1ste maal vullen van regenwaterput

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Binnenkort wordt onze regenput (10 000 liter) geplaatst. Nu leert een telefoontje naar TMVW mij dat het vullen met een tuinslang zo'n 4 à 5 u gaat duren, wat toch wel op het langste is (--> risico dat de regenput omhoog wordt geduwd door grondwater).

Welke mogelijkheden bestaan er om de put sneller te vullen?

- door de brandweer, maar kost zo'n 150 euro per uur (vullen duurt 20-tal minuten + heen- en terugweg)
- kan je gebruik maken van een 'standpijp'
- andere voorstellen?

Groetjes,
An.

Reacties

ik vraag mij wat af ,
je gebruikt de put voor huishoudelijk gebruik ?

in tijden dat er geen regen water valt , raakt de put leeg........en heb je het euvel van het grondwater weer .

wellicht een klep onderin de put die wel [grond]water inlaat maar niet uit [ net verzonnen ]

wat bedoel je met een stand pijp ?

grt Maarten
ik leer graag

Gewoon vullen via de kraan
Heb er zo 2 van 10m³ gevuld zonder probleem.
Die dingen wegen toch een paar kilootjes hoor, zó snel komen ze niet boven "drijven".

Sommige brandweerkorpsen vullen nog regenputten maar zeker niet meer allemaal. Er moet immers 2 man betaald worden, het water kost geld (dat ook gewoon drinkwater is) en de tankwagen. Ondertussen is diezelfde tankwagen ook niet meer vlot beschikbaar voor andere interventie's.

Als er plots een brand is op den buiten waar geen brandkranen zijn en blijkt dan nog dat de tankwagen aan de andere kant van de gemeente staat, net met een lege tank, zal dit niet met gejuich ontvangen worden.

Sommige watermaatschapijen geven u een standpijp met teller. Het gebruikte water kost u evenveel als uw gewone teller + huur standpijp. Het debiet is niet veel groter dan uw gewone aansluiting. Grote waterafnames op het net kunnen serieuse gevolgen hebben voor de leidingen en worden eigenlijk enkel nog toegelaten voor brandbestrijding.

Maar zal uw put na een uur vullen nog omhoog komen door het grondwater? Uw put zelf weegt al iets, na een uur vullen met een gewone tuinslang heb je al gemakkelijk 1000L, dat is 1 ton. Zal niet direct meer bewegen denk ik. Op 't gemak vullen met een gewone aansluiting lijkt me het beste.

Waarom zoveel drinkwater verspillen?

Bij het uitgraven van het gat voor de regenput hoeven ze niet noodzakelijk alle grond af te voeren.
Ze kunnen enkele scheppen (lees 1 m³) opzij leggen, de put plaatsen, de aarde rondom aanvullen en die resterende schep bovenop de put leggen zonder het toegangsluik af te dekken.
Nadien, wanneer de aarde rondom de put wat verder zakt, heb je onmiddellijk wat aarde bij de and om verder te egalizeren.

Als alles gestabilizeerd is kan je de resterende aarde afvoeren met de kruiwagen.

Succes.

Bedankt voor jullie snelle reacties!!!

Het is niet de bedoeling dat wij de regenput helemaal vullen, als hij voor iets meer dan de helft gevuld is, zal het ook al gaan, denk ik.

Heeft nog niemand last gehad van een 'omhoogkomende' lege regenput bij installatie? Maak ik me dan zorgen om niets?

@ Maarten:
- voorlopig zal de regenput nog niet leeg geraken, want onze dakwerken moeten nog uitgevoerd worden, dus in het begin zullen de dakgoten nog niet aangesloten zijn op de regenput en de sanitaire werken volgen nadien (dus pas dan wordt hij aangesloten voor gebruik). Nadien denk ik dat dit wel opgelost kan worden met gedeeltelijk bijvullen met regenwater, maar hoedanook: er komt een betonplaat op (want de put zal onder de oprit liggen)
- een standpijp is iets waarmee je water haalt op de 'punten' in de straat waar de brandweer dat ook kan doen; maar het fijne weet ik er ook niet van...

@ Dirk Ooms: ik denk niet dat 'aarde eropleggen' een optie is, aangezien de betonplaat er moet opkomen.

Groetjes,
An.

beste de regenput van 10000l weegt minstens 2000kg leeg

Ook ik heb 2 putten van 5000 liter geplaatst in het begin van de bouwfaze van mijn bouw. Doch bij mij was de kruipkelder reeds klaar op dat moment. Heeft enkele maanden in de zon en regen gestaan waardoor er een grote hoeveelheid water in mijn kruipkelder stond.
Dit water heb ik met een dompelpomp in mijn twee putten, via mijn regenwaterfilter gedaan en daar is mijn BOUW mee gezet (of toch ongeveer). Rest via regenwater van buurman.

P.S.1 Voor ik het water in de putten had zitten is toch één van de twee putten ietsjes omhoog gekomen.
Dus TIJDIG vullen ofwel inderdaad een laag extra zand erop leggen, enkel gevaar dat dit via de opening in de put geraakt en dan heb je er dat ook nog bij.

