rekening houdt met bezetting is hiervoor noodzakelijk.

Dit kan alleen door aparte kringen te gebruiken of een kleine ketel per appartement te installeren.

Uiteraard is de laatste situatie de zuinigste.

Ik denk dat u uw appartementen ook gemakkelijker verhuurd/verkocht krijgt als elk appartement zijn eigen toestel heeft. U wilt toch ook niet betalen vooor het riante gebruik van de buren ?

Aan Jean : je opmerking is juist. Misschien moeten de bewoners de thermostaat én 1 kraan in leefruimte samen "open zetten". Regeling andere kamers via thermostaatkraan (zoals nu het geval)

Aan Rene : ik denk dat je opmerking in mijn geval niet juist is : een gemiddeld verbruik van ongeveer 1000 m3 gas per appartement in een nog deftig te isoleren woning (nog een paar plaatsen te gaan om isolerend glas te steken, geen muurisolatie, volumineuze ruimtes, ...) is volgens mij niet veel.
Een gemiddeld vermogen van 10 kW per appartement is ook niet persé duurder dan in elk appartement een eigen ketel.

Ik wil gewoon de 1000 m3 lager krijgen door -vooral in het tussenseizoen - de brander niet op by-pass te laten draaien voor het geval dat er een bewoner verwarming nodig heeft.

Bart

hallo
hoe kan ik in elk appertement apart het verbruik meten als er maar 1 centrale cv ketel is ??

caloriemeter (op iedere radiator) of combinatie van debiet en verschiltemp meter aan inkom van appartement

Stefan

Emiel ik heb hier een twintig tal caloriemeters afgebroken die je gratis mag hebben. Afhalen in Sint Niklaas 03/2529064

kan je niet werken met een ventiel( die gestuurd worden door de thermostaat) een ventiel per appartement. de pomp laat je dan continu draaien en.

Ik heb hetzelfde probleem. Ouder appartementsgebouw met 4 appartementen. De buizen lopen gewoon van boven naar beneden.

Ik dacht al aan de volgende mogelijkheden;

- elektronische thermostaatknoppen op de radiatoren (honeywell). Hier kan je dag en nachtritme op instellen.
Nadeel is dat het op batterijen werkt, en als die plat zijn gaan ze d'r aan prutsen.

- ventielen op de buizen per appartement, gestuurd door een thermostaat per app die in de dag de ventielen opent. Regeling gebeurt in de dag dan door de thermostaatknoppen, 's nachts op de thermostaat.

- Ketel per appartement, maar dat vergt ook herleggen van buizen. En we willen graag een wp plaatsen.

Wie heeft er een link naar die caloriemetertjes ?

Ik ben hier ook al over bezig geweest.  En concludeer dat in het geval het richting passief geïsoleerd gaat het de moeite niet is veel aandacht aan verwarming te besteden.

Ik denk dus een boiler te plaatsen per appartement en vanuit de kelder een ketel of LW warmtepomp te plaatsen met opnieuw een boiler die de boilers apart voedt en ook meteen de radiatoren bedient.

Voordeel is een lagere kost en bediening mogelijk per appartement.  Je kan ook gewoon watermeters plaatsen die voor warm water bedoelt zijn.