Cumuleren van de federale subsidies

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Kun je federale subsidies cumuleren? Denk het wel aangezien ik geen tegenstelling terug vind op de verschillende sites. Even schetsen met een voorbeeld:

Gegeven: 40% aftrekbaar van de belastingen voor

- Zonneboiler (max. 3440), aftrek = 40% van kostprijs = X
- CV gasketel (max. 2650), aftrek = 40% van kostprijs = Y
- HR 1.1 glas (max. 2650), aftrek = 40% van kostprijs = Z
- Dak isolatie(max. 2650), aftrek = 40% van kostprijs = W

X, Y, Z en W zijn geplafoneerd door de max. aftrek, maar ik mag X+Y+Z+W aftrekken van mijn belastingen.

Je moet natuurlijk wel het totaal kunnen aftrekken van je belastingsbrief. Maar dat is al eens besproken op dit forum.

Klopt bovenstaande?

Reacties

Lambert

De federale belastingvermindering bedraagt 40 % van het bedrag dat u betaalt voor de energiebesparende maatregelen. De federale korting is voor de meeste maatregelen in 2008 beperkt tot ten hoogste 2 650 euro per woning.
U bereikt dit maximum bij een factuur van 6 625 euro (btw inbegrepen).

Als uw facturen hoger oplopen als gevolg van het installeren van een zonneboiler en/of zonnepanelen is het maximum hoger. De federale belastingkorting bedraagt dan maximum 3 440 euro per woning. U bereikt dit maximum bij een factuur van 8 600 euro (btw inbegrepen).

Kortom: je mag naar hartelust verschillende maatregelen cumuleren maar de som van de verschillende uitgaven mag per jaar en per woning niet boven de maxima van 2600 of 3440 euro uitkomen.

groeten
rik

Voor alle volledigheid:

- de belastingvermindering voor de "gewone" energiebesparende maatregelenen mag je wel combineren met de belastingvermindering voor bouwen van passiefhuis (gespreid over 10 jaar);

- de belastingvermindering voor energiebesparende maatregelen mag je - voor dezelfde werken - niet cumuleren met de belastingvermindering voor werken voor beveiliging tegen inbraak en brand.

groeten
rik

Ik heb eigenlijk nog een vraagje in dezelfde sfeer:

Als men het dak vernieuwt, en daarbij (uiteraard) zowel dakisolatie aanbrengt, als nieuwe dakpannen (+ verstevigingen e.d.)....
Is het aftrekbare bedrag van 40% (begrensd) dan enkel op de dakisolatiekost te berekenen? (en de rest met bijv. 15% voor woningrenovatie oude woning)
Of is het aftrekbare bedrag van 40% te berekenen op de volledige kost van de dakwerken (isolatie + dakpannen)?

En daarbij aansluitend: Moet er in het laatste geval een gescheiden factuur zijn?

Grtz
Filip

Bedankt Rik.

Ik dacht het wel dat het zo zou zijn. Maar hoop doet leven. En eigenlijk moesten we beter weten. Vadertje staat geeft niets voor niets, het neemt alleen maar.

@Filip, Ik denk dat je dit kan scheiden. Maar uiteindelijk wordt je gelimiteerd door je belastingsbrief, zeker als bv. één van de parters maar part-time werkt. Dan loop je de kans om te weinig overschot te hebben om de geplafoneerde aftrek (40 of 15% van de kost) af te trekken.

40% op de volledige kost zou voor mij voordeliger zijn, dan 40% enkel op de isolatiekost zelf.
Maar ik weet niet of dit zo mag...

Filip

Nee, de belastingkorting geldt alleen op het gedeelte dakisolatie.
Eén factuur mag, maar men moet er wel duidelijk het onderscheid op zien tussen de isolatiewerken en de rest.

De enige "uitzondering" is eigenlijk het plaatsen van superisolerend glas. Daarbij komt zowel het plaatsen van het glas als het vernieuwen/plaatsen van het schrijnwerk in aanmerking voor de korting.
Nu, eigenlijk is dat logisch, want het schrijnwerk is even goed als het glas zelf bepalend voor de isolatiewaarde.

Het is mij verder niet duidelijk wat je bedoelt met "15% voor oude woningrenovatie". Daarvoor is er geen belastingkorting. Bedoel je een of andere premie?

groeten
rik

Met de 15% bedoelde ik de "belastingsvermindering voor uitgaven voor vernieuwing van woningen gelegen in een zone voor positief grootstedelijk beleid", vakje 1396/2396 van de aangifte 2006)
Zie ook p 146 in de"Belastings- en beleggingsgids 2006" (uitg. Pelckmans):
- in bep. gootstedel. gebieden
- minstens 15 j in gebruik
- onroerende werken van minstens samen 3110 €
- door geregist. aannemer
- niet cumuleerbaar met vermindering voor energiebesparende uitgaven
- ...
grtz
Filip

Filip

Juist, dus toch een belastingvermindering.
Die belastingvermindering voor vernieuwing van woningen gelegen in een zone voor positief grootstedelijk beleid verloor ik uit het oog omdat die in mijn gemeente niet van toepassing is.

groeten
rik