Speksteen kachel en keuze beglazing

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Kan er iemand mij helpen met de keuze van de beglazing bij het plaatsen van een speksteenkachel in combinatie met een grote glaspartij.
Ik heb namelijk moeite met het interpreteren van alle factoren en zie dat er wel wat specialisten op dit forum zijn.

Speksteenkachels verwarmen dmv straling - het is dus belangrijk om deze warmtestraling (Korte-golf IR?) binnen te houden.

Moet ik dan ook voor een zonnewerende beglazing kiezen om deze speksteenstraling in huis te houden - of spelen er andere factoren mee?

Welke waarden van de beglazing is hiervoor belangrijk?

* Infraroodtransmissie? Ik veronderstel best zo laag mogelijk.
(Is dit zonnestraling of speksteenstraling? Ik vind dit getal niet bij alle glas producenten terug - bestaan er andere benamingen?)

*ZTA/G/SF - Heeft deze belang? Werkt dit in 2 richtingen - maw is een lage SF ook goed om de speksteen-straling binnen te houden?

*U/K-waarde: Is dit misschioen de enigste waarde waar ik rekening mee moet houden? Wat is het aandeel van convectie - en straling in de K waarde?

* Heeft het zin om lager dan K=1.1 te gaan - de terugverdientermijn wordt dan wekl heel lang...

Badankt voor wat extra uitleg!

Pieter

Reacties

Als ik het goed begrijp is het zo dat bij dubbel glas met een k-waarde van 1,1 dit glas niet bedoeld is om zonnewerend te zijn maar wel om de warmte binnen te houden? Klopt dit? Om beide eigenschappen samen te hebben, warmte binnenhouden in de winter en buitenhouden in de zomer kan dan misschien zo'n bekaert Panorama folie aangebracht worden? Correct? Iemand ervaring hiermee? Is het veel koeler met een film?

@ hdcv

Jij zegt : want in een goed geisoleerde woning zijn speksteenkachels dikwijls te groot, en dat leidt dan snel tot oververhitting. Ook sterk wisselende buitentemperaturen en zoninval kan je parten spelen.

Ik heb een zéér goed geisoleerde woning om dat ik vroeger met directe electrische werwarming stookte K waarde glas 1,2 (25 jaar oud ) spouwmuren zijn voorzien van 10 cm glaswol ( Kwaarde 0,30 ) vloer en plafond is tussen de chapelagen voorzien van 6 cm isomo, en tussen het slaapkamer plafond en de zolder steekt er 22,5 cm glawol ( K waarde 0,20 ) en ik mag dus wel degelijk spreken van een zéér goed geisoleerde woning en ik denk dat de meeste mensen daar momenteel zelfs nog van dromen van zo een goed geisoleerde woning

Ik heb een speksteenkachel van 3 ton staan en heb nog nooit last gehad van oververhitting want ook uit een spsketeenkachel komt nooit meer warmte als dat men er in steekt en dat is prima te regelen

http://picasaweb.google.nl/ulrik.deman/TULIKIVI?authkey=EGuCu1i4bNY

Ulrik

'ik mag dus wel degelijk spreken van een zéér goed geïsoleerde woning'

Als deze woning 25j oud is, dan mag je dat van mij best zeggen ja. Als we spreken over een recente woning, dan zijn de opgegeven waarden namelijk de absolute minima...

Hans en Nicolas

Nu wordt er gelukkig nog beter geisoleerd maar in die tijd ( en een tiental jaren geleden nog ) waren er architecten die bij hoog en bij laag beweerden dat met een geisoleerde binnenmuur de isolatie méér dan voldoende was en indien je beter isoleerde je gegarandeerd schimmelvorming ging krijgen op de muren omdat het vocht niet weg kon, maar ik heb gelukkig wel mechanische verluchting laten plaatsen, en over warmteverliesberekeningen hadden zij al helemaal niet gehoord

Als je toen dergelijke vragen stelde leek het wel of je van een andere planeet kwam ... gelukkig heb ik niet naar mijn architect geluisterd en stond ik er op dat de woning goed geisoleerd werdt anders kon ik nu voor de oliebaronnen gaan werken ...

Ulrik

Omgerekend 1,2 m3 gas per dag?

Hoe vaak en hoe lang doucht men? Met een gemiddelde douch ben je de helft al kwijt van die 1,2 m3 en dan moet er nog gekookt worden overig warm waterverbruik.

Het zou een passief huis niet misstaan met zo`n gasrekening.

Hoi Ulrik,

Kan jij mij en anderen eens uitleggen hoe je een speksteenkachel moet stoken, heb er een van 1900kg voor 38 vierkante meter, krijg het hooguit 21 graden in de kamer en dat met temperaturen van 10 graden, stook 3 uur met eiken vloeren plankjes van 2cm dik, krukdroog.

mvg
Ger

Hans zegt: ik ken veel mensen die minder dan 300€ betalen voor verwarming, koken en warm water. Als ik via de berekening van vreg dit nareken verbruiken zij minder dan 300 m² aardas per jaar. Dit zijn dan toch passiefhuizen.
Wij verbruiken per jaar ongeveer 180 m³ aardgas per jaar voor warm water. - vaatwas, wat warm water om de tafel af te kuisen, en doucen. (vier personen, twee tienerdochters die al eens iets te lang douchen, elke dag douchen of soms als extraatje (1 maal per week een bad))
Dus: 300m² - 180m² = 120 m² voor koken en verwarming.????
Graag een woordje uitleg hierbij.

Daar doelde ik ook op Guy.

vraag van Ger

Ulrik kan jij mij en anderen eens uitleggen hoe je een speksteenkachel moet stoken, heb er een van 1900kg voor 38 vierkante meter, krijg het hooguit 21 graden in de kamer en dat met temperaturen van 10 graden, stook 3 uur met eiken vloeren plankjes van 2cm dik, krukdroog.

