Veranderen verwarmingsketel - rendement

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik lees op sommige sites dat je een 15jarige oude verwarmingsketel best kan vervangen... In mijn geval gaat het om een Buderus GK 105 met een Oertli Enerjet Plus type OEP10... Ik zit met de vragen: - wat is het rendement van dat systeem? - Is het opportuun dit te vervangen? - Zoja, in wat? Dank bij voorbaat Chris

Reacties

Misschien best de vragen algemeen antwoorden,
zodanig dat iemand anders er ook wat aan heeft.

Chris

Chris, zitten in dezelfde situatie. 17 jaar oud, mazout. En ja, wij gaan de onze vervangen. Het zal altijd beter zijn, beter comfort, een aanzienlijke besparing in verbruik

Wel nu gas, sinds 2 weken bij ons in de straat, en op 27 maart bij ons in huis.

Eerste offertes is reeds binnen:
- Buderus GB142 met S160a boiler

Te verwachten:
- Junkers (van mijn huidige installateur)
- Remeha

Condenserende ketels natuurlijk.

Altijd goed opletten met service, ga dat zeker niet te ver zoeken. Hoor eens bij je huidige installateur, en zoek enkele anderen.

Success.

Lambert,

Ik heb, bij het laatste onderhoud, dezelfde vragen gesteld en hij kon me het rendement niet eens schatten.

Het zou ons niets dan werk en last opleveren... vandaar dat ik hier nog eens de vraag stel.

Chris

hmm, vreemde reaktie. Wat is dan die last en dat werk ... voor jullie? Ken jullie situatie natuurlijk niet, dus moeilijk beoordelen.

Misschien tijd voor eens op een ander te gaan.

Rendement ... over welk rendement heb je het. De condenserende gasketel heeft een rendement van 109% ... als 'm condenseert natuurlijk. In vergelijking met onze oude 17 jaar oude Vasco HR Top ketel en brander is dat al een heel verschil, zat ronde 90% toen in de tijd.
Maar zo'n nieuwe ketel is zowiezo weer zuiniger in gebruik, nieuwe technologie you know.

Natuurlijk geen simpel verhaal als je niet alle rand variabelen hebt. Dus zeker verschillende installateurs eens langs laten komen, al is het maar om te vergelijken.

Wel, de verwarmingsketel staat bij ons op zolder...het was een gans gedoe om de ketel door het zoldergat te krijgen.

Eerst en vooral zal de zoldertrap(dat is er zo eentje in het luik) moeten verdwijnen, om nog meer opening te verkrijgen.

Zodus wel wat gedoe, maar dat neem ik er wel bij...

Oja, in onze straat is er nog geen aardgas.

Chris

en men blijft maar googelen met dat rendement van 109% dat gewoon niet bestaat

chris zoveel moeite om hem naar beneden te krijgen kon hij niet dienen als rezerf
heb dat zelf gedaan met mijn mazout ketel nieuwe ernaast, wat een luxe,heb het al ondervonden brander stuk gewoon paar kranen open en toe brander aan en warm
ik kan dit iedereen aan raden als u plaats heeft

Marcel,

Bedankt voor de tip...

Ik was eigenlijk al van plan om de "oude" te laten staan en
hem te gebruiken als backup, maar dan wel afgekoppeld.
Nu kan ik hem inderdaad zoals je zegt hem in parallel zetten en
er een paar kranen tussenzetten.

Dit is nu reeds zo tussen de zonneboiler en de huidige mazoutketel...daar kan ik zo de mazoutketel uitschakelen.
(anders staat hij in serie met de zonneboiler, als naverwarming).

Bedankt voor de tip.

Chris

ik heb er wel een lijstje van volg orde bij hangen,als ik niet thuis ben,dat het vrouwtje ook verder kan
zij moet bij elke handeling dan een kruisje zetten zodat ze zeker niets verkeerd doet
en inderdaad chris ik vind dit zelf een reuze tip,voor mensen met plaats

