dag en nachttarief

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Vanaf welk uur en tot welk uur is er dag en nachttarief?

Reacties

Sofie,

Hangt een beetje af van uw leverancier of netbeheerder. Bij ons is dit tussen 22.00 en 07.00 uur nachttarief.

Bij mijn ouders is dit tussen 21.00 en 06.00 uur.

Maar veel zal het niet verschillen.

Kijk naar uw meter om te zien welke schijf optelt dan weet u ook wanneer het bij u is. Of bel naar de betrokken instanties.

bij PBE kan je kiezen

wij hebben geopteerd voor het regime 21.00 tot 6.00
het andere is 22.00 tot 7.00

info vragen bij je netbeheerder

Sofie,

Voorgaande klopt als een bus.
In alle geval heb je 9 uur nachttarief. Je kan inderdaad in je meterkast zien welke teller actief is: wordt dikwijls door een pijltje aangegeven. Op het moment van omschakelen hoor je trouwens een 'tik' als de afstandbediening omschakelt en het pijltje dus de andere kant gaat wijzen.

Danny

mijn adres is conventstraat in diest wanneer begint het nachttarief bij ons in te gaan?

Hallo

Voor alle duidelijkheid, er is een verschil tussen nachttarief en
dubbelurentarief.

- Het duurste is het gewone tarief.

- Voordeliger is het dubbelurentarief ( een meterkast met 2 tellers, één voor
overdag en één tijdens de nacht & in het weekend)

- Het voordeligst is uitsluitend nachttarief, dit kan voor verwarming op
accumulatie & boilers.

Groeten Rudy

Sofie, wij hebben ook een dag- en nachtteller, maar sinds we naar Ecopower overgestapt zijn speelt het totaal geen rol meer. Voordien Electrabelklant waar we er naar streefden de grote electriciteitsvreters (wasmachine, droogkast, vaatwasser en voor een groot stuk ook verlichting) na 21u pas aan te zetten. Zo bestond ons verbruik 2/3 uit nachttarief en 1/3 uit dagtarief... we waren dus in de veronderstelling dat ons verbruik geoptimaliseerd was...

Tot we de overstap maakten naar het 100% groene Ecopower, daar wordt er geen onderscheid meer gemaakt tussen dag- of nachtverbruik, m.a.w. elke verbruikte kilowatt wordt gefactureerd à 15 Eurocent incl. BTW (intussen 16 Eurocent als ik me niet vergis) alle taxen, suppl. kosten, meterhuur etc. allemaal inbegrepen.

Wat ons nog meer verbaasde is dat onze jaarlijkse electriciteitsfactuur ruim 150 Euro goedkoper geworden is.

Check eens hoeveel Kw je vorig jaar verbruikt hebt (dag+nacht) en vermenigvuldig dit x 0,16 Euro, vergelijk het verkregen bedrag met wat je momenteel betaalt bij je huidige leverancier. En, de moeite om ook over te stappen ?

Ik heb ook geen dubbel tariefteller genomen. Zelfde als hierboven! Elke verbruikte kwh is gelijk voor het milieu, of het nu 's nachts is of overdag, elke Kwh moet gemaakt worden.

Met een enkel tarief let je ook veel meer op je verbruik.

@Bertvdq

"Elke verbruikte kwh is gelijk voor het milieu, of het nu 's nachts is of overdag, elke Kwh moet gemaakt worden."
Is niet waar: een kwh verbruikt in de daluren is beter voor het milieu dan een kwh verbruikt overdag.
Als het verbruik overdag blijft toenemen moeten er weer (kern)centrales bijgezet worden. En dat is nietgoed voor het milieu.
Dus is het beter om uw groot verbruik uit te stellen tot de daluren ('s nachts of weekend). 'Dan is er een overschot aan geproduceerde electriciteit.

Zelfs voor hen die maar één teller hebben: voor hun portemone maakt het niet uit wanneer ze verbruiken. Maar voor het milieu maakt het veel uit: hoe minder centrales, hoe beter.

Dirk

Als je met nachttarief 'voordeel' doet ben je al een grootverbruiker, en zou ik eerder opteren om dat even na te kijken.
Ik zal het alvast niet installeren, komt me goedkoper uit.
Vele mensen staren zich blind op een paar cijfers, maar verliezen het zicht op het totale.

Bij de VREG zeggen ze:

"Doe ik er goed aan om een tweevoudige meter te laten installeren?

De vraag die een elektriciteitsafnemer zich stelt, is vaak: hoeveel moet ik in de daluren (nacht- en weekendtarief) minimum verbruiken om voordeel te hebben bij een tweevoudige meter?

