passiefhuis verwarming en boiler

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo iedereen, We zijn van plan om een passiefhuis te bouwen, en nog bezig met het zoeken naar een architect. Ondertussen vroegen we ons af hoe je best in een passiefhuis zorgt voor warm water en wat verwarming voor de extreem koude dagen. We moeten er nl rekening mee houden dat er op onze bouwgrond geen gas ter beschikking is. Onze potentiële architect sprak over een warmtepompboiler (of compact aggregaat) waarbij de boiler aangesloten is op de ventilatie, en zo op koude dagen de lucht kan opgewarmd worden (of zoiets, ben maar ne leek he :)). Is dit een goed systeem? We dachten ook aan een zonneboiler, maar ik weet dat dat alleen niet volstaat voor de volledige levering van warm water, je hebt een soort naverwarming nodig. Of vergis ik mij daarin? Ik heb hier op het forum al wat rondgelezen, maar ik geraak er toch niet helemaal aan uit. Alle tips zijn welkom! Mercikes, Tania

Reacties

En ook nog: kan het systeem met warmtepompboiler/compactaggregaat gecombineerd worden met een zonneboiler, of is dat nutteloos of niet interessant? Groetjes, Tania

passiefhuis, ok. warmtepomp, nee. Die dingen verbruiken nogal wat stroom, en de apparaten zijn flink duur. En als je echt een passiefhuis bouwt dan heb je zoveel energie misschien niet eens nodig. Dat moet een PHPP berekening uitwijzen, die moet normaal gezien je architect ook maken om inzicht in de energiebehoefte te krijgen en je passiefhuis certificaat aan te vragen.

Dat je er niet aan uit geraakt lijkt me logisch, het is een van de moeilijkste vragen om een antwoord op te geven, en zoveel afhankelijk van de woning en je wensen. Als je energiebehoeft laag genoeg is kan je luchtverwarming toepassen, en die kan zeker uit een zonneboiler komen.

Beste Tania,

Een compacttoestel is inderdaad de beste oplossing voor een passiefhuis. Dit is een combinatie van een ballansventilatie, een kleine lucht-water warmtepomp en een boiler voor sanitair warm water. De binnengeblazen lucht kan worden opgewarmd met water uit de boiler of rechtstreeks door de warmtepomp. Die warmtepomp heeft een zeer laag opgenomen vermogen, zoiets van een 600 W maar heeft wel een warmteafgifte van meer dan 2000 W. Een normale elektrische boiler is 1:1 verhouding, om even Paul's kritiek te duiden.
Ik weet één vlot verkrijgbaar merk dat een compacttoestel voor passiefhuizen gecombineerd met een zonnecollector, de stuurelektronica is al voorzien. kijk op deze thread voor meer info: http://www.bblv.be/agora/view.php?bn=bbl_lag&key=1157837341&first=&last=

En Paul, heel het concept van het passiefhuis is net gebaseerd op de verspreiding van warmte via de ventilatielucht. Ik ga er dus van uit dat Tania dit zeker zal willen toepassen.

Groeten
Bart

Wij gebruiken ook een compacttoestel in ons passiefhuis. Ik vind de andere
methodes van bijverwarming te complex om te verantwoorden (tenzij een
ethanol haardje ofzo).
Heb je meer dan voldoende zonnepanelen op je dak (meer capaciteit dan je
verbruikt per jaar), dan kan je opteren om geen thermische collectoren te
plaatsen en je sanitair enkel via stroom bij te verwarmen. Heb je geen pv, dan
zou ik toch zonnecollectoren plaatsen om het sanitair water te verwarmen.

@ Paul: ik denk dat je het hebt op een effectieve warmtepomp, die inderdaad niet nodig is in een passiefhuis. Ik bedoelde luchtverwarming gecombineerd met een warmtepompboiler (dus balansventilatie, warmtepompboiler met voorziening van warm water, en eventueel (maar was niet zeker of dat kon) gecombineerd met een zonneboiler). Je zegt dat luchtverwarming uit een zonneboiler kan komen, maar ik dacht net dat een zonneboiler alleen niet volstond om het hele jaar door warm water te leveren?? @ Bart Aertgeerts: bedankt voor je input. Ik heb de vraagstaart die je vernoemt al enkele keren doorworsteld ... Er worden daar alleen heel wat merken en systemen in vermeld, op welke doel jij? Wat ons bij die compactsystemen vooral zorgen baart, is wat als er achteraf iets foutloopt. Je moet toch wel een betrouwbare firma hebben die ook een service na levering kan waarborgen. Hoe is dat bij jullie? Alvast bedankt, Tania

> @ Bart Aertgeerts: bedankt voor je input. Ik heb de vraagstaart die je vernoemt al enkele keren doorworsteld ...
> Er worden daar alleen heel wat merken en systemen in vermeld, op welke doel jij?
Verkeerde Bart?

