steense muur isoleren van binnen uit : SPOUW mag ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Dringende vraag aan het geliefde forum: Wij renoveren een paar kamers in een bestaande woning. Aangaande de isolatie van een buitenmuur heb ik het volgende nijpende probleem (heb de werken doen stoppen tot ik weet hoe het best verder kan, morgenvroeg) : Opbouw van binnenuit is als volgt : - Fermacell op metalstud profielen - damprem - 6 cm vlas - steense muur 30 cm Het probleem : de muur is niet volledig recht (opent naar boven toe), daarom is geopteerd om te werken met de metalstud profielen, gevolg is het creëren van een spouw van 1 cm beneden en tot pakweg 3 cm boven. De kamer is een badkamer, oriëtatie van de muur Oost. De spouw is best of ten allen tijden te vermijden ? Ik weet dat ik beter eerst 6cm vlas rechtstreeks tegen de muur liet aanbrengen, dan de profielen ertegen, met opnieuw 6cm isolatie. Maar de profielen staan er al, en het blijft compromissen sluiten in een renovatie. Profielen weer afbreken en isolatie (ver) gaan halen... Volgens de aannemer is er geen probleem, gewoon metalstud vullen en spouw negeren. Correct ?

Reacties

Ben ook zeer geinterseerd in het antwoord aangezien ik met dezelfde situatie zit.
Alvast bedankt,
Joyce

Tja, Geen enkele reactie en de muur is nu toch al een maand opgebouwd volgens eigen redenering. Voor jouw info Joyce (en wie weet komt hier na een aantal jaren nog reactie op, of ik post nog wel iets indien het vocht door de muren slaat...), beschrijving van hoe ik het aangepakt heb. We hebben de spouw vermeden door waar mogelijk 2x 60 mm vlas te steken. Gezien we met damprem isoleren, en dus wat vocht in de structuur toelaten, leek het best om de gecreëerde holle ruimte naar best vermogen met isolatiemateriaal op te vullen. Op die manier kan de damp niet condenseren tegen de binnenkant van de koude buitenmuur. Let wel, gezien het een steense muur van 30 cm betreft, langs de O-NO zijde, is regendoorslag zeer onwaarschijnlijk. Ook is het gebruikte vlas vochtregulerend, 'k zou het zelfde niet doen met een minerale wol. Is het in jouw geval een dunnere muur, eerder west geöriënteerd, dan moet je rekening houden met een natte (vochtige) binnenkant van de buitenmuur. Zoals gezegd, eigen wijsheid (of net niet). joris

Beste Joris/Joyce,

Voor zo'n opbouw is het natuurlijk aangewezen om cellulose vlokken in te laten blazen. De oneffenheden in de muren en de metalstud (of houtkaders) etc. kunnen dan allemaal gelijkmatig opgevuld worden.

Je moet er dan wel voor zorgen dat op de bestaande muur geen dampdichte verf, vinylbehang ed. aanwezig zijn, en dat je een 'echte' damprem hebt langs de warme zijde van de opbouw.

Bedoeling is om geen spouw te laten tussen bestaande muur, isolatie en dampscherm.

Ik moet er wel bijzeggen dat het relatief moeilijk (en soms zelfs kostelijker is) om een spouw kleiner dan 8cm te vullen met cellulose!

Voorts is het beter om op het dampscherm een houten lattenwerk aan te brengen om je leidingwerk weg te werken, en dan pas de fermacell platen te plaatsen. Doorboringen van je dampscherm (stekkerdozen, kabels, ...) kan je dan vermijden. (maar dan komen er weer wat cms bij natuurlijk).

Verder steeds het dampscherm volledig luchtdicht plaatsen, goed opletten bij aansluitingen muur/plafond, muur/bodem, muur/raam, ... en goed opletten op aansluitingsdetails zoals stekkerdozen ed.

Beste Joris en Filip,

Een dampdichte constructie heeft niet direct mijn voorkeur.
Zou de volgende opbouw ook een mogelijkheid zijn?:
1. steens muur vazn 20 cm
2. spouw van een aantal cm
3. dampopen folie
4. regelwerk (hout of metalstud)
5. vlaswol tussen het regelwerk
6. afwerken met gips of fermacell.

De muur is op het zuidoosten gericht en met kalkzand gevoegd. Is het dan slimmer om de muur te voorzien van ventilatieroosters of moet ik de spouw proberen te vermijden?
Alvast bedankt vooor het meedenken!
Joyce

Beste Joyce,

1) Dampscherm altijd aan de warme kant, dus niet TUSSEN de opbouw plaatsen.

2) Zonder luchtspouw tussen muur en isolatie.

volgende problemen blijven :
- thermische brug door metalen profielen
- door isolatie kan muur nu over zijn volle dikte bevriezen, kwaliteit stenen, mortel en voegmortel moet daartegen bestand zijn
- hoe meer isolatie, hoe groter het risico van condensatie op koude bruggen via dwarse muren, vloeren, ...
- leidingen of contactdozen in deze wand doorbreken dampscherm
- voor een hellend dak wordt de spouw tussen isolatie en onderdak afgeraden, voor zover het onderdak dampdoorlatend is, misschien mag hier dezelfde redenering gevolgd worden als de buitenmuur dampdoorlatend is ... In het buitenland wordt veel op dergelijke manier gebouwd, evenwel met grote dakoversteken
Joris schrijft:
> Dringende vraag aan het geliefde forum:
> Wij renoveren een paar kamers in een bestaande woning.
> Aangaande de isolatie van een buitenmuur heb ik het volgende nijpende probleem (heb de werken doen stoppen tot ik weet hoe het best verder kan, morgenvroeg) :
>
> Opbouw van binnenuit is als volgt :
> - Fermacell op metalstud profielen
> - damprem
> - 6 cm vlas
> - steense muur 30 cm
>
> Het probleem : de muur is niet volledig recht (opent naar boven toe), daarom is geopteerd om te werken met de metalstud profielen, gevolg is het creëren van een spouw van 1 cm beneden en tot pakweg 3 cm boven.
>
> De kamer is een badkamer, oriëtatie van de muur Oost.
>
> De spouw is best of ten allen tijden te vermijden ?
>
> Ik weet dat ik beter eerst 6cm vlas rechtstreeks tegen de muur liet aanbrengen, dan de profielen ertegen, met opnieuw 6cm isolatie.
> Maar de profielen staan er al, en het blijft compromissen sluiten in een renovatie.
> Profielen weer afbreken en isolatie (ver) gaan halen...
> Volgens de aannemer is er geen probleem, gewoon metalstud vullen en spouw negeren.
>
> Correct ?