badkamerradiator: electrisch of water

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

hallo,

ik wil zo'n buizenradiator (1000W)in mn badkamer plaatsen, ook wel handdoekdroger genoemd. dit is de enige radiator in huis, rest is VV. nu heb ik de keuze: electrisch of met warm water. Badkamer heeft geen raam. er is wel een BV. doel is dat de VV af kan in de zomer en dat deze radiator dan toch wat warmte geeft in de badkamer en in de winter lekker warme handdoek.
Als ik die met warm water neem, moet ik dit op hogere temp krijgen, bij 30/40 geeft deze rad nog minder dan de helft. dus 2e circulatiepomp plaatsen, en al de tijd dat deze radiator draait condenseert mijn ketel niet (is 2x duur). dus ook in de winter, want dan ga je hem toch ook gebruiken. dus toch maar een electrische nemen?

graag jullie mening
tomas

Reacties

Als het de bedoeling is om de badkamer enkel bij te verwarmen als ze effectief gebruikt wordt kies je volgens mij beter voor een elektrisch 'blazerke' dat je enkel opzet als het nodig is.

Als je dan toch zo een handdoekdroger wil, zou ik toch best gaan voor de elektrische, alhoewel je het verbruik van dergelijke toestellen ook niet moet onderschatten.

Ik heb een 5 tal jaren geleden ook een electrische radiator/handdoekdroger geplaatst in mijn badkamer. Het is een combitoestel met een buizenverwarming van 750 watt ( 3 modullen van 250 watt, bestond ook met 4, dus 1000 watt)en een ingebouwde verwarming met blazer van 1000watt. Onze badkamer is ongeveer 8m².
Mijn ervaring... de handdoekdroger warmt enkel uw handdoeken. Zelfs in de tussenseizoenen merkt u amper dat hij aanligt. het blazertje daarentegen heeft heel wat meer effect en warmt de badkamer veel sneller op. Doch niet geschikt voor een volledige badkamer in de winter.
Misschien is zo'n combitoestel wel iets voor u.
Het heeft een thermostaat ( gebruik ik nooit)en een timer die of enkel de handoekwarmer, of handoekwarmer en blazer een half uur laat branden ( gebruik ik dagelijks)
Kille zomermorgen. 15 min aanleggen toch aangenaam warm, winter dagen enkel handoekdroger in combinatie met vloerverwarming.
Toch een graadje meer op korte tijd. het blazertje zorgt voor een boost wat uw vv niet kan.

Thomas,

Het is hier een energieforum: dus zuinig omgaan met energie is de boodschap. En elektrisch verwarmen is niet zuinig. Dat laat je dus links liggen.

Ik snap wel niet goed waarom je die radiator wenst. Is het enkel voor je handdoeken? Of is die nodig om de badkamer warm te krijgen? Wat houdt je tegen om die radiator ook gewoon aan te sluiten op de vloerverwarming? Dan zijn je handdoeken ook wat warmer. Dat die radiator dan weinig vermogen af geeft zie ik niet als een probleem.

In de zomer heb je in een energiezuinig woning lukt het best in de badkamer zonder verwarming. Even douchen, baden en met de warmte van bad/douche is het perfect comfortabel (dat is onze ervaring met enkel vv in huis).

Walter

Walter.
Lief bedoelt hoor maar lees toch eens beter het origineel bericht. Thomas Bert wil net in de zomer en warmere tussenseizoenen iets kunnen bijverwarmen "zonder" de ketel van de vloerverwarming te moeten laten draaien. U weet wellicht ook dat VV op een veel lagere temperatuur werkt dan CV dus moet u in de badkamer een groot oppervlak ( kunnen) voorzien.
Ik begrijp volkomen dat een energieslurpende electrische radiator korte tijd laten branden soms wel eens meest economische en ecologische oplossing is.

Nikske,

lees eens beter mijn bericht: ik zeg dat bijverwarmen voor niks nodig is. Dus overtuig mij eens waarom het wel nodig is?
Isoleer correct en je hebt geen verwarming nodig in tussenseizoen of zomer in een badkamer en toch kan dit perfect comfortabel zijn.
En als je lage temperatuur vloerverwarming problemen heeft met je badkamer op te warmen, dan los je dat op met bv wandverwarming. En als dat niet volstaat, dan heb je echt een probleem met je isolatie (lees: slecht geïsoleerd).

Dus met goed isoleren en lossen die mogelijke comfort problemen en vragen naar extra radiatoren zich vanzelf op. Je hebt die radiatoren dan niet nodig en je hebt geen comfort probleem.
En die electrische radiatoren of blazers, zeker als er al vv in een badkamer aanwezig is, zijn daarom per definitie duur en onecologisch (want ze zijn niet nodig).

Walter

.

Tomas,

Vermits uw woning enkel met vloerverwarming uitgerust is, ga ik er van uit dat je over een goede isolatie beschikt. Hierdoor kan je waarschijnlijk je verwarming uitschakelen in de zomer. Het zou zodoende zonde zijn (rendement) om deze enkel voor je handdoekdroger terug in te schakelen.

Een electrische handdoekdroger kan dan zowel voor het nodige comfort als voor het verwarmen/drogen van je handdoeken zorgen. De meeste electrische handdoekdrogers die in België verkocht worden zijn modellen die voor de Franse markt ontwikkeld worden. Op de meeste modellen heb je dan ook de mogelijkheid van een timer/boost functie te verkrijgen die je toelaat gedurende een beperkte tijd (1 of 2 uur) op volle vermogen te werken en voor de rest van de dag een minimum ruimtetemperatuur te handhaven.

Ik doe dit thuis zelf en heb berekend dat ik voor een 1000 Watt handdoekdroger die 2 keer 1 uur functioneert ongeveer 73 € per jaar betaal.

met vriendelijke groet

Johan

Reeds vanaf de uittekening van ons nieuw huis (we wonen er nu sinds één jaar) had ik beslist geen bijkomende radiator in de badkamer te plaatsen. Daarbij komt nog dat deze op de oostergevel uitgeeft, en er langs daar een weinig koude lucht met de balansventilatie aangezogen wordt. De vloerverwarming werkt ook altijd op het verkeerde moment en is niet in staat de badkamer door en door warm te houden. En de lucht komt vanuit een onverwarmde slaapkamer.

Een gewone warmeluchtblazer van 1/2 kW doet perfect zijn werk: Op 15 minuten is de badkamer gedurende de winter goed warm (22°C); Deze warmte verdwijnt natuurlijki snel samen met de uittrekkende lucht, en het is onnodig de badkamer lang op voorhand op te warmen.

Walter,

In ons huis K33 werkt de verwarming slechts gedurende enkele uren per dag, normaal in de vooravond om de temperatuur in de living van 18°C naar 20°C te brengen. De badkamer ontvangt haar lucht van uit de onverwarmde slaapkamer, en de temperatuur blijft daar gedurende de dag meestal rond 17°C hangen. Zelfs als de vloerverwarming werkt krijgt die de temperatuur niet voldoende hoog. Wij wisten op voorhand dat hier een probleem zou zijn, maar we wilden geen aparte circuit voor de badkamer, want dan moet de ketel teveel op andere momenten werken.