Buitenzonnewering achteraf plaatsen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij gaan een lage energie woning bouwen en zijn O.A. ook van plan van buitenzonnewering te plaatsen. Maar wegens budget redenen gaan deze screens niet onmiddelijk komen. Maar we zouden wel al reeds voorzieningen willen treffen.
Nu hebben we een paar vragen:

Elektriciteit, hoe worden de screens aangesloten? Wat moeten wij voorzien om in de toekomst de screens te plaatsen. Is dat enkel een kabel van aan de elektr kast rechtstreeks tot op de hoek van een raam? Of moet er een aftakdoos aan de raam komen? Wat is het beste: screens elektrisch met afstandsbediening, of met een schakelaar naast de ramen?
Worden de screens in een lus aangesloten naar kast? Of is dit voor elke screen een apparte kabel naar de kast (appart verzekerd?)
Welke soort kabel?

Mensen ervaring met buitenzonnewering die achteraf geplaatst zijn?

Reacties

Als je een stopkontakt in de direkte omgeving van het venster hebt is dat allemaal geen probleem, volgens de installateur die bij ons is langs geweest.

Eén centrale wind/zon voeler stuurt een radio signaal naar alle zonneweringen. Geen el. draden nodig tussen de zonneweringen onderling.

Werkt het goed? Ik kan het je niet zeggen daar alles pas ergens in april geïnstalleerd wordt.

Ik beheer je portefeuille natuurlijk niet en weet ook niet hoeveel jer er nog hebt maar de prijs van dergelijke zonneweringen is toch peanuts tov de prijs van een huis? Dus waarom niet onmiddellijk?

Wel, wij hebben ons budget gepland, en daaruit bleek dat we voorlopig geen screens kunnen plaatsen. Daarom vroegen wij ons af wat we moeten voorzien, zodat achteraf breekwerk niet nodig...
Daarom zou ik willen weten welke kabel we moeten voorzien?

iemand tips?

Dit interesseert me ook wel.

Zit in hetzelfde schuitje geen budget meer over.

Dus iemand die hiervan op de hoogte is graag meer uitleg.

Ik denk dat de belangrijkste vraag is: Waar moet die kabel uitkomen?
En dat kan je pas beantwoorden als je weet welk type je gebruikt, hoe groot of klein de doos is. Het zou toch spijtig zijn dat je kabel juist onder of naast de behuizing uitkomt waardoor hij altijd zichtbaar blijft nietwaar.
Zolang je ze niet plaatst, ga je dan een kabel open en bloot laten uitkomen bovenaan elk venster? Hij zal al lang verstorven zijn door weer en wind tegen dat je hem nodig hebt.

Werkwijze gaat als volgt (allez volgens installateur toch)
1) Binnen: gaatje boren door achterwand stopkontakt tot in de vide
2) Buiten: gaatje boren in buitenmuur daar waar kabel in de behuizing van de store zit tot in de vide
3) Kabel trekken tussen beide gaatjes
klaar is Kees.

Bottom line: zorg voor een stopkontakt in de onmiddellijke omgeving van elk venster. De rest komt later.

in een LEW is gaatjes boren van binnen naar buiten not done.

Daarom bij voorkeur zorgen dat draden al in ruwbouwfase gelegd worden zodat je nadien niet meer moet boren van binnen naar buiten.

=> wat je nodig hebt:
Er zijn grofweg 2 systemen:
- radiografisch tot aan de screens: heb je enkel stroom nodig aan de screens. Dus 2 keer 1,5mm2 kabel voorzien tot op de plaats van de screens.
- sturing op 230V van de screens: ergens heb je een stuurmodule die de screens op 230V stuurt. Je hebt 3 kabels nodig per screen (1 'neuter', 1 kabel om omhoog te gaan, en 1 kabel om omlaag te sturen). Zo hebben wij gewerkt.
Opmerking: meeste screenmotoren kunnen niet parallel gestuurd. Je moet dus best zorgen dat ieder screen zijn eigen draden heeft van aan de sturing. Ook al gaan ze samen op en neer. Zelf hebben we wel motoren die parallel gestuurd kunnen worden (Somfy heeft ze niet,Becker wel). Hier worden de screens gestuurd via de domotica.

- verder heb je eventueel nodig: Een plaats waar een lichtmeter komt, best op het zuiden, en eventueel plaats voor een windmeter (best ergens waar de wind goed aan kan). Wij hebben zonder windmeter gewerkt. Bij het systeem dat ik ken sluit je wind/lichtmeters aan met 2x 0,8mm2 aan op stuurmodule. Maar vermoedelijk zullen die ook wel radiografisch bestaan. Wel geen idee of dat dan ook op batterijen is danwel op 230V.

En dan nog wat details: als je je zonnemeter plaatst wees dan zeker dat er niet iets wordt voorgeplaatst ooit. Nu staan mijn zonnepanelen in de weg tot ongeveer 11 's morgens...

klein fotootje van onze screens (in zoverre je er iets van ziet):
http://www.aquasolar.be/img/rea20.gif

Walter

Dus, maw met dit systeem van 1 flex met 4 draden (1 aarding, 1 neuter, en 2 "stuur"draden) van 1,5mm² van de screen naar de elek kast: dan zit je altijd juist?
In het 1 geval stuur je radiografisch en gebruik je maar 2 draden in die flex, en in het ander geval plaatsen we een stuurmodule in de elek. kast (in bvb onze berging), en gebruik je alle draden?

Mijn SCREEN heb ik ook zo aangesloten.
Inderdaad, je laatste opsomming is BEST te voorzien, zo zit ja altijd goed.
Volgens mij de draad best bovenaan LINKS van het raam laten uitkomen (van buiten af gezien).
Bij mij werkt het ook zoals bij de andere Walter met Domotica, denk zelf zelfde systeem (PHC). Centrale aansturing is dan mogelijk.
Indien je draadloos gaat werken (wat vandaag meestal voorvalt) is er ook geen probleem. Spanning is bij het screen en de sturing doet de rest wel.

Zorg in elk gevel dat je kabels ter plaatse zijn.
De installateurs maken meestal geen probleem om achteraf een kabel te plaatsen maar doen dit . . . slordig, goedkoop voor hen en dus meestal opbouw over de muur in een buisje of gootje... Als zij weg zijn zien zij dat toch nooit meer en het werkt ook. Maar jij zit dan altijd met die domme kabels over de muur...

idd hier ook PHC...

Walter