Energiecertificaat verplicht voor verkoop ...

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij hebben net onze EPB berekening gemaakt voor onze passief woning. Voorlopig hebben we nog geen zonneboiler, zonnepanelen of andere toeterkes en belletjes, maar een standaard PH.

Tot onze grote verbazing kwamen wij een E-peil van net geen 90 uit! Een k45 woning met zonneboiler zou beter scoren ... en dus beter verkopen? Wat is dan de waarde van zulk een E-peil? Hoe lager uw E-peil des te beter (energetisch) uw woning zeggen ze, maar ik geloof er niet zo veel van.

Zelfs fotovolataïsche cellen zijn nog lang niet energie/milieu vriendelijk. De energie die men er bij productie insteekt zal het (voorlopig) nog lang niet opwekken.

een gefrustreerde passief bouwer

Reacties

Als je geen toeters of bellen hebt zoals zonneboiler of PV, waarmee maak je dan het tapwater warm en waarmee verwarm je wanneer dat dan toch nog nodig is in je PH ?
En wat is je K-peil en compactheid en je vensterperdentage per m² vloer, je ventilatiesysteem (en is het met of zonder recuperatie) ?
Van al die dingen hangt het E-peil af, en naar gelang wat die zijn zal je net zo goed E35 als E90 kunnen uitkomen.
Ga eens naar www.rikvanrossen.be om meer te weten en minder gefrustreerd te blijven.

Veel frustratie op één hoop...

Is je PH woning volledig uitgerekend in PHPP?

Is je woning volledig in EPB ingegeven ? Met welke luchtdichtheidswaarde ?
Wat is het K-peil?
Hoe zit het met je energieverdeling? Dat kan je toch in de resultaten zien.

Eerst de fout zoeken zou ik zeggen ...

Tenzij je met energieverslinders zit zoals circulatieleidingen, zou je toch onder de E40 moeten uitkomen.

Geert

"Zelfs fotovolataïsche cellen zijn nog lang niet energie/milieu vriendelijk. De energie die men er bij productie insteekt zal het (voorlopig) nog lang niet opwekken."

waar haal je deze onzinige uitspraak?

@ jan:

De energieterugverdientijd van PV panelen ligt op 5 of 6 jaar. Dus de energie die je in je panelen gestoken hebt om te produceren, te bouwen en af te breken is teruggewonnen na 6 jaar. Daarna gaan ze nog 19 jaar mee.

Vele universiteiten en instellingen hebben hier al studie en testen rond gedaan. Het idee dat men meer energie steekt in de productie van PV panelen dan dat ze gaan opbrengen is volledig verouderd. Het stamt af van uit de tijd dat men enkel PV cellen maakte voor de ruimtevaart.

Financieel is iets anders..maar PV panelen vergelijken met kernenergie gaat niet op.

Alle geteste PV-systemen leveren meer energie op dan zij verbruiken gedurende de levenscyclus van 20 jaar. De energieterugverdientijd van een degelijk systeem ligt tussen de 5.5 en 6.5 jaar.

minstens 19 jaar Bert, misschien wel 10 jaar langer.

Over de fotovoltaïsche cellen is het nog steeds dat de energie die er bij productie in gestoken dient te worden er niet uit gehaald kan worden! Voor ons als particulier is het natuurlijk wel interessant door de terugverdientijd van < 10j omwille van de vele premies

Ik weet het van bij de bron, dus niet zo een onzinige uitspraak jan!

In verband met toeterkes & bellekes ..
We hebben slechts een balansventilatie met 100% bypass en hoge rendement. In een PH kan je trouwens niet zonder. Luchtdichtheid is ook in orde! PHPP is ook positief, daar er nog heel wat reserve is (overgedimensioneerd).

Voor de EPB kwamen we een k waarde van net geen 20 uit en E-peil van 94 om juist te zijn. Toch weinig voor zulk een goed geisoleerde woning, die compact & luchtdicht is.

verwarm je elektrisch dan? of met een slecht type ketel?
zonnepanelen?
zijn je tappunten foutief ingevuld?

@rik

leuke aanval op EPB die website van jouw, alleen snap ik al die commotie niet.

Je zegt dat EPB voor architecten peperduur is??? Ik maak een berekening van een eengezinswoning in 3 uur, dat kost me dus hoop en al 150€ uurloon.

bovendien: iemand die 5keer met het programma heeft gewerkt weet waar op te letten de volgende keren hij ontwerpt. Het opstellen van een 'default'-programma versnelt het berekeningsproces alleen maar.

Dat ezz-programma waar je reclame voor maakt is zo onzinnig ingewikkeld - niet alleen van looks - en kost bovendien geld.

Kan mij iemand 1 essentieel nadeel noemen van het EPB-programma?

@ PH

Waarom verklaren een pak universiteiten en onderzoekcentra dan dat PV systemen hun verbruikte-energie na 6 jaar al terugverdient hebben?

De onderzoeken die over de energetische terugverdientijd van PV cellen handelen spreken nogthans voor zich. Elke grote unief (ook de belgische) heeft wel al ergens een programma lopen die gaat over PV en het onderzoek hierover is al meer dan grondig geweest. Als je er niet van overtuigd bent kan je mss eens langs gaan bij ODE-Vlaanderen of het VITO of één of andere unief.

Men zal geen miljarden investeren in iets dat een negatief rendement heeft hoor. De mensenmassa is dom maar zo dom toch niet hoor.

De staat evenmin, ze zal geen subsidies geven aan iets dat niet opbrengt.

Anders kan je het mss gewoon direct opstoken zonder er panelen voor te maken.