nieuwbouw : propaan of mazout

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo iedereen,

Ik ga bouwen in een straat waar geen aardgas ligt. Dus welke brandstof dan? mazout of propaangas? Kan iemand pro's en contra's op een rijtje zetten?
combinatie van degelijk isolatie, vloerverwarmig, condensatie ketel en tevens van een speksteenkachel. Ik heb dan toch de neiging om voor propaan te kiezen.
De pelletverwarming is die niet plots te populair geworden. Te weinig aanvoer pellets van goede kwaliteit. de pelletverwarming heeft nog last van kinderziektes?

Benieuwd naar reacties

Reacties

Warmtepomp is ook nog een mogelijkheid, ... kwestie van het nog wat ingewikkelder te maken

Luc, een finoven?
Mon

Tja, kweenie, ik ben nogal lui van nature, en ik heb liever iets waar ik geen omkijken naar heb. Een draai aan de knop, en dat dat ding verder zijn plan trekt. Zwijgen en werken moet het doen.

Luc, bouw een passiefhuis, dan kan je electrisch verwarmen via de ventilatie en hoef je niks te doen.T'is nog aanvaardbaar ook.
Mon

Wel, ik ga mss binnenkort een volledig te vernieuwen krot kopen in zelfde situatie: Geen aardgas, enkel propaantank in tuin.
Renoveren lijkt mij trouwens ecologischer dan weer de zoveelste nieuwbouw in weer een nieuwe verkaveling in volgebouwd vlaanderen.
Blijft de vraag hoever ik ga kunnen springen met mijn k en E peil.
Ik wil wel verwarmen zonder uitstoot, noch van fossiele brandstoffen, noch van hout en zijn afgeleiden (pellets).
Dan kom je al vlug bij warmtepomp ed. De lap grond voor netwerk is voorhanden.

Luc, als je al wat duits begrijpt, zoek op internet:
''niedrigenergiehaus und altbau'' of ''altbausanierung''daar kan je al heel wat van opsteken.
Succes.
Mon

Paul,

Een voor mij herkenbare situatie. Wij kochten 10 jaar geleden een huis in een straat waar er geen aardgas lag, en volgens de netbeheerder ook nooit aardgas zou komen. We hebben toen lang getwijfeld tussen verwarming op propaan of op stookolie, uiteindelijk toch voor propaan gekozen.
Verwarmen met propaan is duurder dan met stookolie, maar wel milieuvriendelijker. Na zes jaar werd er aardgas in de straat gelegd - zo zie je maar - en binnenkort loopt ons huurcontract van de propaantank af. Dan kunnen wij onze brander relatief goedkoop laten ombouwen van propaan naar aardgas - dit is niet zo indien we op stookolie hadden verwarmd en de aansluiting naar de straat zal niet zoveel werk vragen, er ligt immers al een wachtbuis klaar.

Ik weet niet hoe jouw situatie is, maar zijn er in jouw straat geen mensen die ook willen overschakelen naar aardgas. Als er voldoende afnemers wil de netbeheerder meestal wel bekijken of ze de aardgasleiding kunnen doortrekken.
Succes
Koen

die properder uitstoot van gas is al lang achterhaalt ,met de moderne mazout branders

die properder uitstoot van gas is al lang achterhaalt ,met de moderne mazout branders

Luc VV

Er is natuurlijk nog iets tussen renoveren en een nieuwe verkaveling.

En of renovatie ecologischer is als een PH, dat hangt vooral af van de gebruikte materialen, renoveren met veel beton en staal zal altijd slechter scoren dan nieuwbouw met hout en afgeleiden.

<< Ik wil wel verwarmen zonder uitstoot, noch van fossiele brandstoffen, noch van hout en zijn afgeleiden (pellets).
Dan kom je al vlug bij warmtepomp ed. De lap grond voor netwerk is voorhanden. >>
Dat is al dan niet bewust misleiding, de vervuiling voor de centrale productie van electriciteit is vele keren groter dan deze van pellets of hout, of zelfs van een goede gas of stookolieketel! En al die warmtepompen zorgen ervoor dat we nooit zonder kernenergie zullen kunnen, geen uitstoot? Nee, maar wel voor 100.000 jaar gevaarlijk afval.

Hans

Hans, wie ben ik, simpele leek, om een expert als jij tegen te spreken ?
Maar ik zou met een jezuietenvraag kunnen antwoorden: wat scoort er beter: een nieuw PH met onecologische materialen, of een renovatie met eco materialen, desnoods net geen PH. Dan wordt het plaatje al wat ingewikkelder. Ik heb al gemerkt dat er bij nogal wat PH kwistig met PUR wordt gespoten, een materiaal dat jij hier al dikwijls verketterd hebt. Een PH is dus per definitie energiezuinig, maar niet per se eco.

