regenput aansluiten

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij hebben in de tuin een regenput van 10.000lt die niet aangesloten is op ons watercircuit binnenshuis.
Er zijn nog geen aansluitingen en afzonderlijke leidingen voorzien, dus waren we van plan om dat regenwater op ons koud water te zetten.
Nu kregen wij te horen van iemand die in sanitair doet, dat dit zal verboden worden om aan te sluiten binnenshuis. Het water zou schadelijk zijn voor de gezondheid (zelfs voor ev. wassen) en vervuilend voor toestellen.
Klopt dit? en kan je dat water dan enkel gebruiken voor de tuin??
Is die investering wel te overwegen, indien dit misschien op termijn niet meer mag???

Reacties

je kan enkel regenwater gebruiken voor je toilet door te spoelen en voor je wasmachiene(weet niet of het schadelijk is voor je machiene)
je kan ook een dubbeldienst kraan voorzien om je auto te poetsen en voor terrassen af te spuiten enz

Er wordt nogal wat zever verteld (cowboyverhalen) over het gebruik van regenwater. Mensen die niet goed weten hoe de vork in de steel zit willen geen risico lopen en zeggen dan maar dat het niet mag.

Ik denk dat de verwarring er deels komt omdat het verboden is om regenwater aan te sluiten op hetzelfde circuit dat aangesloten is op het waterleidingsnet. Dit is omdat er anders in principe ongecontroleerd water (uw regenwater, dat niet gechloreerd is) zou kunnen teruglopen in het waterleidingsnet. Zo zou er mogelijks een besmetting kunnen optreden in het waterleidingsnet.

Maar los daarvan kan zuiver regenwater (dus zeker geen afvoer van terrassen en zo!) gebruikt worden voor velerlei toepassingen. Wij gebruiken het voor het spoelen van de toiletten, de wasmachine en we hebben in de keuken en het waskot nog een kraan op regenwater. Dat zijn de meest aangewezen toepassingen voor regenwater. Toilet omdat het niet echt zuiver water moet zijn (zou bijvoorbeeld ook met water van een terras kunnen gespoeld worden, maar dan heb je al 3 circuits nodig). En voor de wasmachine is het erg goed bruikbaar omdat er geen kalk in het water zit, beter voor de machine en minder waspoeder nodig. We beklagen het ons nog altijd dat we de vaatwasser niet op regenwater gezet hebben.

We hebben nu pas een bijgebouwtje gezet waar ook een douche in komt. Die douche zal compleet op regenwater draaien. Er is in dat bijgebouwtje enkel koud stadswater voorzien voor de kitchenette en voor de lavabo (tanden poetsen en voor als je dorst hebt). Hierbij is het er belangrijk dat je regenwater verwarmt met een doorstroomboiler. en voorraadvat (zelfs maar een buffervat) dat warm water kan bevatten is een mogelijke broeihaard voor bacteriën en andere brol. Dan komen scenario's van Legionella bovendrijven en zo. Maar met een doorstroomboiler (zeker als de leidingen niet al te lang zijn) is dit risico minimaal.

Er wordt idd nogal wat zever verteld, zoals bijv. het aansluiten van een vaatwasser op regenwater.

Lijkt me inderdaad interessant, maar hoe begin je eraan?
Wie raadpleeg je hiervoor? en Waarop moet je letten?

Ik heb een regenput van 50³
Heb alles er op aangesloten enkel koud water in de keuken niet. (Ook afwasmachine niet)
Ik heb zelf een filter gemaakt door 2 rijen snelbouwsteen op zijn kant te plaatsen, tussenin grind gedaan +/10 cm daarin een filter gelegd (die ze gebruiken voor droogzuiging) en daarop nog eens 10 cm grind.
Sinds 1996 in gebruik en nog nppit problemen gehad zeer zuiver water.
Verbruik van leidingwater is rond de 15m³ per jaar.

Regenput heeft nog nooit overgelopen (dakopp 200m²)
Ik moet soms (zoals nu) alles op leidingwater zetten.
Ik heb dit zo gemaakt dat ik wel een extra koppeling moet maken (leidingwater is dus niet verbonden met regenwater)

Ik raad dit iedereen aan

Er is zelf al iemand van de drinkwatermaatschappij langsgeweest die dacht dat mijn meter stuk was omdat ik zo weinig verbruikte,

Mvg
Guy

"... Regenput heeft nog nooit overgelopen (dakopp 200m²) ..."

is dus niet goed, rw-put moet af en toe overlopen
ideale put voor je is 10000 tot 12000 l groot

Stefan

Wij hebben hier regenputten liggen. Voorlopig blijkbaar zonder filter. We zouden ook graag zelf een filter maken maar waar plaats je die filter dan?
Bij de ingang van de regenput?

Bedankt voor de uitleg.

zorg ook voor een trage instroom in je put en de aanzuig verbonden aan den drijvende vlotter, waarbij de aanzuigleiding 10 cm onder de wateroppervlakte zich bevindt.

Wij wonen hier nu 1,5 jaar en hebben geen filter in aanvoer (nog niet, zal komen als oprit wordt aangelegd in de zomer) maar tot op heden nog geen vervuiling in put gekend. Ik kan tot op de bodem kijken. Vervuiling is ook afhangkelijk waar je woont, bosrijk gebied etc..

Wij hebben ook dakoppervlakte van 200m² en onze put loopt wel over. Dus als je kans hebt zou ik er ééntje steken van 20000liter.

Trage inloop kan je zelf maken met PVC buizen. Breng buis naar beneden in de put tot op bodem, steek hier een T stuk op en bevestig aan beide uiteinden van het T stuk een elleboog van 90°C naar boven.

@ Hans P.
Heb 2 jaar geleden een regenput van 7500 l onder de oprit laten plaatsen. Woon in de Stad ( dak 90 m2. Probleem was zeer klein niveauverschil tussen inloop/overloop & riool. Er moest nog klinkers bovenop. en 't is een afdalende oprit. Er was maar 15 cm verval. Infiltratie overloop niet mogelijk - moet auto over - risico op verzakking - put volledig "gestabiliseerd"

Geen enkele kant-en-klaar filter was geschikt. Architect heeft zelf een filter ontworpen:
Vierkante betonnen bak (50x50cm - 40 cm diep)met afneembaar gietijzeren deksel erop. In deze filterput werden aluminium profielen gelegd. Daarbovenop een "mousse" van 2 cm dik die vlot water doorlaat. Het meeste organische afval blijft liggen, rest bezinkt in deze filterput waarin water ± 10 cm hoog staat. Vanuit de filterput vertrekt inlaat naar regenwaterput.

Vandaag na 2 jaar de regenput (die na 3 weken droogte leeg was) voor de eerste keer uitgekuist. Buiten wat zwarte aanslag op bodem was deze heel proper.

Voordeel: geen enkel verlies van regenwater 100% wordt opgevangen en slechts 10 cm verval tussen aanvoer regenwater en instroom put.

In put zelf een terugslagklep en sifon.

Regelmatig wel de mousse uitspoelen en bezinksel uit filterput halen. Wel even de inlaat naar de put afdekken met zo'n rode PVC-dop om te verhinderen dat het vuil water in de put stroomt tijdens reiniging.