Wie met gas ONDER glas?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

wie kookt er nu eigenlijk op gas onder glas?
Wat zijn de ervaringen van de huiskok(s)(inen)
Tevreden? Of dan toch beter inductie gekocht?
Wat met het slecht contact tussen een oneffen bodem en de vlakke glasplaat?
Wat met die automatisch meeverwarmde achterste gaarzone?
Graag opnieuw de vlam in onderwerp !

Reacties

Ik ben ook bezig met het opzoeken van info omtrend dit soort kookplaat. Maar het mankeert een beetje aan ervaringen.

(1) Dat gas onder glas langzamer is dan gas lijkt logisch. Maar hoe past de verhouding naast de keramische en vooral de snellere inductiekookplaat?

(2) Hou ga je te werk met 3 of 4 pannen/potten? Kan je gerust een achterste plek gebruiken om iets aan de kook te brengen?

Wat betreft het onderhoud van de glasplaat zal dat wel vergelijkbaar zijn met de andere glassoorten zeker (bij keramische en inductie)? De regel zal ook zijn, hoe meer geld je er tegenaan smijt, hoe beter de kwaliteit van het glas en hoe gemakkelijker het onderhoud.

Verder denk ik wel dat er modellen zullen zijn/uitkomen van glas onder gas die geen knoppen hebben maar ingebouwde voelsensoren. Meer een kwestie van tijd hier.

Hallo daar,

Ikzelf ben eigenlijk al jaren bezig met dit onderwerp, nadat ik het gezien had op "de Kleiene Aarde"in Boxtel Nederland.
Er was een Nederlands bedrijf dat Gas onder Glas invoerde maar dat is ermee gestopt.

Weet iemand voor mij een adres in Nederland, behalve dan in Budel?
Liefst Gelderland?

Groeten Mies

Besten,

Jullie kunnen informatie terugvinden in verband met gas-onder-glas toepassingen op de website van ORANIER.COM.

De invoerder in België voor deze kookplaten is de firma CB Dampkappen in Brussel. email : info@oranier.be

De invoerder voor Nederland is de firma VCMC. email : info@oranier.nl

Vriendelijke groeten,

Christophe

Hoe verhoudt zo'n gas-onder-glas fornuis zich tegenover een
inductiekookplaat? Ook inductie is erg snel en de verliezen zijn minimaal
volgens mij.
Wat ik wil weten: is het in ons toekomstig passiefhuis -waar we geen
gasaansluiting hebben- milieutechnisch beter om een gas-onder-glas
kookplaat (flessengas) te plaatsen, of toch inductie?

identiek dezelfde vraag als Bart en nog een bijkomende vraag:
als je het vuur uitzet blijft de plaat dan nog lang warm (enkele seconden, halve minuut, volledige minuut, meerdere minuten...)?

Ik zie dat dit onderwerp lang niet is aangevuld, maar hierbij toch nog zinvolle informatie over het verbruik van gas-onder-glas in vergelijking met andere manieren van koken:

type kooktoestel:           verbruik/jaar:              kosten/jaar:

gas onder glas               45m3 gas                    €30

gaskomfoor (fornuis)    63m3 gas                     €42

inductie                         400-500kWh                €88-€110

quicktherm (IR)            400-500kWh                €88-€110

halogeen                       530kWh                       €117

keramisch                     530kWh                       €117

elektrisch                     > 530kWh                   > €117

* bij gemiddelde gebruikstijd van 385 uur per jaar, incl. sluipverbruik. Gasprijs €0,67/m3 Elektriciteitsprijs €0,22/kWh (2007)

 

bron: boek "fred en wilma in de vinexwijk - nienke oosterbaan" (bron: Milieu Centraal)