vraag verschil pelletketels

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

We zouden graag een cv-ketelsysteem installeren op pellets.

Nu hebben we bij verschillende leveranciers prijzen opgevraagd, en de verschillen zijn toch aanzienlijk.

Edelflam en Saint Roche schommelen rond de € 5000 voor een ketel van 15kW

Anderen zijn dan weer een pak duurder.

Zijn er mensen met ervaringen met deze (of andere) ketels?

Wat is jullie ervaring tot nu toe?

Alvast bedankt!

Michael

Reacties

Wij zitten met eenzelfde probleem...

Groot prijsverschil tussen sommige ketels, kun je er dan van uitgaan dat de kwaliteit sowiesi minder is?

Handmatig vullen bv is voor ons geen probleem , zijn dat kostendrukkers?

Groeten,

David

NAAR DE KOSTPRIJS MOET JE NU NIET ZIEN ANDERS SCHEUR JE BROEK ERAAN , NAAR HET AFGEGEVEN VERMOGEN MOET JE ZIEN , LIEVER IETS ZWAARDER DAN TE LIGT OF OP HET RANDJE IS NIET ZO BEST, DAAR DE HITTE ZIJN WEG OOK ZOEKT >

De betere cv ketels zijn inderdaad duurder. Ik zou persoonlijk gaan voor de eta. Kijk maar op eta.at, hebben revolutionaire brander en kan modulerend werken.

Steeds een propere verbrandingsruimte geeft het hoogste rendement en zeer goede rookeigenschappen. (weinig schadelijke stoffen).

Hallo,

In mijn zoektocht naar een pellet CV ketel was ik al eerder terecht gekomen bij ETA.at. Een Oostenrijkse fabrikant die zowel voor Buderus (Logano SP 241) als voor Froling (Europellet) dezelfde ketel maakt.

Nu vandaag wordt mijn vermoeden hieromtrent nogmaals bevestigt door de testresultaten en marktonderzoek gedaan in Duitsland.

Kijk maar en trek uw conclusies:

http://www.d-tec-t.nl/site/nieuws.htm

en euh ... kwanta kosta?

Er wordt hier vaak verwezen naar buitenlandse sites. Maar je kan het nooit vinden in Belgie, laat staan support voor het. Dus enkel OkeFEN en een paar andere attempts. Prachtig maar veeeeel te duur.

Ik ga voor gas, mijn zoektoch is over. En ik betaal maar 1/5de van de prijs. Ik zie dit als een tijdelijk oplossing voor de komende 5-10 jaar tot dat men met echte alternatieven komen voor thuis gebruik.

Lambert

Net als in gasketels heb je in pelletsketels grote prijsverschillen, die deels te verklaren zijn daar kwaliteitsverschil.
Degelijke pelletsketels voor eengezinswoningen kosten ruwweg 6000 tot 8000 euro, een goeie condensatieketel rond de 2500 a 4500 (gas) en 4000 a 5500 (stookolie).

Dus toch niet zo'n groot verschil als jij beweert.

Hans

Michael

De prijsverschillen hebben meestal wel een reden, en dat heeft veel met kwaliteit te maken.
Er bestaan goedkope merken met minimale plaatdikte, in 5 jaar stook je ze stuk. De ene heeft een eenvoudige ketelregeling, de andere heeft een complete regeling met primaire en secundaire luchtkleppen gestuurd door lambdasonde, weersafhankelijk gestuurde verwarmingskringen, boiler- en bufferregeling.
Sommige fabrikanten hebben in hun duurdere ketels/kachels lambdasondes ingebouwd, in hun eenvoudigere (goedkopere) modellen niet. Verder vindt je ook modellen met kip- of kantelroosters die problemen met slakken vermijden, of ook "unterschub" systemen, waarmee je ook dit soort problemen vermijdt.
Kortom, er zijn redenen voor die prijsverschillen.
In elk geval, wat je ook kiest, zorg ervoor dat je een invoerder of installateur kiest die je ook een degelijke dienst na verkoop garandeerd.
Nog niet zolang geleden in een van de vraagstraaten gelezen over een italiaans merk dat hier verkocht wordt, maar geen enkele van de verkopers kent er iets van, gevolg een half jaar wachten tot er een technieker uit Italie komt, over 'ecologisch' gesproken?

Hans

Volledig akkoord Hans. Onderhoud is belangrijk voor eender welke technologie. Dit wordt vaak vergeten.