Een renovatie heeft ook als voordeel dat je alvast heel wat bespaart op grondstoffen en de energie voor hun productie, transport, etc. Dikwijls is de structuur v e huis nog heel goed en is het eigenlijk verspilling om dat allemaal te slopen.
En er bestaat heel wat prachtige architectuur die op energetisch gebied een ramp is, maar die toch nooit zal gesloopt worden wegens waardevol patrimonium, ook terecht overigens. Ik vind dat er veel te weinig nagedacht wordt hoe dat het beste kan worden aangepakt.

Eigenlijk moet je geval per geval bekijken, en in mijn geval gaat het om een oude woning, volle steense muren (oef, geen gedoe met spouwen), dus gemakkelijk een dikke laag iso aan de buitenkant, dakgebinte is goed, koterijen moeten weg, in de plaats daarvan een houtskelet aanbouw. Verder vloeren eruit, iso en vloerverwarming. Probleempunt blijft koudebrug met muur. De hele zaak onderkappen en iso steen plaatsen is wellicht beste oplossing, maar wel een hels karwei.

Verder staan er tss droom en daad wetten en praktische (lees: financiele) bezwaren, maar ik wil wel streven naar PH norm. Of ik die kan halen, daarvoor is nog wat rekenwerk nodig. Die warmtepomp is dus nog niet beslist.

Verder ben ik wel de laatste om electrabrol te steunen, ik was een van de eersten om over te stappen naar ecopower.
Ik denk trouwens dat elektrische energie nog een schitterende toekomst heeft, wegens zo ongelooflijk veelzijdig, op voorwaarde dat het rendement van PV zonnepanelen nog drastisch omhoog gaat, en daar is nog heel wat ruimte voor. In die optiek vind ik de keuze voor een warmtepomp wel verantwoord: energieverbruik beperken tot het minimum, ondersteuning door WP, die haar nodige energie haalt uit PV panelen, op die manier kom je tot een mooie kringloop, uiteindelijk komt alle energie v d zon.
Nu weet ik niet direct hoe de verhouding ligt tss eli behoefte v WP en opbrengst zonnepanelen. Maar daar weet jij ongetwijfeld subiet een antoord op ?!

Hans, bedankt voor de tip ivm koudebrug, is zeker bruikbaar, maar nu gaan we serieus off-topic.

Ivm warmtepomp: bestaan er geen systemen die dit combineren met energie uit zonnepanelen ?
Ik denk hierbij vooral aan het warm tapwater: zwak punt van WP vind ik de energie die deze nodig heeft om SWW-temp voldoende hoog op te voeren. Zonnepanelen halen die temp een flink deel v h jaar moeiteloos.
Wat de WP niet kan leveren, haal je dan extra uit de panelen, en de energie om heel die santeboetiek aan pompen en sturingen aan te drijven, haal je uit de PV panelen.
Ik ben maar luidop aan het denken, of is het luidop vloeken in de kerk ?
Mss wordt het ook allemaal waanzinig duur en ingewikkeld, en is het eenvoudiger om dan maar helemaal voor zonnepanelen te gaan, sww én verwarming ?

Vermits het hier toch over zonnepanelen, verwarming en gas gaat. Hebben jullie wat te zeggen over onderstaande vraagstelling.

"Wij willen een huis bouwen in houtmassief.
Uitgangspunt:
muur: hout 5,6 cm - isolatie 20cm glaswol - spouw - baksteen
dak: 25 cm glaswol
vloer: 8 cm thermogran super plus
vloerverwarming +/- 70 m²

De vraag:
Een boiler van xxx L met 4 "spiralen":
- 2 om op te warmen 1 elektrisch en 1 van thermische zonnepanelen.
- 2 uitgaande: 1 voor SWW en 1 voor vloerverwarming
Op het dak (zuidgericht) PV panelen 3kWpiek + bovenvermelde thermische zonnepanelen.
Dus geen gasketel

Is dit een goede oplossing of ben ik volledig het zuiden kwijt.

PS: als het echt koud wordt is er nog onze houtkachel."

Ik ken dit probleem.
Ik zit bijkomend nog met het feit dat het bij mij een ernovatie betreft...
En dat er reeds een gaswandketel aanwezig is op propaan.

Niettegenstaande dit zie ik enkele oplossingen:

Zonnegascombi: ofwel een nieuw systeem zoals bvb van ATAG (duurder) ofwel zonneboiler gecombineerd met bestaande gaswandketel

Warmtepomp en gaswandketel: warmtepomp voor lage temperaturen (verwarming) en gaswandketel voor SWW

Of... en dit wordt blijkbaar op Batibouw getoond: combinatie van warmtepomp met zonneboiler

Het probleem blijft: een nuchtere, onbevooroordeelde bron vinden die je duidelijke en correcte gegevens en raad kan verstrekken zonder te goochelen met al te veel cijfers...

Tja, ik zal vrij binnenkort toch de knoop moeten gaan doorhakken :/ Hopelijk maak ik de juiste keuze