isolatie spouwmuren

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo allemaal,

Via lambert ben ik terecht gekomen op dit forum. Zoals de meesten van jullie ben ik ook op zoek naar de beste methode om mijn spouwmuren te isoleren. Aangezien ik in een huis woon gebouwd in 1952 is er uiteraard geen isolatie aanwezig. dus vandaar mijn zoektocht naar spouwmuurisolatie. Jammerlijk genoeg is deze niet zo makkelijk te vinden. Nu, wie zoekt die vindt en ik wou dan ook mij opgedane kennis met jullie delen en leren van jullie ervaringen.

De site die mij het meeste heeft geholpen is www.venin.nl, de vereniging van erkende na-isolatie-bedrijven. Dit is een Nederlandse vereniging die er op toeziet dat de bedrijven die na-isoleren en aangesloten zijn bij Venin dit volgens strikte regels doen. Op de site vind je een lijst van bedrijven die na-isoleren alsook welke in België werkzaam zijn. Ik heb ondertussen al enkele afspraken opstaan. Ik zal in de toekomst mijn opgedane kennis hiervan posten. Dit weet ik nu al:

1) afspraak Linsen:
http://www.isotech.nl/linssen_best/linssen_best.php

Zeer professioneel

produkt: HR-termoparels, lambda = 0,037 W/m*K

omschrijving: EPS-korrels van 4mm die ingeblazen worden in de spouw, na inspuiten samengebonden met latex waardoor men een vaste massa krijgt (geen kans dus van leegloop spouw),
hydrofoob, laat vocht door dus geen kans op vochtproblemen.

prijs: +/- 17 euro/m²

conclusie: zeer interessant, mogelijk kandidaat

2) afspraak voor SPS20 F

Persoon is nog niet langs gekomen maar ik weet wel al voldoende om wat info te verschaffen over het product (Via telefonisch contact plaatser).

produkt: losse SPS20 F-korrels, lambda = 0,035 W/m*K

omschrijving: Losse korrels die ingespoten worden in de spouw, spouwmuur moet bovendien potdicht zijn of anders wordt het een grote stofboel. Korrels vormen geen vaste massa dus bij verbouwingen zou alles uit de spouwmuur lopen.

prijs: Alleszins een heel stuk duurder dan HR-termoparels en is bovendien niet leverbaar op dit moment. Ook weinig plaatsers voor het produkt (maar eentje gevonden voor regio Limburg en deze had geen eigen endoscoop, dus stel ik me vragen bij zijn professionaliteit).

algemeen: De iets lagere lambda-waarde is geen reden om te kiezen voor het produkt. De prijs en het ongemak doen mij besluiten niet voor dit produkt te gaan.

Nog in opstaan:
rockwool
minerale wol (alhoewel ik denk dat dit hetzelfde is als rockwool)

Wie het effect van de isolatie op verwarmingskosten wilt inschatten, kan de excell-file "rekenblad isolatie" donwloaden. Dit rekenblad is door een bevriend bouwkundig ingenieur opgesteld en geeft weer wat het zou kosten om mijn huis te verwarmen zonder isolatie en met isolatie. Kijk hierbij niet naar de absolute waarden in euro maar naar het verschil tussen geïsoleerd en niet-geïsoleerd, die factor geeft de besparing weer. Bovendien is het rekenblad opgesteld voor mijn huis en is er niet alleen sprake van spouwmuurisolatie, maar ook van dakisolatie en kelderisolatie alsook superisolerend glas (nu enkel glas). Het rekenblad is zeker geen officieel document, maar is puur indicatief opgesteld. Zo zal het bvb aantonen dat de iets lagere lambda-waarde van SPS20 F t.o.v. te verwaarlozen is t.o.v. Thermoparels (bij mij extra jaarlijkse besparing van 12 euro). Alleszins maakt het rekenblad duidelijk dat na-isoleren meer dan de moeite waard is.

Bij mijn volgende afspraak zal nog wat nieuwe info posten,

Groeten,

Bart

Reacties

hoi ik ben Gerard
ik zoek ook de juiste spouwmuurisolatie
ik heb een huis van 1959 en denk er aan om e spouw te laten opvullen.
en het product zal hr parels worden denk ik

heeft hier iemand ervaring mee en vocht problemen gehad
ik hoor graag iets van jullie
vriedelijke groet gerard

Bart,

Dat is een zéér interessante bijdrage (rekenblad isolatie). bvb je kan het warmteverlies doorheen een ongeïsoleerde zoldervloer met meer dan 2/3 beperken door het plaatsen van 5 cm isolatie (van 1,86 naar 0,56).
Welke maatregel neem je om de volhouten buitendeur te isoleren, want daar bereik je ook een besparing van 1/3 ?

vr gr
Pluto

wie heeft er ervaring met hr parels
ik denk er over om deze in de spouw van ons huis te doen
maar wil eerst wat meer info
en wat mensen vinden die deze toepassing heeft gedaan.
en waar ik evt kan gaan kijken

groetjes gerard

3 maart a.s. krijg ik een vertegenwoordiger van Koston op bezoek (hr thermoparels). Ben de laatste tijd ook al behoorlijk aan het Google'n geweest en een hoop forum's gelezen. Ik zelf heb hier meer vertrouwen in, dan in pur, en dan bedoel ik voor de afwatering van regendoorslag. Ik had gevraagd om een proef opstelling mee te nemen, dus we zien wel.

Zijn er ook Belgische leveranciers voor Thermoparels?

