hoeveel bespaart een zonnegascombi ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Ik sta voor de aankoop van een zonneboiler systeem gecombineerd met vvw. Zijn hier mensen die ervaring hebben met een ATAG zonnegascombi ? Hoeveel kan die ongeveer besparen op stookkosten ?
Alvast bedankt

Steven

Reacties

Dit is een interessante vraag.
Ik sluit me hier bij aan.

Niet veel... Indien de onderste helft van je zonnegascombi het H E L E jaar op 50°C gebracht zou kunnen worden door de zon =
190L x 365d x DT 40°C is de opbrengst: 3218kWh, of 322m² gas, nauwelijks meer dan een zonneboiler. Zonneverwarming zonder grotere buffer heeft geen zin in een normale woning.

Een goed geïsoleerde woning heeft zonneverwarming voor de winterdag(en) NA dat de zon geschenen heeft. Een klein opslagvolume heeft dan geen zin.

190L op 40°C in de zonnegascombi bevat 3.3kWh energie (gerekend bóven de al zéér lage retour van 25°C op de vloerverwarming)

Om deze opwarming te bereiken met een paneel van 6m² met een winterrendement van 400W/m² (straaàlende zon!), heb je anderhalf uur nodig, in een 13kWh woning voldoende om 15 min(!) te verwarmen. Maximum theoretische besparing is dan, zolang als er stralende zon is (en je dus eigenljk geen verwarming nodig hebt in een 13kWH woning): 16%. Trek daar de (lange) nachten vanaf, de dagen dat de zon iét boven de 35° geraakt, en het verhaal is duidelijk...

Bovendien moet er in de ZGC een Delta t van 10°C zijn over de retour, dus bijna nooit opbrengst bij wintertemperaturen.

"Zijn hier mensen die ervaring hebben met een ATAG zonnegascombi ".
Tip: misschien eens "zonnegascombi" in 't zoekvenster typen...

@Jan : Heb ik gedaan maar bitter weinig reacties van eigenaars over het effectief rendement van een ZGC. Er zou dan nog een verschil bestaan tussen een oude en een nieuwe versie wat het geheel nog ingewikkelder maakt en moeilijker om te beslissen.

kijk eens op bouwinfo hun forum !
daar zijn er meerdere met ZGC
maar volgens mij is het een beetje gepasseerd, er zijjn niet meer zoveel mensen die het kopen als vroeger.

ik ben geen expert, maar voor een LEW zijn ze wel al te zwaar (24 KW)
terwijl de meeste voor een lew 13 kw nemen

Voorbijgestreefd? Misschien stilaan wél ja. Techniek evolueert, en de zon-gerelateerde razend snel tegenwoordig. Elke maand blijkbaar een aantal nieuwe alternatieven onder de vorm van Pellet-WKK-WP en zo veel meer en daar was pakweg 5 jaar geleden quasi nog geen sprake van.

Het product is immers intussen al ouder dan 5 jaar.

@walter: dat ding moduleert wel hé (tot 2,4 kW als ik mij niet vergis)! De LEW-trend is relatief recent, winters met wekenlang temperaturen rond -5 of lager dan weer niet, ik bedoel: soms het je wel net dat ietsje meer nodig.

Zij waren wel bij de pioniers, en de bezitters lijken mij tot op heden bij voorkeur heel tevereden.
Iemand moet ermee beginnen hé en dat is nooit een garantie voor een blijvende eerste plaats...