spouwmuur, minerale wol en dauwpunt

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste allemaal,

Tijdens het nadenken over de verschillende opties voor spouwmuur isolatie, stoote ik op de volgende brain teaser waar ik niet zodadelijk zelf of via zoekwerk een antwoord op kan vinden.

Hier komt hij:

Tijdens winterse omstandigheden, bij normale binnentemperaturen, ligt het dauwpunt (de temperatuur waarbij waterdamp in druppels wordt omgezet) met zekerheid ergens in de isolatiezone (temperatuurverloop van bijvoorbeeld 20 graden binnen naar 5 graden buiten, waarbij het dauwpunt ergens rond 14 graden ligt).

In het geval van minerale wol (rotswol, glaswol), zouden er zich dus druppels moeten vormen midden in de isolatie, waardoor deze slechter isoleert, het dauwpunt naar binnen verschuift,... een sneeuwbal effect waardoor eigenlijk de helft van de isolatie nat zou worden en de isolatiewaarde behoorlijk achteruit gaan.

Ik weet dat in bovenstaande theorie een denkfout moet zitten, anders zou de gemiddelde houtskeletbouw met behoorlijk grote problemen zitten.

Wie kan mij zeggen hoe de vochthuishouding werkelijk in elkaar zit in dit geval?

Alvast bedankt.

Reacties

Dat is een eenvoudige in antwoord; in de praktijk een uitdaging voor iedere bouw.

Het antwoord heet dampscherm or damprem. Iedere constructie moet er voor zorgen dat het vocht binnen blijft en niet door de wanden kan migreren. Zodoende blijft de relatieve vochtigheid in de spouw zeer laag en is er nooit condensatie.

Er zat dus zeker geen denkfout in je theorie. Alleen de oplossing ontbrak.

Walter

Je pleisterwerk werkt als een soort dampscherm (eerder damprem).
Dit samen met de vochtregulerende eigenschappen van je baksteen zorgen er voor dat er geen damp -> condens komt in je isolatie.

Tot zover ben ik mee. Pleister en (in mijn geval) kalkzandsteen zijn inderdaad dampremmers. Dus geen dampschermen (ik ken goed het verschil en functie, daarover geen twijfel).

Nu vraag ik me af hoe je kan berekenen, aan de hand van de dampdiffusiewaardes van de verschillende lagen, waar voor een gegeven binnen- en buitentemperatuur, het dauwpunt ergens ligt. Of anders gezegt, hoe je de RV op verschillende punten in de doorsnede van de spouwmuur kan berekenen.

Als ik het goed begrijp, kan een traditionele bouwwijze dus toch problemen geven indien een stuk onbepleisterd blijft en er niet goed gevulde stootvoegen zijn (bijvoorbeeld onderaan de muur, of boven een vals plafond).

Beste,

Ik zit met dezelfde vraag maar heb inmiddels nog geen antwoord gevonden.

Bij na-isolatie van de spouw met minerale wol (bv glaswol) zal er altijd een dampstroom blijven van binnen naar buiten.
Deze dampstroom is ongeveer slechts 2% van de totale vochtstroom van binnen naar buiten, maar toch,,....

Bij een binnentemperatuur van 20% met een rv van ong. 50% ligt het douwpunt op ongeveer 12 C, dus middenin de minerale spouwisolatiewol.

Dit is onafhankelijk van het soort pleister op de muur, zodra er een dampstroom van binnen naar buiten is, zal deze (in de winter) ergens condenseren.

Of maak ik samen met gommer een denkfout......

Gaarne antwoord op deze prangende vraag.

Dit zal vast gebeuren Pieter, maar 1 groot geluk dit kan ook weer weg bij betere tijden zowel het binnen als buitenblad is damp open. (tenminste als je buitenmuur geen dampremmende afwerklaag heeft)

Zelfs met een een nieuw geisoleerde spouwmuur met ventilatie ontkom je niet aan het feit dat er in de isolatie vocht ontstaat.

"Bij na-isolatie van de spouw met minerale wol (bv glaswol) zal er altijd een dampstroom blijven van binnen naar buiten."

In de zomer keert dit om Pieter.

Test je opbouw op www.u-wert.net