degertraker

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Kan het interessant zijn om bij de aanschaf van pv-panelen, deze te monteren op een systeem die de zon volgt, zoals van degertraker. Daardoor kunnen een aantal minder panelen gezet worden omdat de panelen altijd maximum op de zon gericht zijn. Kwestie van minder panelen te monteren en meer opbregst te hebben, en eventueel toch niet meer te betalen voor de ganse investering.

Reacties

het kan heb het al op tv gezien

Zo’n Degertracker kost voor een 16m² panelen 3500 Euro. 16m² dat is 12 panelen van Sharp 175Wp.

Met die prijs van een Degertracker koop je 4 panelen extra aan 850 euro van 175Wp. Dat komt op 700W piek extra.

Men spreekt van een maximum extra opbrengst van 40% met een zonnevolgsysteem.

- Een vast systeem van 16m² brengt 1785 kwh op per jaar.
- Een draaibaar systeem 1785 kwh + 40% (714 kwh) = 2499 kwh per jaar.
- Een vast systeem brengt 1785 kwh + 595 kwh extra van die 4 panelen = 2380 kwh jaar

Verschil per jaar 119 kwh. Volgens mij toch een klein verschil om een draaibaar systeem te zetten. Je spaart idd panelen uit als je meedraait met de zon, maar de meerkost van de installatie investeren in een paar panelen extra brengt nagenoeg evenveel op.

Zo’n systeem lijkt mij interessant op plaatsen waar er bijna het hele jaar door zon is, of waar er niet veel plaats voor handen is. Daarbij brengt zo’n meedraaisysteem meer onderhoud met zich mee en is het veel minder stormbestendig dan een vaste installatie.

Er bestaan VEEL van die systemen.
Indien je een beetje zoekt op internet, maar buiten België kijken he..., dan kan je wel iets vinden.

Doch ikzelf ben geen voorstander hiervan. Je kan inderdaad en dit zonder problemen een MEERopbrengst realiseren door je panelen de ZON te laten volgen.
Volgens allerlei info is dit goed voor een maximaal extra rendement van 35%.
Welnu hiervoor moet je een extra (MECHANISCH) systeem plaatsen welk de beweging moet toelaten.
EEN as systeem of TWEE as system.
Buiten de meerprijs van dit systeem, de mechanische belasting hiervan bij storm (kijk naar weer van vannacht, hier liggen VEEL bomen om in de bossen rond mij), het systeem welke de ZON doet volgen. Echt de ZON volgen ofwel een vaste instelling via programmatie.
Veilige stand aannemen bij storm ?
Dan nog de eventuele onderlinge afstand van deze systemen indien je er meerdere plaatst, deze is GROTER dan bij een starre opstelling.
Het onderhoud van dit mechanisch systeem.
Het verbruik van de motoren die de instelling moeten doen is verwaarloosbaar (volgens vele studies).
Dan vergeet ik nog andere punten...

Een STARRE opstelling is technisch gemakkelijker te realiseren en SOLIDER. Nadien geen onderhoud, geen extra risiko.
Welnu voor de MEERPRIJS van de bewegende installatie kan je gemakkelijk 35% meer oppervlakte plaatsen in een starre opstelling en dan heb je ook die EXTRA opbrengst.

DOCH dit onderwerp is en blijft VOOR en TEGENSTANDERS hebben. Gewoon een stellingname van mijn zijde en wilde je dit meegeven.

Ik ben ook aan het overwegen om een tracking systeem te plaatsen.

Niet vergeten de fundering mee te nemen in de prijsberekening ! Daar moet een serieuze klomp beton onder !

dirk

hallo

ik ben nu eigenaar van zo'n degetracker als ik diverse systemen toch vaste vergelijkt met het mijne valt mij toch op dat ik meerwinst uithaal,nu de aanschaf is ietske duurder.Maar gobaal uitgerekend kom ik op een meerwaarde.
mijn systeem degetracker met 10 panelen van 195wp en een fronius omvormer.
trouwens hier volgt men het felste licht,zelf bij zwaar bewolkt weer kom mijn panelen volledig horizontaal zodat hij toch het felste licht opzoekt uit de zware bewolking.
en een klomp beton ja ene van 2kubieke hangt eraan maar heb zelf de werken gedaan dus prijs viel mee.,mijn systeem kan je zien op foto op de site van http://www.sonnenertrag.eu/login.php onder de naam geert belgie ruiselede.Moogt jullie vragen hebben mag je altijd contact opnemen of eens komen bezien,het systeem is volledig duits en ben zeer tevreden zelf zware stormen van deze dagen doorstaan ook vertical stand.

Ik ben tevreden en heb veel plaats in mijn hof op mijn huis was ik het schoonte kwijt van mijn huis.en bouwvergunning geen probleem als je binnen de bebouwde kom ligt stedebouw was daar direkt over eens.Moogt ik weer kiezen of in de toekomst uitbreiden zit ik nog een tweede degetracker op mast..

mvg

@ geert:

Hoe heb je uw stedenbouwaanvraag laten verlopen en volstond een schets van het systeem in uw aanvraag? Ontvang je hier ook belastingsvoordeel of is dat enkel met panelen op het dak? Zelfde vraag voor de GSC'ten.

Als stedebouw hier niet moeilijk over doet lijkt mij dat een mooie oplossing voor mensen die geen geschikt dak hebben voor PV panelen te leggen.

Zo'n volgsysteem vind ik interessant maar gezien de meerkost van de installatie kan je het volgens mij beter investeren in enkele panelen extra op een vaste opstelling.

In bebouwde omgeving kan je uw installatie wel beschermen tegen de wind met bomen op gebouwen voor zover ze geen schaduw werpen op uw installatie.

Doch het is een knappe installatie, zeker als er meerdere naast elkaar staan en je ze ziet meedraaien als zonnebloemen met de zon!

Hallo Geert,

Mag ik vragen van welke streek U afkomstig bent?

Ik heb verleden week m'n bouwaanvraag ingediend voor een tracker te Leuven.

Ben benieuwd of ze daar eveneens gunstig gaan reageren.

Dank voorje antwoord.

V.