Isolatie catch 22

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik heb een huis in aanbouw en wat vragen over isolatie. Huis heeft een trapezium vorm met schuine dakhelling van ongeveer 2Om op 6m en op het noorden gericht. Alle kamers zitten onder de schuine dakhelling.
Wat is de beste isolatie strategie om de warmte in de winter binnen te houden en de warmte in de zomer buiten. Ik lees hier dat teveel isolatie er ook voor zorgt dat in de zomer je kamer een serre wordt. Warmte die het huis heeft opgenomen overdag kan immers niet afgevoerd worden 's nachts.
Ik zoek vooral naar soort en cm isolatie. Wat moet er eventueel bijkomen (bv warmtewisselaar met bypass).
alvast vriendelijk bedankt.
J

Reacties

Beste Jon,

Ik zie geen catch 22. Dit is standaard 'probleem'.

- Isolatiemateriaal: de meeste nagroeibare isolatiematerialen scoren goed wat koude-isolatie betreft en zeer goed (beste!) wat warmtedoorslag betreft. Voorbeeld cellulose (papiervlokken), vlas, houtvezel ...

- Dikte: makkelijk ... zo dik als praktisch & budgetmatig mogelijk is (20cm of meer). Maar laat u niks aansmeren van 8cm tot 12cm (zoals vele dakwerkers graag doen). Da's misschien net genoeg om vandaag premies 'te pakken' maar je krijgt mijn (en vele andere) garantie dat je binnen 1-5 jaar spijt krijgt ... en 'hadden we maar ...' na elke zin gaat zeggen.

- Dat teveel isolatie er voor zorgt dat je huis in de zomer een serre wordt is flauwe kul. Teweinig isolatie en isolatie met weinig warmteweerstand is daar de oorzaak van, of geen afdoende zonnewering op de ramen.

Met goed luchtdichting (ramen dicht ...) en zonnewering kan er in principe niet veel warmte binnenkomen in de zomer. Indien dit wel zo is kan een ventilatiesysteem (zelfs een C of C+ systeem) zijn werk doen, of nog beter een of ander type van 'mechanische' nachtkoeling. Daar bestaan vele 'standaard' oplossingen voor.

Voor de logica, je krijgt niet gekoeld onder de omgevingstemperatuur. Indien je dit wel wilt doen, dan moet je met een soort bodemwarmte wisselaar gaan werken (= grondbuis) + eventueel D-type ventilatiesysteem.

serreeffect zeker niet! absolute onzin. Hoe meer isolatie hoe beter de warmte buiten blijft.
En als het binnen toch warm wordt dan gooi je 's nachts de vensters open en laat het zo afkoelen. Dat afkoelen gaat zo het snelst en heeft isolatie heeft geen invloed op het feit of de warmte dan binnen blijft of niet.

Walter