orientatie grond geschikt voor een passiefhuis??

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

graag wat advies...

we zouden graag een passiefhuis bouwen maar we weten niet zeker of onze bouwgrond hiervoor geschikt is. De tuin is naar het oosten gericht en op het zuiden is op 6 meter van ons huis een bouwperceel voorzien voor een ander huis. (het staat er nog niet maar toch). Kunnen we hier een passiehuis op bouwen, graag dus met de grootste raampartij op het oosten i.p.v. het zuiden, kwestie niet bij onze buren binnen te kijken en omgekeerd?

ik heb een plannetje toegevoegd maar weet niet of dit gelukt is. Voor het geval dat: het groen gedeelte is de plaats waar ons huis moet komen, het blauwe is dat van de toekomstige buur en het roze is de plaats waar we graag ons huis hadden gezet maar wat vandaag is afgewezen door stedenbouw

alvast bedankt

ruben

Reacties

plannetje blijkbaar toch niet gelukt via "upload een bestand van uw pc"

iemand een tip?

ruben

Ruben, ik weet dat er in Duitsland passiefwoningen gebouwd zijn met een noord orientatie. Waarschijnlijk zal men hiervoor bijzondere maatregelen nemen om dit nadeel weg te werken. Neem eens contact op met het passiefhuisplatform, daar zal men je zeker kunnen helpen.
Mon

Ik heb ondertussen al iets gevonden:
,,Ein nordorientiertes passivhaus,, van Prof. Feist
Mon

Tuurlijk is dat mogelijk.
Het passiefhuis platform stelt als norm:

1.de totale energievraag voor ruimteverwarming en koeling moet beperkt blijven tot 15 kWh/m2 geklimatiseerde vloeroppervlakte

2.de totale hoeveelheid primaire energie voor alle toepassingen, sanitair warm water en ruimteverwarming en koeling is beperkt tot 120 kWh/m2 geklimatiseerde vloer-oppervlakte

Voor de eerste voorwaarde speelt het eigenlijk totaal geen rol hoe je huis georienteerd is, het gaat hier enkel om de warmteverliezen van binnen naar buiten (bodem inbegrepen).

De tweede voorwaarde zal wat moeilijker te vervullen zijn, omdat je minder kan profiteren van passieve zonnewinsten. (Een reden te meer eigenlijk om de warmteverliezen zo klein mogelijk te houden).
Probeer mss toch zo te ontwerpen dat je een deel zuidgericht dak hebt waar je panelen voor een zonneboiler kan plaatsen.

luc,

klopt niet helemaal :

het passiefhuisplatform stelt in België als eis een energiekengetal voor verwarming van maximaal 15 kWh/m²a , en een luchtdichting (BlowerDoor testwaarde) n50-waarde van maximaal 0.6/h .

de "vereiste" voor het totale primair-energiekengetal wordt omgezet naar een "aanbeveling", dit wordt in België niet als absolute eis gesteld (lees : is niet vereist voor certificatie) .

daarnaast gelden nog een aantal andere richtlijnen ivm de constructiedelen, en je moet natuurlijk ook voldoen aan de EPB-vereisten (in Vlaanderen. voor het Brussels gewest geldt de EPB-regeling niet) ...

vriendelijke groeten,
bart humbeeck

Luc,

de orientatie heeft wel degelijk invloed op de eerste eis.

Als je maar 15 kWh/m² per jaar mag verbruiken voor de verwarming dan impliceert dat dat je voor een deel gaat verwarmen met energie van de zon die langs de ramen naar binnen komt. Ramen op het zuiden brengen veel meer energie binnen dan ramen op het oosten of westen.

Ruben,

elke orientatie is mogelijk maar hoe meer je afwijkt van de ideale hoe moeilijker het wordt. Het zal dus ook duurder zijn.

Ik wil ook een passiefhuis en bij mij ligt de tuin op het westen. De vrije zijgevel (HOB) ligt op het zuiden. Evenwel zullen bij mij de meeste ramen toch op het zuiden zitten. Ik heb wel nog redelijk wat vrije ruimte tot de buurman.

Hoe dan ook moet je bij het ontwerpen ook rekening houden met de beschaduwing die zal ontstaan wanneer je buren ook bouwen. Je zou dan hun bouwvoorschriften moeten bekijken en dan zien wat er gebeurt met je verwarmingsbehoefte in het slechtst mogelijke geval.

Jan

Ons passiefhuis in opbouw heeft de tuin op het noord-oosten. We hebben in
ons ontwerp de woning opgesplitst in een 'passief' zone en een 'koelere' zone.
Die hebben we parallel op de straat en perceelsgrens gezet, de 'passief' zone
gedraad en recht op de windroos geplaatst. ik geef toe dat dit niet altijd
mogelijk is -ons perceel is breed aan de straat- maar ik denk dat een goede
architect mét passiefhuiservaring voldoende creatieve oplossingen kan
bedenken. Onze grote ramen staan toch op het zuiden, de belichting oost en
west is minimaal. Het noorden heeft geen ramen.

http://web.mac.com/gpdude/iWeb/Passiefhuis/Plan.html

Waar zou ik het best de ramen zetten?

De noordpijl zit op -15° tov van de achtergevel.

Dus als de zon in het zuiden staat, dan staat de zon niet loodrecht op de linkergevel maar op 105°

De tuin (achter de achtergevel) is dus dus op 15° na het westen.

Aan de linkergeevl heb ik minimaal 17m open ruimte (er zijn twee achterliggende gronden met elk een weg van 5m breed +de bouwvrije zones van mijn en de bur nog linkser van de twee weggetjes.

Zou ik de grote raampartijen dan in de linkergevel steken (kans op schaduw zelfs ind e winder is beperkt, misschien wel iet voor de hoogste stand van de zon inde periode 21/12) of in de achtergevel (praktisch westwaarts gericht)

De linker buur (dus op 17m van de mogelijke inplanting) is een laagbouw momenteel.

Door iets smaller te bouwen kan ik de ot 20m vrije ruimte komen aan de praktisch zuiden kant.

Dat geeft me dan een 6-tal meter voor een terras van 3m en dan wat groen in de bouwvrije zone,

Simulatie met de EPB software geeft aan dat voor een zelfde venster op het zuiden in de zomer niet meer warmte binnenkomt dan een venster op het westen.

Terwijl in de winter, er dubbel zoveel via het zuiden komt dan via het westen.

Ergens, op energetisch vlak zou een grote raampartij in de linkergevel beste zijn, hoewel ik dan wel het zicht op de tuin zal missen.

Iemand een idee wat de beste oreitatie is?

vensters in zijgevel of inde achtergevel.

Gee,specialisten die een mening hebben?

Wim,

Richt uw vraag eens naar het passiefhuisplatform, daar zitten de specialisten...

Awel, dat is toch hier?