Convector op windenergie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo, ik zoek al een tijdje op internet of er geen product bestaat, een kleine windmolen of kleine turbine die rechtstreeks warmte maakt in bijv een warmteconvector of warmtetoestel, maw geen turbine om elektriciteit te maken met problemen met convertors, rendementen en aanvraagdocumenten, maar gewoon rechtstreeks warmte produceren (als er wind is), heeft iemand al eens zoiets gezien of gelezen, dank

Reacties

Dat zal je niet snel tegenkomen omwille van volgende redenen ;
1. De molen zichzelf laten opwarmen is meestal niet zinvol.
2. Mechanisch vermogen transporteren is ingewikkeld en duur (ketting overbrenging, assen, tandwielen enz.)
3. Vermogen van een kleine windmolen is eerder beperkt : een molen die 1 kWatt levert bij lage windsnelheden moet al serieuse afmetingen hebben (wiekdiameter 5 tot 10 meter). 1 kWatt is weinig om te verwarmen !!
Alternatief is dus de electriciteit van een klassieke windmolen gebruiken om een elektrische weerstand op te warmen.

Wat mij wel interessant lijkt is om de met een winmolen geproduceerde electriciteit door een weerstand te leiden. Dus geen omzetting naar 220V~ maar rechtstreeks gebruik.
In de winter ondersteuning van CV; In de zomer opwarming van SW in een boiler.

Dirk

Windenergie rechtstreeks omzetten in warmte lijkt me niet echt een goed idee. Ge hebt dan de mogelijkheid electriciteit te maken (3x meer waard dan rechtstreekse 'ohmse' warmte)....
Misschien bekijken of een windmolen rechtstreeks een warmtepomp kan aandrijven ( zonder enige electrische omzetting). Maar dat lijkt me, alhoewel theoretisch interessant, technisch een redelijk moeilijk avontuur.

Geert,

Ik ben ooit een "zelfbouwer" tegengekomen die experimenteerde met een vloeistofrem.

De rem kan op de grond staan... aangedreven door een vertikale as.

Dirk

Met een vloeistofrem zitten we al iets 'dichter bij huis' ..geen electrische omzetting én al beneden de voet van de mast.
Maar de energie die een windmolen kan opbrengen kan 3x meer waard zijn!

Vloeistofremmen zijn nu eenmaal van hetzelfde kaliber als ohmse weerstanden (alhoewel op deze manier zijn er geen ijzerverliezen, dus tóch iets beter, alhoewel je zit dan wel met warmtetransport van de rem tot aan de te verwarmen ruimte).
Nee, dat windmolens áltijd generators ( of eventueel waterpompen) aandrijven, zal wel een een grondige reden hebben!

Op zee in zeilbooten kan een kleine windmolen soms een elektrische boiler opwarmen als dumpload. Op het moment dat de batterij is volgeladen en de windmolen zijn energie niet meer kwijt kan laat men soms een kleine boiler verwarmen men de overschot van energie nuttig te gebruiken.

Thuis een molen zetten om uw boiler op te warmen is niet direct haalbaar. Je hebt voor een boiler van 50L toch al rap 1500W nodig om hem op een aanvaardbare snelheid warm te krijgen. Kleine windmolens hebben meestal maar een vermogen van 400W bij 12m/s, de gemiddelde windsnelheid is 6m/s aan de kust. Je zal dus zelde het volle vermogen halen.

Ik heb ook al zitten denken aan een windwarmtepomp...

Dan heb je met iets of wat moeite gemakkelijk 3 keer zoveel warmte als dat er wind is.

Lijkt me zeker geen dom idee. Eventueel pomp je in de zomer dan warmte terug in de grond zodat je in de winter een hoger rendement haalt.

Eigenlijk is het enige dat je nodig hebt gewoon een compressor die je met een externe motor kan aandrijven. Lijkt met niet al te moeilijk om te vinden (airco van een auto bijvoorbeeld).

Pompen maar

ik heb een windmolen van25kw , heb een geizoleerde ketel van 8000 liter, 5 elementen van 9000 watt ,schakelen vanaf 70 volt, in 5 series elke 70 volt tot 400 volt, eenmaal op 400 volt schakelt hij op het net

Een warmtepomp direct aan een molen koppelen is niet aan te raden. De werkingscurve (koppel-toerental) van een compresser is niet in overeenstemming met een koppel-toerentalcurve van een windmolen.
Om dit op te lossen kun je :
- variabele overbrengingsverhouding toepassen
- compressor in vrijloop zetten (draait nog mee met de molen maar comprimeert geen gas meer) in functie van zijn toerental.
Allemaal dure zaken die een rendementsverlies van pakweg 20% (maken van elektrische energie -> warmtepomp elektrisch aandrijven) niet kunnen compenseren.

Fonso,

Is alles administratief en technisch in orde gekomen met de netbeheerder wat betreft het netkoppelen van je 25kW molen ?

Ik heb gelezen (ik denk in het windwerkboek) dat je met een autoalternator rechtstreeks warm water kan maken als je de stator vervangt door een koperen buis (in Omega vorm geplooid) waar je water door laat lopen, en op de rotor moet je spanning zetten afhankelijk van de windsnelheid. Bij 12 V op de rotor kon je 25pk aan energie omzetten in warmte.

administrtie dat gaat goed tecnisch is moeilijk daar ik geen toerental kan meten op deze moter en de ik had gedacht aan een zender en onvanger het probleem is de voeding van de zender wat als deze uitvalt hij moet met een baterij gevoed worden

hett tecnise probeem word nu opgelost we gaan de handrem verwijderen daar we deze enkel gebruiken voor het kantelen van de molen zoo heb ik plaats voor de toerenteller er kunnen we de aankoppeling met de schakelkas maken aan de zelfwarmende werker fonso

Ik heb een windmolen, die batt oplaadt vo verlichting in huis,als batt geladen zijn dan gaat rest van energie naar boiler,heb altijd genoeg gratis warmwater voor douche,en in de winter voor 2 chauffages