Gebruik van regenwater afkomstig van groendak

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Mijn toekomstig huis beschikt over een zadeldak van 80m² horizontale oppervlakte en een groendak van 70m² verspreid over carport en luifels.

We hebben 2 regenwaterputten van elk 7000l voorzien.

Nu moeten we beslissen hoe we dit regenwater zullen hergebruiken:
- Het regenwater van het zadeldak en groendak elk in een aparte put laten toekomen die niet verbonden zijn met elkaar. Het properste water wordt binnen gebruikt, het groendakwater buiten.
- Al het regenwater stroomt samen in de regenputten die met een hevel verbonden zijn. Er vanuit gaan dat het water van het groendak helder genoeg wordt door het staan in de put en het vermengen met proper water.

De verhouding tussen 'proper' regenwater en groendak regenwater is 85%-15%. Voor de putten komt er een Wilo filter.

Iemand met gelijkaardige ervaringen?

Reacties

(In de veronderstelling dat een groendak niet-zuiver water levert - want daar heb ik geen ervaring)

Je hebt zeker voldoende putcapaciteit voorzien voor het beschikbare oppervlak. Heb zelf 90 m2 en put van 7500 l - Deze is de voorbije jaren maar 2x "overgelopen" (juli '06 en aug '07) (wasmachine, WC, 3 kranen aangesloten).
Als je het water ook voor was, douche? gaat gebruiken heb ik zo iets van de 2 systemen niet te mengen want met een put van 7000 kom je zeker toe voor 80 m3 dak.

Voor je 2e put een aparte socarex-aanvoerdarm voorzien en een "switch" zetten voor de pomp? 't iS maar een ideetje..

De WILO-pomp is een handig systeem, alhoewel de bijgeleverde vlotter niet altijd zijn ding doet ± 1 maal per maand springt ie over op leidingwater (fout signaal van vlotter) stopcontact in/uit is dan de oplossing. Na installatie habben ze trouwens al aan de draad van de vlotter ook een "gewicht" moeten hangen om hem deftig te laten werken .

Wij hebben onlangs het plat dak van ons bijgebouw ook aangesloten op onze regenwaterput. Ik ben van plan om er een groendak op aan te leggen.

Ik heb er geen ervaring mee, maar ik ga ervan uit dat het water dat van dit groendak zal komen minstens even proper zal zijn dan dat van ons zadeldak. Infeite werkt een groendak een beetje als een (biologische) waterzuivering (filtratiebed met planten). In de veronderstelling dat het substraat niet teveel kleine deeltjes bevat die (in de beginfase) kunnen meespoelen, verwacht ik geen problemen.
Onze regenwaterput is voorzien van een filterput waar zwevende deeltjes in principe moeten in blijven liggen (moet ik ook dringend eens uitkuisen). Dus als ik een groendak heb zal ik deze put zeker controleren in de beginfase. Maar eens de toestand gestabiliseerd is verwacht ik geen problemen.

Wij zijn aan het verbouwen en wij laten het water van het groendak in een bestaande regenwaterput lopen. Dit water wordt enkel gebruikt voor de tuin (nogal groot) en voor auto te wassen etc. het water van het zadeldak loopt in een nieuwe grote regenwaterput en die krijgt een aparte pomp. Dit water wordt binnenshuis gebruikt voor zowat alles behalve voedselbereiding.

Wim,

Wat kan je besluiten over het kleur van het water?
Ik las ergens dat dit kleur afkomstig zou zijn van mineralen vanuit de planten/substraatlaag. Dit zouden ook zeer kleine deeltjes zijn die je niet zomaar met een filter eruit krijgt...

Mvg,
Bert

Met de zoekfunctie kan je ook wel één en ander hierover vinden.

Ikzelf heb maar een klein groendakje, en het water hiervan heeft na jaren nog steeds een lichtbruine kleur.

Dit heeft veel (alles ?) te maken met het gebruikte substraat denk ik.

Dirk

Dirk,
Welk substraat is er gebruikt?
Zou gewoon zand niet goed genoeg zijn als substraat? Dat spoelt toch niet meer denk ik

Jan,

Ik heb dat destijds kant en klaar aangekocht bij ekogras in nederland. Het bevat vooral kleine steentjes (kalksteentjes, lavasteentjes, ..) en daaronder is een beetje organisch materiaal vermengd.

Het dak ligt wel deels onder een helling van 40° ... misschien dat het daardoor ook makkelijker uitspoelt.

Dirk

Maak je het niet nodeloos ingewikkeld ? Je gaat er zelf van uit dat het rendement aan regenwater van je groendak maar zo'n 15 % bedraagt. Dat water zal hoedanook van mindere kwaliteit zijn, en de rest v je regenwater negatief beinvloeden. Ik zou het gewoon laten infiltreren of afvoeren.