Een elektriciteitsklant met een doorsnee gezinsverbruik van 3500 kWh per jaar, moet minstens 1000 kWh tijdens de daluren verbruiken om gelijk te spelen met een collega klant die een enkelvoudige meter heeft. Per kWh meer doet hij een voordeel van +/- 6c€/kWh.

Concreet betekent dit dat een klant met zogenaamd DC-profiel - dit wil zeggen een jaarlijks verbruik van 1600 kWh in de piekuren en 1900 kWh in de daluren - een voordeel doet van ongeveer 10% tegenover de klant die 3500 kWh via enkelvoudig tarief verbruikt (profiel DC1).

Als je voor de beslissing staat om al dan niet een meter voor tweevoudig uurtarief te installeren, moet je natuurlijk ook rekening houden met de investeringskost.

De bijkomende kost om een bestaande meting op enkelvoudige meter om te bouwen naar een tweevoudige meter, varieert tussen 152 en 190 €. De terugverdientijd is dus 2,5 à 3 jaar voor de gemiddelde verbruiker (DC-profiel). Hou er rekening mee dat de investering oploopt als er een volledig nieuwe meterkast moet geplaatst worden, wat betekent dat op 5 jaar moet gerekend worden om de investering terug te verdienen."

Dit kan wel zo zijn wanneer je elektriciteit afneemt bij de "gewone" leveranciers. Maar als je bij ecopower klant bent, dan ben je met een verbruik van 3500 kwh (x 0,16) nog steeds voordeliger af dan met een dubbel tarief bij een andere leverancier (1600 piek en 1900 dal). Je kan dit zelf uitrekenen met de leveranciersvergelijkingsmodule van de vreg.
Maar ja, de VREG kan geen reclame maken voor ecopower zeker?

Op de Rockwool-site lees je dit : Is een onderdak nodig? Om technische redenen (bvb. bij verbouwing) kan de isolatie enkel via binnen worden geplaatst en is het onmogelijk om een onderdak te maken.
Indien, bij verbouwing, er tot nog toe via het bestaande dak nooit water binnensijpelde, kan het onderdak gerust achterwege gelaten worden.
Is de insijpeling zeer bescheiden, dan kan het volstaan om zwaardere isolatieplaten te nemen, die steeds waterafstotend zijn.
Is de insijpeling niet verwaarloosbaar, dan is een onderdak hoedanook nodig.
-----
Als een onderdak nodig is om het dak waterdicht te maken.....
Ik keer het antwoord om : dak is zeker waterdicht, dus geen onderdak ?

Ach, verkeerd antwoord op dit topic, moest bij het topic van onderdak zijn....
Moderator : verwijder dit aub ?

Om welk uur begint het nachttarief tijdens de week in Denderhoutem.

Voor Denderhoutem is Intergem de netbeheerder. Op hun website staan de uren:

http://www.intergem.be/content/distributietarieven/periodes/periodes_nl.asp

"
De uren voor de tariefsturing op het grondgebied van Intergem zijn niet overal gelijk. In bepaalde gedeelten of (deel) gemeenten kunnen ook signalen van naburige netbeheerders worden toegepast wat soms aanleiding geeft tot andere tariefperiodes.
De volgende globale onderverdeling van het distributiegebied bestaat:
Gemeenten Beveren en Essene (gedeeltelijk)
- normale uren: van 7 tot 22 uur
- stille uren: van 22 tot 7 uur
Overige gemeenten van Intergem
- normale uren: van 6 tot 21 uur
- stille uren: van 21 tot 6 uur

In deze gebieden zijn alle uren op zaterdag, zondag en feestdagen ook stille uren voor hoogspanningsklanten en zijn alle uren op zaterdag en zondag ook stille uren voor laagspanningsklanten = weekend-tarief.
"

wanneer komt er spanning uit een UNT-teller?

Ik woon in St Truiden.
Wanner begint en eindigt het nachttarief?
Dank

Gevonden op de webstek van "vreg"

Afnemers met twee elektriciteitsmeters hebben ofwel een dag- en nachtmeter, ofwel een dag- en uitsluitend nachtmeter. De dagmeter meet het elektriciteitsverbruik tussen 6u en 21u of tussen 7u en 22u (afhankelijk van de regio en uw netbeheerder, vraag aan uw netbeheerder wanneer uw dagverbruik precies begint). De nachtmeter meet uw elektriciteitsverbruik tussen 21u en 6u of tussen 22u en 7u.

Op deze webstek kan je snel terugvinden wie Uw netbeheerder is. Daar kan je dan de info terugvinden.