Houtkachel met inwendige warmtewisselaar op CV

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij hebben een houtkachel met een inwendige warmtewisselaar.
Dit is een dikwandige buis welke door de houtkachel(bovenin) loopt en aan de achterzijde d.m.v. 2 stuks 1" moffen.
Deze moffen kunnen gaan naar Cv of vloerverwarmingsinstallatie.

Mijn probleem is:
Welke materialen heb ik nodig om deze op CV of Vloerverwarming aan te sluiten?
Heeft iemand hier evaring mee?
ik hoor graag!!!

Reacties

even een vraagje we wilden een kachel kopen die ons zwembad verwarmt en nu hebben ze ons gezegd dat dat kan met een kachel met een warmtewisselaar ,,klopt dat ?????
ik wacht op uw antwoord en hoop dat we dan wat wijzer worden

twee systemen maken eentje met openvat met warmtewisselaar. de pomp laten circuleren bij 60 graden en stoppen bij 40 graden (tegelijk gaat je tweede systeem ook lopen.) onders koelen je rookgassen teveel af en krijg je condens in de schoorsteen delta p is volgens mij 55 graden dus je rookgassen boven de 55 graden houden en een extra termostaat van 80 graden als veiligheid.

de condenstemperatuur van gas is ongeveer deze waarde voor hout of olie gelden andere condenswaarden.
Voor olie 45 graden voor hout afhankelijk van de vochtwaarde van het hout.

Wat voor kachel had je in gedachte?
Een houtkachel met wisselaar is leuk maar als je een kachel van 15kw hebt waarvan 11 kw aan de wisselaar, wat ga je doen met de 4 kw die je niet aan het zwembad besteed?
Een zwembad opwarmen kan lang duren en het verlies kan zo flink oplopen.

Ik begrijp ook niet goed wat het nut is. De kachel brandt toch als het koud is, en dan ga ik niet zwemmen, of is het een binnenbad?

Zwembad verwarmen doe je volgens mij met ZONNEPANELEN.
Voor een buitenbad al helemaal raar maar tenzij het in binnenbad is lijkt me een houtkachel niet echt een optimaal medium hiervoor.

zwembadwater, zeer agressief, alleen titanium wisselaar geeft op termijn garantie

hallo, op de laatste batibouwbeurs in brussel enkele weken geleden zag ik een kant en klare houtkachel met een buizenstelsel aan de binnenkant tegen de zijwanden met aan de achterkant twee aansluitingen voor de doorstroom van het water(koud water in wat achter de filter of pomp staat en een aansluiting waar het warme water naar het zwembad gaat)Ik ga nu zelf zo een constructie maken omdat het eigenlijk een vrij simpele constructie was. Je moet enkel iemand kennen die wat kan lassen want het waren gewoon stalen buizen. Op de bodem van de kachel lagen vuurvaste stenen die de warmte opslaan en langer kunnen afgeven en waardoor de kachelbodem minder snel doorbrand. (Je kunt er zelfs tegelijkertijd een pizzatje op bakken langs het zwembad)prijs van deze kachel was wel om en bij de 2000 euro nieuw. Ik heb alvast een oude broodoven op de kop kunnen tikken en kan aan de slag. Succes