verwarming kiezen (geen aardgas)

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

We hebben net een oud huisje gekocht in agrarisch gebied. We zijn van plan om te beginnen met isoleren van het dak (ongeveer 20 cm isofloc), ook de vloeren zullen worden geïsoleerd maar nog niet duidelijk hoe we het daar gaan doen, de muren zullen niet geïsoleerd worden (volle baksteen,35 cm). We zijn nu op zoek naar een oplossing voor de verwarming. Nu staat er enkel een mazoutkacheltje, we willen graag een CV. Er ligt geen aardgas in de straat en dat zal er ook niet direct komen vrees ik. We dachten eerst aan een systeem op stukhout, maar is toch te omslachtig. Een houtkachel zal in de living geïnstalleerd worden, de CV zou dus vooral een soort basisverwarming moeten worden en zorgen voor warm water. Pelletsystemen zijn te duur voor ons voorlopig, we hebben nog te veel ander kosten. Kan iemand ons advies geven over de mogelijkheden van voordelige systemen die niet al te vervuilend zijn?

Reacties

Wonderoplossingen bestaan niet. Voordelig in de aanschaf en efficiënt bestaat niet. Anders had iedereen het. Ik zou zeggen: kou leiden tot je je een pelletsysteem kunt veroorloven.

In Spanje, op de buiten, heeft iedereen warm water via een gasfles aangesloten op een geiser (doorstroomtoestel). Nadeel is dat je met gasflessen moet zeulen. Als je met een groot gezin bent en allen dagelijks doucht en kookt, zul je om de twee weken een nieuwe fles moeten aanspreken. Je hebt dan wel heel weinig geïnvesteerd. Het is een voorlopige oplossing voor je warm water en de dag dat er een aardgasaansluiting komt of je genoeg gespaard hebt voor een warmtepomp of pellets of wat dan ook, kun je zonder veel verlies op dat nieuw systeem overschakelen.
Als voorlopige oplossing voor de verwarming: isoleer optimaal, stook met een houtkachel en zorg dat de warmte zich wat kan verspreiden in het huis (deuren openzetten, luik in het plafond, ...)Voor korte stookperiodes bv 's morgens bij het ontbijt of voor de badkamer laat je een electrisch vuurtje van 2000 watt blazen of stralen in een kleine ruimte (bv living onderverdelen met dikke gordijnen of compartimenteringsdeuren zoals vroeger in de herenhuizen).Een dergelijk electrisch vuurtje kost je per uur 32 cent.

@ Katrien,
Het warmteverlies langs je muren is veel groter dan dat langs je vloer. Een stenen muur isoleert zeer zwak, zelfs al is hij 35 cm dik. Als het een volle muur is, is isolatie aan de buitenkant relatief gemakkelijk aan te brengen. Op die manier gaan je muren dan werken als buffer voor de warmte en krijg je een veel gelijkmatigere binnentemperatuur.
Wel opletten dat die dan goed aansluit met de isolatie v je dak, je kan isolatie ev. ook bovenop de kepers aanbrengen.
Dat zijn belangrijke keuzes die je eerst moet maken vooraleer het vermogen v je cv ketel te bepalen.
zie ook onderwerp : Nieuwbouw : propaan of mazout

Isolatie van de muren zal pas in de toekomst kunnen gebeuren, we hebben voorlopig te veel te verbouwen en dat kost allemaal handen vol geld. De keuze zal vallen tussen een gasketel op propaan of een ketel op mazout.
Zou eigenlijk graag pelletsysteem plaatsen, maar de meerprijs lijkt toch nog steeds groot te zijn?

Als we dan moeten kiezen tussen mazout en propaan lijkt propaan me iets minder vervuilend? Is het in ons huis mogelijk (enkel dak en vloer goed geïsoleerd) om een condensatieketel te installeren?

Een goedkopere optie om met toch pellets te verwarmen (heb ik ontdekt ondertussen) is een pelletkachel met CV systeem.Iemand hier goede ervaringen mee of tips?

pelletkachel met cv systeem goedkoper,geef eens wat cijfers
want ik kan niet goed tellen denk ik

Wij zijn pas gestart met onze bouw en we hebben hier ook geen aardgas.
In het begin hebben we een ondergrondse propaantank overwogen maar nadien zijn we meer en meer beginnen denken aan een pelletketel.
Groot nadeel is natuurlijk de prijs dus veel zal afhangen van het overblijvend budget. Eventueel kiezen we dan nog voor een tijdelijke(elektrische)tussenoplossing.

Beste Katrien. Ik denk ook aan een CV ketel met pellets. Zo'n volautomatisch systeem. Maar ik denk dat dat vééél meer kost dan een HR gasketel.
Ik zou geen elektriciteit gebruiken voor verwarming. Vergeet niet dat 2000W verwarming op stroom 3x zoveel aan primaire energie verbruikt. Ikzelf gebruik het alleen in de badkamer. Ipv de badkamer met de CV gans de dag 24° te houden, laat ik ze op 19° staan en verwarm bij voor een halfuurtje per dag.

De aankoopprijs ligt inderdaad heel wat hoger. De prijzen die wij hier gekregen hadden waren zowat het dubbele. Maar bij de gas-installatie hadden we een gewone boiler en bij de pellet-installatie een boiler (800l) waarop zonne-panelen aangesloten kunnen worden in de toekomst.

Denk eraan dat je via belastingsvermindering heel wat terug kan krijgen. (max ongeveer 2500 euro/jaar en dan tot 40% van de aankoopprijs).
Ook ecologisch gezien ging onze voorkeur duideljk uit naar de pelletcv.

Om het budget wat in toom te houden, vullen we voorlopig met zakjes en hebben we dus nog geen silo. Die zullen we binnen een aantal jaren plaatsen.