Ionisatie - ionisator

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Elders al berichten omtrent ionisatielampen.
Iemand ervaringen met een ionisator? Principe van luchtzuivering is uiteraard hetzelfde, en is o.m. toegankelijk beschreven op volgende sites:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Ionisator

http://www.q-air.be/informatief.asp?id=11

http://www.envirodesk.com/node/43333

Door ionisatie zou de lucht binnenshuis dus gezuiverd worden, ook van fijne stofdeeltjes.

Anderzijds: gevaar dat door binding ozon ontstaat...

Voor een voorbeeld van een ionisator: http://www.airpur.be/LightAir_IonFlow-50-Style/p_io
Al lijkt deze wel veel deeltjes te verspreiden en dus meer kans op overmatig ozon?

Is uw ervaring dat de luchtkwaliteit effectief verbeterd/heeft u hier referenties van (want dit lijkt omstreden)?
Kan het neergeslagen stof makkelijk verwijderd worden zonder opnieuw te verspreiden (want volgens de info op Wikipedia is dat niet het geval)?

Met vriendelijke groet,

Reacties

Beste Roel, ik heb nu ongeveer 2 jaar meerdere ionisers in gebruik. In de woonkamer, slaapkamer en auto. Dat deze toestellen werken staat vast. Of je er ook echt veel baat bij hebt weet ik niet zeker. Ik heb last van allergieen en hooikoorts. Of dit hierdoor minder is kan ik moeilijk met zekerheid zeggen, maar het lijkt wel zo. Wat ik wel kan zeggen is dat een ioniser veel minder geluid maakt dan een luchtreiniger met filters, en ook geen onderhoudskosten heeft omdat er geen filters hoeven te worden vervangen. Ook is het stroomverbruik veel lager. Het enige geluid dat je hoort is een zacht gesis. Dit wordt harder naarmate de luchtreiniger een paar dagen tot weken heeft aangestaan, doordat er zich stof heeft afgezet op de naalden en de platen. Deze moeten gemiddeld eens per maand gereinigd met alcohol. Wat hier vanaf komt is echt zwart. Ook op het uitblaas rooster is na een tijdje duidelijk een samenklontering van hele fijne stofdeeltjes te zien. Ik heb nooit last van stofaanslag op de muren o.i.d. omdat de uitblaasopening niet hierop gericht staat. Dit moet je ook altijd voorkomen want ik kan me inderdaad voorstellen dat je dit niet meer gereinigd krijgt. Aangezien de chrome platen die er binnenin de ioniser zitten ook na het reinigen niet meer echt blinken, maar zwarte vlekken vertonen. Soms ruik je de ozon, maar dit eigenlijk alleen als je heel dichtbij komt. Als je een hand voor de uitblaas opening houd voel je de lucht duidelijk eruit blazen. Dit ondanks dat er geen ventilator in zit. Het werkt dus wel degelijk. Ik denk vooral dat het voor mensen met allergieen, en mensen die bijvoorbeeld dicht bij een drukke straat wonen zeker baat heeft.
Ik merk namelijk dat wanneer er een uitlaatgas lucht, of andere slechte lucht ruikbaar is. Deze binnen enkele minuten verdwijnt als de ioniser wordt ingeschakeld.
Toen er in de horeca nog gerookt mocht worden was de uitbater verplicht een afzuigsysteem of een ioniser te plaatsen. Dit zie ik ook als een bewijs dat het werkt.
Ik heb zelf in der tijd voor een afzuiging gekozen, omdat een ioniser alleen de stofdeeltjes uit de lucht haalt. En een afzuiging ook zorgt voor verse lucht en de vervuilde lucht wordt afgevoerd, inclusief waterdamp. Helaas gaat met een afzuigsysteem ook een hoop warmte verloren. Dit gebeurt dan met een ioniser weer niet.
Ik zou adviseren om er zelf een te kopen, aangezien een ioniser niet duur is. En gewoon zelf eens uitproberen. Bij mij staan ze in ieder geval 24 uur per dag aan, en ik ben niet van plan om ze uit te zetten.