Linsen - Best uit Nederland werkt ook in België.

Ik ook heb besloten om mijn spouwmuur te laten isoleren. Ik heb mij ook hier en daar laten informeren.
-Van huizen die in het verleden gedaan zijn met parels heb ik al van vershillende gehoord dat het bindmiddel vergaat na verloop van tijd en hierdoor de parels los komen te zitten en ontsnappen langs de kleinste openingen.(Misschien gebruiken ze tegenwoordig beter bindmiddel)
-Voor het gebruik van murisol (UF schuim) ben ik bang geworden. Dit bevat formaldehyde en is kankerverwerkend.
-Ik heb gekozen voor isolatie met PUR. De vertegenwoordiger van de firma Aquality protect gaf zeer goede uitleg over het materiaal, werkwijze, advies, referenties ed...

Groeten, E.

Dat is vreemd, kan je die verschillende referenties waar die parels zijn losgekomen dan eventjes doorgeven? Dat kan interessant zijn voor mensen die nog moeten beslissen...

forumgangers,

ik volg het spouwmuurverhaal nu al enkele jaren en heb zelf de beste ervaring met isotech. Pur kon niet wegens een geschilderde niet dampdoorlatende buitenmuur. Ik heb een beetje mijn buik vol van al die anecdotes over problemen na enkele jaren met spouwmuren waar thermoparels ingespoten werden. De techniek staat natuurlijk niet stil, maar bedrijven als isotech hebben ongeveer 20 jaar ervaring in Nederland en meer dan 1 miljoen m2 ingespoten spouwmuren. Nochtans vind ik nergens een rechtszaak lopen tegen een van deze bedrijven. En alle verhalen zijn 'van horen zeggen' en 'ergens gelezen maar ik weet niet meer waar'
Ik denk dus dat hier een vorm van koudwatervrees bestaat jegens een relatief onbekend product, aangezien er in BElgie nergens een installateur te vinden is. Daarom is de universiteit van Gent een aantal huizen zal onderzoeken in Vlaanderen en mits vergelijkend onderzoek over te gaan tot echte vergelijkingen. Tot op die dag ben ik gelukkig aangezien mijn energierekening met 30% is gedaald dankzij een investering die zich veel sneller terugverdient dan PV panelen of thermische panelen.

Correctie Tom, 9 miljoen m².

En dat is de reden waarom ik een thread heb gestart, 1001 meningen, meningen en raad ... waarvan heel veel dikke zever meestal door onwetendheid.

Groeten,
Een gelukkige HR Thermoparel gebruiker.

Ik ben inderdaad erg tevreden over de uitgevoerde werken, zo erg dat ik zelf ben gaan uitzoeken wat er momenteel in Vlaanderen aan isolatiebedrijven met thermoparels bestaat.

Omdat ik op batibouw erg ongelukkig werd, heb ik het plan opgevat om met isotech een samenwerkingsovereenkomst te sluiten.
Vanaf mei zal ik samen met de heer Linssens een aantal werfbezoeken uitvoeren en prijsoffertes maken. Indien iemand interesse heeft, komen we vrijblijvend langs om uw huis en mogelijkheden te bekijken.

Hallo,
Ik heb een huis gekocht uit 1978, niet geisoleerd en met enkel glas in de ramen. Over twee jaar wil ik graag nieuwe ramen plaatsen en eventueel de spouwen laten isoleren. Omdat er betonbalken (koudebruggen) boven de ramen en deuren zitten kan dit vochtproblemen geven. Is het mogelijk om, als de ramen er toch uit moeten, die balken "af te slijpen", zodat ze de buitenmuur niet meer raken, en dan te isoleren? Heeft hier iemand ervaring mee?
mvg en bedankt voor antwoorden of doorverwijzingen.

Berty

ik heb in februari mijn spouw laten opspuiten met pur van de firma pluimers, mijn huis is 21 jaar maar het verschil na isoleren is onvoorstelbaar, beter dan wat ik had verwacht.nu komen de zonnepanelen en daarna onderzoeken of ik het dak nog kan bij isoleren.wat berty betrefd, min binnenmuur is rond de ramen verbonden met de buitenmuur enkel met een laag bitumen ertussen en zelfs met de natte maart geen problemen gehad.

Besten,

Wij gaan verbouwingen uitvoeren in onze woonkamer waarbij alles, van vloer tot plafond vernieuwd wordt.
De zijgevel, de grootste muur van onze woonkamer, meet 20 cm dikte zonder spouw.
Ik had daar nu graag een muur langs binnen bijgezet, evt. in ytong.
Waarom ytong, misschien ook in silicaatsteen, wel vooral om in combinatie met onze nog te plaatsen speksteenkachel een zo hoog mogelijke warmte-accumulerende werking te krijgen van deze muur.
Een voorzetwand met minerale wol en een gipsplaat heeft denk ik niet deze eigenschappen, dus vandaar.(ook qua stevigheid!)
Is zo'n muur nu voldoende bijkomende isolatie of laat ik daar best nog én een spouw, én extra isolatie maar graag toch een zo dun mogelijke wand, kwestie van niet te veel binnenruimte te verliezen.
Huidige breedte van de ruimte is +/- 5m op 8m diep.

Graag wat extra uitleg indien mogelijk.

Groeten, Manu

Beste willem hoe zijn jouw ervaringen met Koston?
- heb je reeds het beoogde effect (hoewel april vrij warm was)
- werkt de firma netjes?
- Conform afspraak?

andere dingen die je me graag wilt meegeven?

mvg WIllem