P.S. 2 Ik ben een grote voorstander van twee putten ( of meer) i.p.v. één put. Heeft verschillende voordelen lijkt me. Een put van 10000 liter is groter, lomper om te plaatsen zelfs met een kraan, is zo groot dat hij mogelijks ZWAKKER is aan de bovenzijde enz...
TWEE of meer putten : water laat je toekomen na regenwaterfilter in één put via een valbuis die tot op de bodem gaat en een afvoer of overloop via een kleine valbuis. Twee (of meerdere) putten kan je gemakkelijk verbinden via een hevel systeem dat voorzien is van anti-leegloop emmers (teveel om hier uit de doeken te doen).
Het water pomp je op uit de tweede put waar dit via het hevelsysteem zeer zuiver en onaangeroerd ter beschikking is.
Als je deze put(ten) eens wil ZUIVER maken(moet je eigenlijk af en toe eens), kan je steeds alles overpompen naar één put, de andere ZUIVER maken, terug overpompen en de tweede zuiver maken. Het hevel systeem doet zijn werk en de dag daarop zijn ze weeral evenvol (halfvol).
Voila, hierbij een kleine tip die natuurlijk al velen kennen maar misschien enkelen nog niet.
Succes

Deze maand is de regenwaterput van een kameraad van mij beginnen te drijven. door de hevige regenval is er water tussen de regenwaterput en het gat terechtgekomen. De aannemer had geen water in de put gedaan!

'k Heb net naar de gemeente gebeld: vrijdagochtend komen ze een standpijp met darm brengen om aan te sluiten op het punt waar de brandweer water afneemt ('k ga seffens in 't straat eens kijken waar dat precies is). Ze noteren de waterstand op die meter. Wij kunnen water aftappen wanneer we dat willen en kiezen op 't moment hoeveel we willen.
's Avonds noteren ze de waterstand opnieuw en komen ze de standpijp en darm ophalen.
Kostprijs: 2.5 Euro per m³ --> komt dus op 25 Euro voor onze put (als we die al volledig zouden vullen).

Dit valt dus heel goed mee (in vergelijking met de 150 Euro/uur die de brandweer van Gent vraagt om met hun brandweerwagen tot hier te komen)

Voilà, nu zal de put toch op tijd gevuld zijn!

@ Walter: we hebben de voor- en nadelen van 1 of 2 putten afgewogen, maar de keuze is nu toch op 1 put gevallen. Toch bedankt voor de info.

Na 't weekend laat ik wel weten hoe 't gegaan is met die standpijp.

Wij hadden droogzuiging nodig om de put te steken. Nadat de regenwaterput in de grond zat hebben we de slang van de droogzuiging in de put gelegd. Tegen 's avonds was de put zo goed als vol.
(en de droogzuiging moesten we per dag betalen.)

Hallo,

Ik heb een regenput van 50m³, alles is hierop aangesloten behalve koud water in de keuken.
Dit is zo al 12 jaar; drinkwaterverbruik is bij mij rond de 10m³ per jaar.

Je hebt dus een 2de systeem nodig voor eten klaar te maken.
Wassen douchen, alles met regenwater

Heb zelf een filter gemaakt, 2 rijen snelbouw bakstenen daarin een filter en deze bedekt met kiezeltjes (+/- 10 cm van de bodem) Heb zeer proper water.

Heel het huis is onderkelderd en een deel daarvan is de regenput.

Ik zou dit iedereen aanraden.
Groetjes

Onze regenput werd 2 weken geleden gestoken. We hebben hem voor de helft met leidingwater gevuld (5000 liter) via de standpijp die door de technische dienst van de gemeente werd geleverd.
De factuur van de gemeente bedroeg 12.50 Euro, dus dat viel goed mee.

En... onze put is nog niet komen bovendrijven. Maar ondertussen zijn er ook wel al enkele litertjes uit de lucht gevallen, hé.

Bedankt voor jullie raad!
An.

@ Maarten: het is inderdaad de bedoeling om onze 2 toiletten, 2 kraantjes in de garage, wasmachine en buitenkraantje aan te sluiten. Daar moeten inderdaad nieuwe leidingen voor gelegd worden, maar dat is nog niet voor nu meteen. In de nabije toekomst willen we ons behelpen met het installeren van de pomp met daaraan 1 (of 2) kraantje(s) zodat we de tuinslang er toch al kunnen op aansluiten.
Veel meer informatie over de pomp en de leidingen kan ik je nu nog niet geven, maar als je in dit forum zoekt op regen(water)put zal je al 't een en 't ander vinden.

Twee jaar zit mijn put van 10.000 l. in de grond.
Riolering niet aangesloten maar er stond altijd water in(halfvol).
De put werd gebruikt als buffer voor het overtollige opp.water optevangen en dan door middel van een dompelpomp aftevoeren .
ewel die kl--tz-k is vandaag zo een 60 cm naar boven komen loeren.

Helgi,
Jouw zelfbouw filtersysteem interesseert mij wel. Zou je het systeem wat uitgebreider kunnen toelichten?
Mvg,
Pieter