Buitenste schil isoleren ???

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hoi iedereen,

Alvast het beste voor het komende jaar.
Deze vraag heb ik al verscheidene keren gevolgd op het net en we zitten met een probleem voor de oplossing.
We hebben een rijwoning uit 1954 in Schelle, 2627. We wilden deze hele schil isoleren. Het dak gaan we vernieuwen met isotec 120mm en bekomen dan een R=5 waarde, wat ons heel mooi leek. Dit met 2 nieuwe dakramen voor het licht, maar die de totale waarde niet te veel naar beneden halen.
We hadden een firma gecontacteerd die onze ( vermoedelijke ) spouwmuren kwamen opspuiten om aldaar ook een verbetering te bekomen, maar wat bleek na uitvoering. Dat er soms maar een spouw was van 1cm en meer niets dan wel. Dus hebben ze de muren niet opgespoten. We wilden dan de voorgevel laten isoleren langs de buitenkant, maar botsten op de wetgeving ( lang leve belgië) die bepaalde dat ik in mijn eigen voortuin geen 10cm naar voor mag komen tegenover mijn buren. Dus ofwel iedereen naar voor ofwel niemand. Heb me laten informeren naar afkappen en isolatiepleister maar de enorme kost bracht ons terug op begane grond.
De achtermuur kunnen we isoleren langs buiten en de achterbouw gaan we in skeletbouw en supergeisoleerd doen.
Maar onze voorgevel baart ons zorgen. We willen niet langs binnen isoleren maar zien op dit moment geen betaalbaar alternatief. Dan zijn we beginnen nadenken over een eventuele oplossing:
We willen tegen de buitengeven, maar dan aan de binnekant een volledige muur optrekken ( buiten de ramen natuurlijk ) met ytong blokken. We dachten aan deze oplossing omdat deze ons haalbaar leek ( we hebben binnen genoeg plaats en tijd ervoor ) ,we behouden een massieve blok als gevel ipv dunne en snelle isolatie, maar weten dan niet of we ook echte koudebruggen zullen creëren. Is er iemand die ook reeds in zulke richting heeft gedacht en of liggen rekenen.
Zelf dachten we aan een muur van 10 cm dikte. Oke de buitenmuur word dan wel dik.Maar daar liggen we minder van wakker dan dunnere muur en condensproblemen ed ... de ramen kunnen we behouden en op termijn vervangen naar hoog rendementsglas ( nu dubbel glas ).
We denken aan het milieu maar ook aan haalbaarheid op finacieel vlak en ook op doe het zelf - vlak. reeds teveel problemen gerezen met aannemers ...
Mvg. Ive en Annemie

Reacties

Hallo,

Ik kan je geen antwoord geven op je vraag maar ik ben echt benieuwd naar je ervaringen met Isotec 120mm panelen. Ga je dit zelf plaatsen of laten plaatsen en heb je een indicatie van prijzen? Ik heb net een offerte gekregen en voor een groot (250m²) maar eenvoudig zadeldak (volledig vlak zonder kapellekes enz) zou de prijs neerkomen op 84€m². Dit is een prijs exclusief BTW maar inclusief het afnemen van pannen, latten, plaatsing Isotec, pannen er terug op + nieuwe boeningen (waar de dakgoten op komen) Hoewel ik sterk in de kwaliteit van Isotec geloof schrok ik toch flink van de prijs. Is dit normaal?

Beste,

ik begrijp niet waarom je niet wil isoleren aan de binnenkant ?

Wat is de bedoeling van die ytong blokken ?
Ik zie het nut er niet van in.

Jan

heb over 35 jaar al langs binnen geisoleerd afgewerkt met toen een soort gybroc platen
voordeel kost zeer weinig tegen over andere oplossingen
voordeel rapper warm
nadeel rapper koud

vergeet er bij te vermeleden
kleine drie jaar terug plafont isolatie gestoken en afgewerkt met gybroc zelf gedaan kost in verhouding niet zoveel

Ziehier een publicatie van VIBE, waarin je onder andere terugvindt hoe je aan de binnenzijde kan isoleren.

http://www.vibe.be/downloads/4.Jeugdwerkinfrastructuur/Doe-het-zelf-fiches/DHZ_jeugd_Isoleren.pdf