dak isoleren tot aan zoldervloer

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Onze woning van 1960 heeft een dak van 170m2 dat we willen vervangen en isoleren.
Na lang zoeken, vergelijken en berekenen denk ik dat volgende oplossing de beste prijs/kwaliteit biedt.
Ik isoleer de zoldervloer zelf met 20 cm minerale wol. Het gedeelte van het dak boven de zolder krijgt alleen een folie (rectivent)over de kepers.
Vanaf de zoldervloer loopt het dak nog verder naar beneden.Dat is dus nog ongeveer 80 m2, wat ik wil laten isoleren met powerroofplaten (8 cm dik) van recticel (u-waarde 0.30)op de bestaande kepers. Ik wil nl. de schuine plafonds van de kamers daaronder niet afbreken.
Heeft iemand al ervaring met deze situatie?
Zitten er grote tekortkomingen in de voorgestelde oplossing?
groetjes

Reacties

Powerroof is een sarking systeem, dus bovenop de kepers. Als je dak geen knik heeft zal het het bovenste deel moeten uitdikken met kepers. Nu is 80 voor kepers geen gangbare maat. Lijkt me niet zo eenvoudig om aan te sluiten op de powerroof. Ik heb dit produkt ook een tijdje bestudeerd als mogelijke optie, maar het uiteindelijk toch afgeschreven.

De lambda waarde van powerroof (0,024) is inderdaad erg goed, zoniet het beste van alle isolatiematerialen. Maar naar warmtedoorslag heeft PIR te weinig massa om de zomerhitte voldoende lang buiten te houden. Ongeveer 3 uur weerstand voor een dikte van 80. Bovendien is het een dampdicht produkt, wat niet interessant is naar het uitdrogen van condensatie in je dakconstructie als je ooit nog extra isolatie wil plaatsen aan de binnenzijde. Al kan je dat oplossen met een intelligente damprem. Qua geluidsisolatie is PR niet zo goed als minerale wol of cellolose. Vrij gehorig zelfs. En tot slot moet er bovenop Powerroof nog een onderdakfolie. Dat maakt het geheel vrij duur voor wat het is.

Als powerroof kan, zou je ook je kepers kunnen uitdikken met een extra keper bovenop. Isolatie ertussen waar de afwerking zit en een Celit onderdak erover. De overgang tussen vloer en dak lijkt me een koudebrug te worden. Persoonlijk verkies ik om het hele dak te isoleren, al kan isolatie in de vloer op zich geen kwaad.

Maar let op. Het uitdikken van het dak is niet zo eenvoudig. Dakgoetn, puntgevels en de aansluiting met de buren moet worden aangepast. Als dat allemaal aan vernieuwing toe is, kan het natuurlijk.

Bedankt voor de reactie, david.
Wat je zegt, klopt met wat de dakwerker me net vertelde.
En wat me dus opnieuw wat wanhopiger maakt.
Powerroofpanelen hebben een dikte van 8 cm. Het dak komt dus ongeveer 10 cm hoger. Dat is moeilijk om halfweg ergens op te vangen én het geeft problemen met de zijkanten van de puntgevel én de aansluiting met de goten.
Zijn voorstel is toch om aan de binnenkant te isoleren. Wat maakt dat we in 4 kamers een hoop stof en ellende zullen hebben.
Of is er toch ergens nog een mirakeloplossing zodat we de bestaande plafonds kunnen laten zitten??

Ik zit een beetje in dezelfde situatie. Nu heb ik met de dakwerker afgesproken dat hij de isolatie voorziet op de schuine delen die al zijn afgewerkt. Er zit momenteel geen isolatie in. Maar dat is natuurlijk alleen maar tussen de kepers en de dikte is natuurlijk beperkt. Anderzijds is het beter dan niks.

Nu denk ik toch door te gaan met het uitdikken van de kepers om zo een extra 6cm isolatie te bekomen en daarboven een Celit4D onderdak. Zo kom ik op 15cm isolatiedikte + Celit onderdak. Dat houdt ook een meerkost in voor het afwerken van de puntgevels, dakoversteek en dakgoten. Maar dat is toch allemaal aan vernieuwing toe. Anderzijds is langs binnen alles uittimmeren, om extra isolatie te plaatsen, ook niet gratis.

Als je Powerroof zou willen toepassen, zou ik dat helemaal doortrekken. Ik denk dat het meer kost om het bovenste deel uit te vlakken naar 8 cm dan ineens de powerroof door te leggen. Naar warmteisolatie is het heel goed, het neemt de koudebruggen van de kepers weg en je kan het fiscaal inbrengen. Nadelen zijn er ook, zoals met elk materiaal.

Een mirakeloplossing bestaat spijtig genoeg niet. Renovatie heeft zijn beperkingen, maar ook z'n charmes natuurlijk. De beste oplossingen vragen veel tijd, stof en euro's. Dat is eigenlijk altijd zo heb ik al gemerkt.
Ik kan alleen maar zeggen dat het uitdikken van het dak voor mij de beste oplossing was. Dat heeft dan ook met de beperkte ruimte te maken die we niet nog meer willen verkleinen.

aha,
nieuwe dakwerker, nieuwe mogelijkheden.
Eindelijk iemand die tegemoet komt aan mijn vraag, nl. isoleren met powerplate tot aan de zoldervloer en de rest met een folie tot aan de nok.
Voor deze dakwerker is dat geen onoverkomelijk probleem. Ik ben dus blij dat ik binnen geen breekwerken moet verrichten en dat ik toch goed geïsoleerd zal zijn.
Nu de prijs nog afwachten.