Solarwall

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

http://www.solarwall.de/

Deze eenvoudige opstelling lijkt mij zeer interessant. Ook voor zelfbouwers. Het principe zal ook wel werken met andere materialen dan een metalen wand maar dan zou er wat geexperimenteerd moeten worden.
De prijzen voor een solarwall 100 is 565 Euro
De prijs voor een solarwall 200 is 1200 Euro

uit een mailing :

We deliver direct from Germany with a transport company.

The SW 100 is only available as a unit with PV and fan. The SW 200 is available in other sizes and

also as a pure collector box if you plan to use a 240V fan. The price for SW200 will be 172 € less or
1028 € without PV and fan unit.

E-Mail: info [at] solarwall.de

Paul

Reacties

hallo,

Mijn Duits is niet zo goed, kan iemand meer informatie geven?

gewoon op het knoppeke engels drukken

hoop dat je engels beter is

Dag Danny,

ik kan niet alles vertalen, de tijd ontbreekt mij. Maar een automatische vertaling is soms bruikbaar, zeker als ge zelf toch ongeveer weet waarover het gaat (soms zit de vertaling er wat naast .
http://babelfish.altavista.com/
Het principe van solarwall is een over de ganse oppervlakte geperforeerde zwarte metalen plaat die in de zon geplaatst wordt. Door de kleine gaatjes komt de koude lucht die opgewarmd wordt door de metalen plaat. Voordeel is dat de temeratuur niet zeer hoog wordt zodat ook de stralingsverliezen van de plaat beperkt blijven. Het rendement mét een glas ervoor is zelf niet merkbaar hoger. Er zijn bedrijven die de eerste generatie solarwall mét glas nu vervangen hebben door de versie zonder glas.
De modules solarwall 100 en 200 zijn autonoom werkende kleine paneeltjes waar een PV cel zorgt voor de aandrijving van een ventilator. Hoe meer zon, hoe meer vermogen beschikbaar voor de ventilator.
Voor grotere instalaties dient de solarwall als luchtvoorverwarming. Dat kan ook voor gewoon huishoudelijk gebruik natuurlijk waar men met een kachel of radiator verwarmt en men de (verbrandings)verluchtingslucht voorverwarmt. Voor klimaatregelingen met gedwongen ventilatie kan dat ook dienen natuurlijk.

Paul

Hallo Paul, Danny en Walter

Zelf zit ik al een tijd te denken om een dergelijk systeem te bouwen. Misschien deze zomer. Op de volgende website heb ik erg veel goede informatie gevonden over de verschillende systemen. Vooral geschikt voor zelfbouwers. De prijs ligt dan wel ook een stuk lager.
Als iemand al ervaring heeft met dit soort passieve zonne-systemen, of Trombe muren hoor ik dat graag.

http://www.builditsolar.com/Projects/SpaceHeating/Space_Heating.htm

De hele website (engels) vind ik overigens een aanrader.

Jeannette

Bedankt Jeanette, dat ziet er inderdaad een interessante website uit.
Toch een bedenking. Over het algemeen vind men bij het gebruik van luchtkanalen weinig terug over de BISS problematiek. Bacterien, Insecten Stof en Schimmels (microbiologisch onderzoek). Dat zijn bij gebruik van luchtkanalen, of het nu met gedwongen circulatie is (ventilator) of met natuurlijke ventilatie (schouw ed) meestal onderwerpen die over het hoofd gezien worden. Na enkele jaren steken zij soms de kop op en als dan reiniging en/of ontsmetting niet voorzien is kan men beginnen af te breken, gaten boren enz.. Bij sommige koelinstallaties vind men nu schimmelwerende coatings op de ventilatoren maar dat zijn nog uitzonderingen. Ik vraag mij ook af hoe effectief die zijn en hoe toxisch, daar is niet veel over te vinden. Natuurlijk is bij koeling het probleem iets groter omdat men uiteraard met condensatievocht zit. Maar bv mist binnentrekken met ventilatie is ook niet droog. Dat in combinatie met stof geeft schimmel en bacterien. Ook dode insecten geven soms aanleiding tot besmettingen. Een beetje opletten bij de constuctie kan achteraf problemen vermijden.

Veel plezier met de zelfbouw

Paul

Systeem bestaat al enige tijd en wordt door een Deense firma geproduceerd (http://www.solarventi.dk/)

Dingen kunnen in Belgie worden gekocht bij Solar-trade in Hulshout (neen heb er geen aandelen) heb alleen het systeem gezien op de bouwbeurs in Antwerpen en vond het een leuke milieuvriendelijk alternatief

Het principe is ongeveer hetzelfde maar de uivoering is heel verschillend. Het Deens model vertoont volgens mij enkele voor en nadelen.
Het is complexer (glas - vilt - geperforeerde plaat)dan enkel een geperforeerde plaat. Er is wel het voordeel dat de warmteontwikkeling van het PV paneel voor zover ik kan zien gerecupereerd wordt. Ik stel me ook vragen bij de duurzaamheid en het microbiologisch gedrag van het vilt. (condensatie vocht, stof, insecten, schimmels, ..)

Paul