En idd, <2000€ voor een gasketel lijkt me ook niet haalbaar. Maar het is niet zo ver af. En ik vergelijk ook alleen maar materiaal. En dan zit een Pellet CV toch 3x de kost van een Gas CV.

't Is een keuze natuurlijk. Voor mij nu een aanzienlijk goedkopere vervanging maar daarom niet een minderwaardige oplossing, met toch de nodige besparingen kwa verbruik en een milieu vriendelijkere tov mijn huidige mazout CV.

Ik geloof nog niet dat Pellet CV de ultime vervanger is voor gas/Mazout/energy @home. Maar ja, wie weet. Blijkbaar hebben ze een bepaald riet (of zo) dat idiaal zou zijn om Pellets te maken.

Wordt zeker nog vervolgd. Als ik over 5 jaar mijn gas CV moet vervangen door iets stukken beter, dan zal ik niet veel hartpijn hebben omdat ik zo'n dure oplossing nu heb gekozen.

Leuke discussies waarin je je gedachtegang met anderen kan aftasten en challenge'n (even geen Nederlands woord ervoor). Zou misschien interessanter zijn interactief.

Lambert

Ja, de ultieme vervanger is het PH (of beter, 't is wachten op verdere ontwikkelingen), ik neem aan dat eenieder met wat gezond verstand het daarover eens kan zijn. Hout is nagroeibaar, maar ook weer niet zo snel, als we met z'n allen pellets gaan stoken aan het tempo dat we er nu gas en stookolie doorjagen, wordt de ellende alleen maar groter.

toch wel, "UITDAGING"

hans

hehe, inderdaad "UITDAGING".

Passief huis, mocht ik opnieuw bouwen ... yeps. Maar dat krijg ik met mijn huidig huis niet meer klaar. Of ik moet heel veel geld er tegen aan gooien. Dus we proberen "met gezond verstand" maatregelen te nemen.

Pellets, nog niet gelezen over een bepaald soort riet of gewas dat een goede kandidaat zou zijn om pellets te maken. Moet het terug opzoeken. Deze week in de krant dacht ik.

OLIFANTENGRAS is die zogenaamde vervanger voor grondstof waarvan men ook pellets kan maken.
Stond inderdaad in de krant.
In Nederland is er een verdeler van deze planten.
Toch nog een beetje afwachten en wat niet mag vergeten worden, deze plant is geen inheemse en wat de gevolgen op (midden)lange termijn van de plant zijn ?

Mijn stellingname i.v.m. PELLET-CV
Volgens mijn controles in het nabije verleden zijn er in België inderdaad nog WEINIG installateurs die weten wat en hoe. De prijs met alles erop en eraan, ketel, pellet voorraad, pelletinblaasmond (speciale techniek die ECHTE kennis vereist), een pelletleverancier met een bulkwagen enz...
Zeer interessant maar op DIT moment ben je bij de eerste dus betaal je deze marktintroductie voor een deel.
Een GAScondensatieketel is daarentegen een zeer gekende technologie, vele installateurs en kennis en ... een vrij goede prijs.
Het verbruik van GAS, als je een goed geïsoleerde woning hebt (en daar STREVEN we toch allemaal naar hé !) is relatief beperkt. GAS is ook gemakkelijk want je moet naar niets kijken (geen voorraad...).
Dit is echter niet alles. Plaats DAARBIJ een PELLETKACHEL in je woonkamer/leefruimte waarbij je pellets zelf moet schudden in het reservoir. Weeral bij je goed geïsoleerde woning heb je dan niet echt veel nodig.
Je hebt een alternatief voor GAS en kan zodoende op twee brandstoffen staat maken.
De pelletkachel heeft dan nog een VLAM en zodoende ietsjes extra gezelligheid. Eventueel kan je dan een Pelletkachel met CV functie plaatsen.

Dit is wat ik (denk) te doen. Heb mijn GAS ketel en ben nu aan het wachten/overwegen/marktstudie/onderzoeken enz... naar welke PELLETkachel ik ga plaatsen.
Mijn GAS verbruik van rond de 950m³ in een vrijstaande woning, met warm water EN koken op GAS zal er voor zorgen dat ik dan ook niet veel PELLETS nodig heb in mijn kachel.
Dit is mijn stellingname i.v.m. een PELLET-CV (op DIT moment).