Verbod steenkoolcentrales op komst?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Vanochtend op Peakoil.nl:

VS richting verbod kolencentrales
19 februari 2008. Bijdrage geleverd door Rembrandt Koppelaar.

In de VS zorgt een nationale golf van oppositie ervoor dat nieuwe kolencentrales niet meer gebouwd worden. Dat is de crux van een analyse van het Amerikaanse earth policy instituut. Van de 151 kolencentrales die begin 2007 op de tekentafel stonden hebben er 59 geen vergunning gekregen, worden er 50 bevochten in rechtszaken en tegen de rest zal ook stevig gevochten worden wanneer ze de fase van vergunningverlening bereiken, volgens Lester Brown, directeur van het earth policy instituut.

De oppositie tegen kolencentrales in de VS is breedgedragen vanuit de milieubeweging, de agrarische sector, de zorgsector, gemeenschapsorganisaties en staatsregeringen. Zo weigerde in Florida de vergunning verlenende commissie om groen licht te geven voor een 2000 megawatt kolencentrale. De elektriciteitsproducent kon namelijk niet bewijzen dat het bouwen van de centrale goedkoper zou zijn dan investeren in besparing, efficiëntie en duurzame energiebronnen. Samen met een breed gedragen publieke opinie tegen meer kolencentrales zou dit geleidt hebben tot het terugtrekken van plannen voor vier andere kolencentrales in de staat door elektriciteitsproducenten. De gouverneur van Florida, Charlie Christ, weet wat het risico van zeespiegelstijging voor zijn laag gelegen staat betekent. Een risico dat volgens hem werkelijkheid zal worden als de kolencentrales er komen.

Hoewel er technologieën in ontwikkeling zijn om CO2 bij kolencentrales af te vangen en op te slaan (CCS) zijn deze in de komende 10-15 jaar nog niet toepasbaar op een schaalgrootte van 1000 megawatt (carbon capture and storage = CCS). De Bush regering kondigde op 30 januari aan veel minder geld te willen investeren in het meest prestigieuze project op dit gebied in de VS. Futuregen, een 250 megawatt kolencentrale met CCS die in 2012 zou moeten gaan opereren staat hiermee op losse schroeven. Het consortium van bedrijven achter het project verwachtte eerst dat de overheid 73% van de totale kosten ging ophoesten. Nu duidelijk is geworden dat de overheid alleen een gedeelte van de afvangfaciliteit van de centrale wil betalen is het onzeker of de deadline van 2012 nog gehaald zal worden. In totaal heeft de regering voor 2009 nog een budget openstaan van 156 miljoen dollar voor Futuregen, naast een kleiner budget voor andere CCS centrales.

Totdat die droom gerealiseerd is ziet het ernaar uit dat leidende politici in het Amerikaanse congres en op staatsniveau met succes blijven strijden tegen meer vervuilende kolencentrales. Hopelijk lukt het de VS om duurzame energiebronnen snel genoeg op te schalen om aan de groei in elektriciteitsbehoefte te voorzien. Anders kan deze keuze leidden tot een groot probleem in de stroomvoorziening vanwege de beperkte mate waarin groei in elektriciteitsproductie via aardgas mogelijk is in de VS. Als dat gebeurt, dan zijn de kolencentrales binnen no-time weer terug in de planning, en dan zonder al te veel oppositie.

Bijdrage door Rembrandt Koppelaar · Gearchiveerd onder Fossielen

Reacties

in een woord over het verbod: GRAAG!
tot voor kort was Bush wel niet de grootste lobbyist op milieu hoor, eerder het tegendeel........
Oorzaak, de omwenteling die plaatsgevonden heeft na de Al Gore film, het bewustzijn van de hele wereld zowat dat we zo niet verder kunnen, en de oliemaatschappijen die inzien dat hun imago bijgeschaaft moet worden. Resultaat: een groene Bush!
Achterliggende gedachte is natuurlijk dat al sinds de 50-er jaren bekend is dat de olie eens onbetaalbaar zal worden, dat Katrina USA heeft laten zien hoe afhankelijk ze zijn en dat elk weldenkend land nu scenario's bedenkt hoe zonder olie verder te kunnen gaan. Daar zijn ze al laat mee, maar t moet.