chris

het verbrandinsrendement van de ketel kan elke technicus meten, dat is overigens al sinds 1978 verplicht voor ketels op vloeibare brandstof (lees mazout).
wat echter misschien nog belangrijker is, is het normrendement, en dat kan je niet zomaar meten, dat wordt door de fabrikant opgegeven. daarin worden bv stilstandsverliezen e.d. meegerekend.
voor ketels van 15 en meer jaar geleden is het goed mogelijk dat er geen cijfers beschikbaar zijn, ik denk niet dat men zich daar toen al om bekommerde.
voor een klassieke stookolieketel uit die periode zou ik het rendement hooguit op 65% schatten, en dan ben ik misschien nog te gul, alleen als ie zeer goed geisoleerd is, en een brander met afsluitklep doet ie het misschien wat beter.
een goede moderne stookolieketel haalt 90% of meer, een condenserende tot boven de 100% op calorische onderwaarde.
in duitsland moeten zulke oude ketels verplicht vervangen worden, maar daar zijn we hier nog niet aan toe.
let wel, deze cijfers worden gegeven voor regimes 50/30, als je dus met radiatoren/convectoren verwarmd liggen de cijfers lager, kan 3 tot 5% uitmaken.

hans

om het optimas label te kunnen krijgen moet men minium 93% halen
elite ketels 97.5% of 107% dat men zo graag uitspreekt maar niet het realistise is
ik heb zelfs mijn nieuwe ketel een pak isolatie rond gedaan ook rond de buizen in de kelder
vroeger voelde kelder warm aan nu fris,zegd genoeg denk ik
chris
ketels verplicht vervangen kan men toch niet,mensen zonder centen 3a 4000euro en nog meer kosten laten doen is waanzinnig
1000euro is voor vele al heelveel geld

marcel

daar zijn oplossingen voor, tenminste als onze bestuurders dat willen.
heel wat mensen met eengezinswoningen betalen nu al elk jaar 3000 euro en meer voor hun stookolie! Als je 30% kan uitsparen, is dat rap 1000 euro per jaar, op hooguit 4 a 5 jaar, als de stookolieprijzen niet stijgen (en dat is ijdele hoop) ben je aan het verdienen. het loont zelf de moeite daarvoor te lenen!

hans

ja maar hans die mensen kunnen op dat moment geen 1000 euro missen ,wat het ook in de toekomst kan besparen
dan mag u procenten voorleggen zo mooi u maar wil

hiervoor is het frge fonds opgericht:

http://www.frge.be/

Natuurlijk weer afhankelijk van situatie tot situatie, Marcel. Maar ik denk ook dat ook die mensen voordeel eruit halen. Er moet wel een goede calculatie maakt worden. Lening is een geweldige hulp ... als men al niet voor duizend en één leningen heeft. En eenmaal die energie kosten omlaag, ga je ook meer ruimte krijgen.

Heb hetzelfde met mijn PV installatie, na enige uitleg te geven over het hoe en waarom, juiste calculatie, zien ze soms dat je toch iets kan doen.

En prioriteiten leggen natuurlijk.

marcel

geen 1000 euro voor een ketel, maar wel voor stookolie? kom nou, iemand die elk jaar een paar duizendjes op tafel kan leggen voor z'n stookolie, kan dat net zo goed voor een ketel.
anders ligt het voor kansarmen, maar die hebben maar zelden een huis met centrale verwarming denk ik. en natuurlijk zullen er helaas een aantal mensen zijn die uit de boot vallen, dat is altijd zo, maar het gros van diegegen die 3000 kunnen neerleggen voor stookolie, zullen er nog wel wat bij kunnen leggen voor de renovatie.

hans

Hans,

Ik denk dat jij een groot inkomen hebt, veel mensen kunnen inderdaad NIET het geld opzij zetten. En als je spreekt over een lening af te sluiten, wat dan met al de gepensioneerden? En de mensen met amper een mimimum inkomen?

Desondanks we in een "zogenaamde" welvaartstaat wonen, slaagt de helft van de werkende mensen er niet in om geld opzij te zetten.

Realiteit is dat veel mensen terug met kolen beginnen te stoken. Eenieder heeft het graag warm als het koud is buiten!