Ik bedoelde de Viessmann Vitotres 343, maar volgens vertegenwoordigers zou dat model uit productie genomen zijn. De reden daarvoor weet ik niet, maar het zou geen al te efficiente machine zijn. Wel de enige die ik ken met geïntegreerde zonnecollector voorzieningen. Er zijn nog andere die je kan uitrusten met een zonnecollector, op voorwaarde dat er een 2de spiraal voor warmtetoevoer in de boiler zit. Dat betekend wel dat de pomp en elektronica daarvan extern zijn, niet al te mooi dus. En geef toe, in een compact passiefhuis zet je die machine toch liever in een verloren hoekje (zoals in de badkamer of bijkeuken) dan in een apart "stookkot" (lol).

> Wat ons bij die compactsystemen vooral zorgen baart, is wat als er achteraf iets foutloopt.
> Je moet toch wel een betrouwbare firma hebben die ook een service na levering kan waarborgen. Hoe is dat bij jullie?

Bij Viessmann was service geen probleem, maar gelukkig hebben de sommige andere merken ook goeie leveranciers/instalateurs in onze streek. Drexel und Weiss moet je eens opzoeken.
Bij mij zal de keuze ook afhangen van een combinatie technische eisen + goeie service.

Groeten
Bart

Tanja

Iets om over na te denken

passiefhusi gebruikt voor verwarming maximaal 15 kWh/m2, tel je huis is 150 m2 dan is dat dus 2250 kWh

Een kompaktcentrale met aww ipv standaard wtw unit geeft een meerprijs van ca 8000 euro

Bij de kompaktcentrale heb je een gemiddelde cop van 2,5 dus de 2250/2,5 = ca 900 kWh

Stel dat je eenvoudig electrisch element 1500W in je balansventilatie bouwt dan verbruikt je 2250 kWh

Meerverbruik 1350 kWh

Maar voor de 8000 euro koop je 1600 Wp PV op je dak dus speel je weer quite...

Alleen warmwater moet je dan wel grotendeels met zonneboiler maken.

IK ben er zelf geen voorstander van maar t kan wel als je tegen die centrales opziet.

Een kleine pelletkachel is een ander alternatief.

Mvg Arnold

@ Arnold: interessante berekening... Dan blijven we wel met het probleem van warm water zitten. Warm water alléén met zonneboiler lukt niet, dus je hebt altijd nog een naverwarming nodig. Hoe lever je die dan best zonder zulk een centrale? We zien niet echt op tegen een compact toestel, maar als we er achteraf iets van miserie mee hebben, willen we wel ergens terecht kunnen tegen een niet oneindige prijs. Wat is de ervaring hierin van mensen die zoiets hebben? Werkt dat goed/tevreden van? Al problemen gehad, en hoe werden die opgelost? Groetjes, Tania

hallo bart cerneels over .
wat zeg je toch allemaal een warmte pomp veel verbruikt wat een dom antwoord juist het goedkoopste in verbruik .
wel is het zo dat je een passief huis bouwd je gewoon geen kleinere warmte pomp dan 5 kw warmte afgifte je kan krijgen bij de leverancier waar ik mijnwarmte pomp laat komen wel water water lucht lucht is de cop uiteraart lager.

Tania, om het sanitair water te verwarmen bestaan er buiten warmtepompen, pelletkachels ook kachels, tegelkachels, finovens met gewoon brandhout geschikt voor passiefhuizen. Een mooie combinatie is:PV-panelen, mech. ventilatie met AWW + thermische zonnepanelen + kachel/tegelkachel/finoven met warmtewisselaar voor sanitair water. Je kan daarmee je electrisch verbruik , het sanitair warm water in winter en zomerperiode en de nodige verwarming tijdens de zonloze dagen voorzien. Dit is mijn persoonlijke voorkeur.
Mon

Mon,

Wie brengt die ovens op de markt dan? Heb je daar niet veel te veel vermogen mee voor een passiefhuis?

Mvg

Jan, je kan deze ovens laten maken op maat en standaard(vermogen 3 tot 5kw) door de gekende ovenbouwers in Belgie, Nederland en grundofens in Duitsland en Wallonie. Zoek op internet onder eerder genoemde benamingen en je zal alles vinden.
Mon

Thnx Arnold!!

Hetzelfde heb ik vorige week te horen gekregen op de cursus klimatisatie..........

Tania, als het eenvoudig was dan kozen we allen de simpelste oplossing...........
Ieder heeft zijn opinie, dromen en wensen, aan jou om de keuze te maken. Veel lezen, rekenen, vragen.

Een mening heb ik wel, maar eerlijk gezegd ben ik er ook nog niet uit hoor...........

De warmtevraag is jaarlijks 15kwh/m2 van een passief huis, Toch?

Waarom maken jullie dan een berekening van 2250watt verwarmingsvermogen?
De warmtevraag is over een heel jaar. Je stookt mischien 3 4 maanden.

Reken ik dan verkeerd als je bv 12/3x2250watt =9kw moet installeren. Of 12/4, whatever je stookseizoen is.

Als het echt eens een paar weken koud wordt zit je mijn inziens nog scheef in je berekening en zal je een week niet echt warmpjes bij zitten.