Ger

Klik op dit forum bovenaan eens op " alle berichten " en klik dan op " Tulikivi of NunaUuni " daar heb ik het al ongeveer 10 keer op beschreven

Mvg

Ulrik

Ger

Reeds gepost op het forum

" Speksteenkachels Tulikivi of NunnaUuni "

02-03-2007 02:53 IP: logged Ulrik

Stoken is eigenlijk zéér simpel.

Kijk naar wat je kachel tegen je zegt want hij " spreekt " zonder woorden toch zéér duidelijke taal tegen de gelukkige bezitter van een speksteenkachel, tenminste voor wie dat " wil " zien !!!

Het is voor een dealer of verkoper een zéér moeilijk zoniet een bijna onmogelijke zaak om je exact te vertellen hoe " jij " moet stoken en waarom ???

Dat begint al bij de schouw. Is die 6 meter lang of 8 meter of wel 10 misschien ?

Hoe is de constructie ?? Schouwpotten ? gewoon gemetseld ? recht ? halverwege met een knik van 30° enz

Met andere woorden elke situatie waar een (speksteen)kachel staat is volledig anders.

Hoe kan je het in hemelsnaam dan te weten komen hoe jij het moet doen?

Ik zei het al : het is zo simpel als wat, maar je moet je ogen de kost geven en naar het " vuur " kijken en niet alleen naar de kachel.

Hoe je die kleppen nu juist gaat zetten is van minder belang, maar als je gaat stoken moet je er voor zorgen dat je zo hevig stookt dat de verbrandingsruimte ( spekstenen ) wit gestookt worden en dat ook blijven tot het einde van de stookprocedure want dan heb je een zuivere verbranding en aldus een hoge ( hoog genoeg ) temperatuur en ook een hoog rendement met je hout en dat is nodig om er zo veel mogelijk uit te halen.

Ik stook de eerste 3 à 5 minuten met de deur onderaan van de aslade VOLLEDIG open !!

Bij het aansteken van het vuur heb je eerst " gele " vlammen die dan overgaan naar " witte " vlammen

Als je het zo doet zoals ik dan krijg je binnen de 5 min werkelijk een " vlammenzee " te zien, waarbij je onmiddellijk een zeer hevige straling krijgt die je zeker 3 meter ver door de glasdeur kan voelen. ( je moet deze straling eens proberen te verkrijgen met een gewone houtkachel na 5 min )

Als de vlammen goed wit zijn en je er bijna niet meer rechtstreeks kan blijven in kijken, gaat de deur van de aslade dicht met volledig openstaande " luchtschuif "

Ook mijn schouwklep staat ALTIJD VOLLEDIG OPEN tot op het einde van de stookbeurt !!

Na het sluiten van de asladedeur blijf ik zo nog een 10 tal miuten doorstoken, en dan ga ik ( jawel ) smoren met de luchtschuif waardoor het vuur " kalmer " wordt

Of je op dat moment de schouwklep gaat smoren of de luchtklep aan de aslade, komt volgens mij juist op het zelfde neer, want je verminderd de primaire luchtaanzuiging onder het vuur, waardoor je het aanzuigen van de " zuurstof " ( lucht ) gaat verminderen.

Stel dat je de " luchtschuif " open laat staan en je gaat de schiuwklep " smoren " dan bekom je hetzelfde resultaat, want je gaat op dat moment de schouwtrek afremmen of met andere woorden je gaat het " vacuüm " van de schouw verminderen waardoor er eveneens minder lucht ( zuurstof ) door de rooster ( = de luchtschuif ) wordt aangezogen en volgens mij exact op hetzelfde neer komt.

Ik heb de twee manieren verschillende keren met dezelfde hoeveelheid hout ( hardcompactblokken ) uitgeprobeerd en kan géén rendementsverschil ( temperatuur ) waarnemen

Door het feit dat ik steeds hardcompactblokken stook kan ik ook exact dezelfde hoeveelheid hout branden van met hetzelfde vochtpercentage, en daar ik al enkele maanden temperatuurmetingen doe aan de kachelwand tot op 1/10 de °C kan ik ook het resultaat meten, en ...

METEN = (Z)WETEN

Want het belangrijkste is dat je naar het vuur gaat kijken op een " analiserende " manier, en niet zo maar kijkt om de vlammetjes te zien bewegen want de kachel heeft je héél wat meer te " vertellen "

Als je gaat " smoren " dan is er één zaak waar je zeker moet op letten en dat is dat de " toppen " van de vlammen niet zwart mogen worden of een lichte zwarte rook afgeven, want dan ben je te véél aan het smoren, en heb je geen volledige verbranding ( optimaal rendement ) meer van de brandstof en hoeveel je nu mag gaan smoren dat staat rechtstreeks in verband met de " trek " van de schouw, en je kan dus NOOIT op voorhand en voor iedereen bepalen hoe ver of op welke stand de luchtschuif nu juist moet staan als gulden regel.

Je moet dat leren zien en de kachel zal het je vertellen of je goed bezig bent of niet

Ik hoop dat hiermee vele vragen zijn opgelost voor bezitters van een speksteenkachel en toekomstige bezitters

Alternatief: Ga eens op vakanie naar de hel want daar leer je het wel !!

Uit liefde voor vuur ...

Zo moet de stookruimte er uitzien na het stoken

http://picasaweb.google.nl/ulrik.deman/Stookruimte?authkey=EisYLsg1vHg

Verstand komt met de jaren, maar ervaring is de beste school ...

De stookduivel

Ulrik