Wat betreft die zogenaamde subsidies en premies, de mensen dienen nog steeds het geld voor te schieten. En dan pas kunnen deze proberen van iets terug te krijgen.
Dan kan de overheid voor Sint Niklaas spelen met ons belastingsgeld.

jean

natuurlijk, ik weet ook wel dat niet iedereen dat kan, als je mijn tussenkomsten leest dan zie je dat ik dat zelf al gezegd heb.
maar je gaat me niet vertellen dat iemand die elk jaar 3000 of meer euro kan ophoesten voor z'n stookolie, het zich niet kan permitteren om een nieuwe ketel te betalen, dan legt die persoon z'n prioriteiten verkeerd, en dat is net het probleem van vele mensen.
als mijn inkomen meevalt, is dat vooral omdat ik zoveel uitspaar, door goed te isoleren gebruik ik zowat 200 euro per jaar aan verwarming, ik kan met het verschil om de twee jaar een nieuwe ketel kopen.

hans

 Sinds dit jaar krijg ik van mijn installateur een computerprint van alle metingen die hij doet. Er staat echter nergens expliciet wat het rendement is.  Daar het toestel van 1992 dateert zou ik toch willen weten wat die cijfers weerspiegelen.  het toestel is een mazoutbrander Stilrad - brander Octly., die een vloerverwarming met waterbuizen stuurt en een warmwaterboiler.

sproeier donfon debiet 0,75, hoek 60, pompdruk 11

02ref 3 %

CO2Max 15,2 %

rookgast° 241

%CO2 11

Coonverdund ppm 83

CO ppm 60

Lambda 1,38

Trek hpa -0,01

CO mgKW 92

Zuurstof % 5,8

ETA % 88,7

Verbrand temp °C 23,1

Dauwpunt 47,2 C°

Kan ik met deze gegevens zelf uitrekenen wat mijn rendement is ?

Het verbrandingsrendement staat vermeld onder de vorm ETA, dus in uw geval bedraagt het 88,7%. Dit is niet het totale rendement van uw installatie ... enkel het rendement van de combinatie ketel, brander en de afstelling ervan.

Het 'lage' rendement is te verklaren aan de hand van de nogal hoge schouwtemperatuur (241°C) en grote zuurstofovermaat (5,8%) waardoor de CO2 geen 12% bedraagt.

De nieuwe norm in België voor stookolie in 2013 wordt :

- 90% minimum verbrandingsrendement

- 12% minimum CO2 gehalte

- 155 mg/kWh maximum CO gehalte

- 4,4% maximaal 02 gehalte

- Roetgetal 1 als maximum

Om dus te voldoen aan die nieuwe norm zal de afstelling van de brander richting 12% CO2 moeten en het rendement moet naar 90% (gemeten op bedrijfstemperatuur .. niet op koude start). Als dit volgens de ketelspecificaties te behalen is, zou het best kunnen dat de verstuiver (Danfoss vermoed ik) 1 maatje te groot is. De meeste installateurs kunnen met een Weishaupt (...) schaallat de juiste verstuiver bepalen volgens het nominale ketelvermogen en de pompdruk (al dan niet voorverwarmd).

Voor een 28kW ketel met voorverwarming in de brander zou een 0,75 gal/h verstuiver volstaan bij een pompdruk van 12 bar. (0,65 gal/h .. zonder voorverwarming).

Geen verbetering mogelijk = nieuwe brander of nieuwe ketel.

mvg,

Kristof

 Bij mij zegt mijn instalateur die mijn huidige ketel +/- 32 jaar oud ook beter zou wegdoen een Valliant ketel van +/-40.000 Kal. en daarbij ben ik nog in het bezit van een 6tal oude doorstromer van 17 liter van merk Junkers.( nog zo geen oude). Ik zou dit er op een 3 tal jaar er uit hebben??????. Nu heeft deze man mij een Buderus GB162T10 voorgesteld zo dat ik alles kan voorzien van één wandketel. Nu is mijn vraag of deze wandketel zwaar genoeg is met zijn 30Kw daar ik de omrekening niet ken. Ook zie ik de  GB162T40S beter zitten daar deze een geintegreerde boiler heeft van 40 liter in plaats van 10 liter bij de T10. ( Ik heb een regendouche die wat meer warm water kan gebruiken ). 

Zou dit een goede ruil zijn en zwaar genoeg of zijn er betere????

Mvg swake

 

De variante met 40L geeft een korte tijd meer water dan de 10L variant. Echter ze hebben allebeide hetzelfde vermogen om warm water te produceren. Nl ongeveer 33 kW. ALs je regendouche een te groot debiet heeft raad ik u aan om te werken met externe boiler . Het is nu zo dat het bebiet van de regendouche soms zo groot is dat een ketel met intern warm water het benodigde debiet  niet kan leveren . Dan plaats je beter een boiler rekening houdend met de verbruikshoeveelheid warm water.