verplicht jaarlijks onderhoud gasketel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

klopt het dat je binnen een paar jaar je gasketel elk jaar moet laten na zien.

Reacties

Gaat in 2009 terug allemaal veraderen, maar nieuwe wet dd 1/7/07 bepaalt: alle stookplaatsen > 70 kw voor gas jaarlijkse keuring brander, ketel en rookkanaal, voor aardolie tweejaarlijks.
Voor particulieren (uiteraard < 70 kW) is er inderdaad iets gelijkaardigs onderweg. Weet het nu even niet uit het hoofd.
Ienand anders hier aanwezig?

Beste Jan,

Volgens het nieuwe stookbesluit(wetgeving is reeds van kracht !) zouden gasketels groter dan 20 kW elke 2 jaar
een verplicht onderhoud dienen te krijgen.

Jan

Aan het icoontje te zien, vindt je dat slecht nieuws?
Regelmatig onderhoud en afstelling drukt het verbruik.

De kosten voor onderhoud komen in aanmerking voor de belastingkorting voor energiebesparende maatregelen.

Misschien overbodig voor de schaarse mensen die in staat zijn om het zelf te doen, maar dat weegt niet op tegen de voordelen voor de grote groep.

Ik betwijfel alleen de toepassing. Controle op de naleving??

groeten
rik

Beste,

als je je gasketel nu elk jaar laat nazien/onderhouden, mag je dan ook elk jaar deze kosten inbrengen via de belastingen als energiebesparend? Of slechts elke twee jaar, omdat dit de wettelijke termijn is?

Alvast bedankt voor de ophelderin!

MVG, Piggy

Piggy

Voor alle duidelijkheid: voor stookolie is de wettelijke termijn om het jaar, voor gas om de twee jaar.

Er is niet bepaald dat je slechts om het jaar/om de twee jaar de onderhoudskosten kan inbrengen voor de belastingkorting.
Maar meer onderhoud zal weinig zin hebben. Je kunt ook niet herstellingen laten uitvoeren onder het mom van onderhoud.
Zie onderstaande kopie uit www.energiesparen.be
groeten
rik

Welke kosten komen in aanmerking bij het onderhoud van een stookinstallatie?

Voor het onderhoud van een stookinstallatie komen alleen die kosten in aanmerking die te maken hebben met het regelmatige onderhoud, het afstellen van de brander, het reinigen van de installatie. Het herstel van defecte installaties, het reinigen van de schoorsteen en allerhande wisselstukken komen niet in aanmerking. De geregistreerde aannemer moet op de factuur de karakteristieken vermelden van de stookketel (merk, type en serienummer van het toestel) en op die factuur de datum vermelden van dat onderhoud.

Rik,

ik vroeg het maar omdat mijn installateur van condensatieketel ATAG een onderhoud om het jaar voorziet, en dit om stof en dergelijke die aan de buizen, ventilatorschoepen, brander, ... vastplakt terug te verwijderen omdat anders het rendement achteruit gaat.

Als ik het dus goed begrijp komt bovenstaande (zelfs jaarlijks) in aanmerking voor korting.

MVG, Piggy

Piggy

Ja, je begrijpt het goed.

rik

Ja Piggy, doe ik al 3 jaar met m'n ATAG. Is trouwens bij meerdere merken van toepassing dat je een jaarlijks onderhoud nodig hebt om van je garantie (sommigen tot 5 j en langer) te kunnen genieten.

Wat vinden jullie ervan dat luminus onderhoudscontracten voor de gasketel voorstelt aan klanten en hierbij aangeeft dat het momenteel wettelijk verplicht is om je ketel jaarlijks te laten onderhouden? Zo'n contract kost dan maandelijks 13.31 euro plus BTW. Is dit veel of weinig voor onderhoud van de gasketel?

De periode tussen twee onderhoudsbeurten mag niet langer dan 15 maanden zijn.

men spreek over 'gasketels groter dan 20 kW ', dus mijn viesmaan ketel 3.8 - 13 Kw moet (wettelijk) niet onderhouden worden, eigenaardig ?