geëxpandeerd polystyreen omgekeerd dak

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

op een nogal recentelijk nieuw dak zou ik een omgekeerd dak willen leggen om financiele reden,daarom dacht ik het volgende te doen ,
eerst een 10 cm eps te leggen en daar bovenop xps van 3cm en dan af te dekken met gerolde grind? Volgens dat ik heb opgezocht zou eps wel tegen water kunnen maar opsoluut niet tegen de zon .houd mijn stelling
staande of ben ik gans fout?

Reacties

EPS kan niet tegen zon (UV) XPS echter ook niet.
Het rolgrind dient om de isolatie tegen de zon te beschermen.
Tussen de isolatie en het grind dient u nog een filterdoek te plaatsen.
Kan uw dak de grindbelasting (= 125 kg/m2) dragen?

groeten,mdk

heb soortgelijk dak liggen : ~ 20 jaar. Op plaats waar de zon aan de isolatie kan ( zijkanten) heb je inderdaad wat " verval ". Het dak is een betonwefsel uitvoering, en gewicht extra is geen probleem. Bij balken constr. goed nazien.

normaal gebruikt men er xps voor,
(hogere druksterkte - bijvoorbeeld roofmate van Dow)
het geotextiel (of iets dergelijk) dient om het grind uit de naden te houden en verkleint de beschadiging van de isolatie als je nadien op het dak loopt
groeten,
mdk

zou de opbouw van eerst enkele cm geexspandeerde polystureen
en hierbovenop geexstudeerde polyestureen dan geotexstieldoek en dan gerolde grind goed zijn ?
of mag onder geen beding esp gebruikworden als omgekeerd dak??

Indien de XPS isolatie langdurig, door slecht afschot van de dakvloer, in het water licht zal deze toch water gaan opnemen.
Dus goed afschot in het dak is in dit geval heel erg belangrijk.
Op zich een prima systeem.
*Wim*

EPS wordt niet gebruikt voor omgekeerd dakisolatie, dit neemt water op en erger, zal dan zijn eigenschappen deels/helemaal verliezen.
Dus geen EPS of EPS met XPS over. EPS moet gewoonweg niet in aanraking komen met water.

XPS kan dat wel (= enigste mogelijkheid bij omgekeerd dak) ... hoewel dit ook gevoelig blijft voor zonlicht (maar da's voor elk materiaal zo !!!).

Je moet dus op XPS geotextiel plaatsen met daarop ballast (kiezel van 16/32) in voldoende dikke laag (5cm).

Waarmee je dus op het volgende punt komt: belasting van het dak. Voor oudere daken (houten constructie) is dit niet direct aan te raden, omdat je al snel tot 70-80kg extra belasting komt per m2 (ettelijke 'tonnen' voor een gemiddeld dak).

Die balast/geotextiel dient zowel als zonlicht bescherming, evenals 'gewicht' zodat je platen niet wegwaaien bij het minste zuchtje wind (zuigkracht is hier van belang).

Blijft de 'betere' maar ook duurdere oplossing: XPS met gecementeerde bovenlaag (10mm). Dit is aanzienlijk lichter in opbouw en heeft meestal alleen nood aan extra ballast aan de randen (bvb. door betondals). Tand & groefprofiel houd de platen bij extreme windbelasting aan elkaar verankerd. Dikte van uitvoering: afh. van opstaande randen van het dak.

Zoals hierboven aangehaald, hellingsgraad is belangrijk, want XPS blijft ook niet graag in water staan. En natuurlijk moet uw dakbedekking in goede staat zijn ... anders kan je beter in een keer voor een nieuw (warm) dak gaan ... of dak met cellulose is dan nog beter (isolatie langs onderzijde = binnenzijde aanbrengen).