Correctie

Max. 10 W/m² Heizlast
Max. 15 kWh/(m²a) spez. Heizwärmebedarf

Maw voor een woning van 200m² bekom je maximaal 3000kWh/jaar

Om nauwkeurig te bepalen wat je aan elektrisch vermogen je moet installeren is het toch handiger om te weten wat het maximale verlies is. (dus van een transmissieberekening en niet van een jaarverbruik.)
Zoals ik eerder aangaf is ook niet waar maar 1500watt kan wel eens te klein zijn als het echt koud wordt.

chatchanky

15 kwh/m2 is totaal verbruik over haar dus NIET 2250 watt maar 2250 kwh

passiefhuis is 10w/m2 ofwel bij 150 m2 1500watt

en dat is dan bij -8 graden of zo berekend weet niet precies

Tanja, een goede zonneboiler (buizen) kun je al snel 50% van je warmwater verwarmen. Als je 350 dagen pr jaar 150 liter op wil warmen van 10 naar 40 graden reken je daarvoor ca 350 x 150 x 30 x 1,16 = 1800 kWh per jaar; 900 uit de zonneboiler en dan 900 in doorstroom naverwarmen (electrische doorstromer kost ca 200-500 euro en is bekende eenvoudige techniek). Door de boiler niet te verwarmen maar na te verwarmen verhoogt je rendement van de zonnepaneen zodat je wellicht maar 700-800 kwh overhoudt.

Maar nogmaals, ik vind t zelf niet de juiste oplossing stroom te verspillen en die vervolgens met pv weer opwekken. Enkel is het inderdaad jammer dat er niet een concurrerend goed passiefhuis apparaat op de markt is.

Het zou geen superaparaat hoeven te zijn echter een die get gat tussen de zeer dure compactcentrales en direct electrisch verwarmen opvult

Mvg aRNOLD

Mvg Arnold

Hoe gaan de vergelijkingen dan op?
Als je 10watt/m2 als verplichting ziet wat je mag verbruiken en je neemt de verplichting dat je een ph niet meer dan 30kwh/m2 aan verwarming mag verbruiken lopen de verhoudingen scheef.

2250kwh per jaar aan verwarming betekend dat je met die 1500watt elektrische bijverwarming 24 uur per dag 62.5 dag lang van een conditie uitgaat van -8 buiten en 20 graden binnen.
Ga je uit van een huis van 100m2 dan kom je met dezelfde rekenwaarde uit op 93,75 dagen van je extreme conditie.

Lijkt me een beetje onwaarschijnlijk of niet?

Chathanky,

In ons gematigd klimaat stook je geen gans jaar klopt compleet.
Maar als je kijkt waar ze met passief huizen afgekomen zijn, dan zal je zien dat een stookseizoen daar langer duurt.

Of ga je de norm veranderen per land?

NEEN, een PH heeft een strikte simpele bovengrens.

Tania,

ik weet dat ik hier kritiek ga krijgen omwille van deze elektrische oplossing maar wij hebben voor het volgende gekozen:
- een ventilatie-unit met een hoog rendement
- een zonneboiler met elektrisch element voor bijverwarming
- bijverwarming: 1 elektrische radiator in de badkamer, 1 in de gang en 1 in de living
- vrij dakoppervlakte zal later opgevuld worden met PV-installatie afgestemd op het verbruik

voordelen
- simpele installatie, geen ingewikkelde combinaties
- goedkopere installatie dan compacttoestellen, systemen met kachels, gasketels

zie ook het einde van volgende threat: http://www.bblv.be/agora/view.php?bn=bbl_lag&key=1127133323&first=&last=

Peter B,
Is je woning een passiefhuis?
Mon

Mon,
aanvraag van het certificaat is lopende.

Peter B.,
Volgens mij ben je nog goedkoper met een electrisch verwarmingselement op de ventilatie. Ik geloof dat electrische verwarming op de gang en de badkamer niet nodig is. Waarschijnlijk is het jouw bedoeling toch wat vrijheid te hebben in het regelen van de gewenste temperatuur op de badkamer, de gang en de living. Is natuurlijk geen probleem gezien de lage prijs van de toestellen. De ventilatie is een must, eigenlijk voor iedere woning. De zonneboiler doet zijn werk in de zonnemaanden en de weerstand in de zonloze dagen. De pv is natuurlijk de kers op de taart. Dit is zeker aanvaardbaar in een passiefhuis maar is niet mijn keuze.
Mon

Leo:

Dat is 15kwh/m2 verbruik per jaar aan verwarming.
Maar die 10 watt/m2 is wat je mischien graag wil maar geen item of je wel of geen passiefhuis hebt.

Strikt genomen hoeven de maatregelen niet hetzelfde zijn om aan 15kwh/m2 te komen.
Om nu in Spanje dezelfde maatregelen te nemen als in Zweden is ook niet nodig.

De waarschuwing was meer om aan te geven dat je met 10 watt/m2 wel eens wat te kort zou kunnen komen.

Wat is het ventilatiedebiet waar je een ph mee ventileerd?

Beste forumbezoekers,
Reeds geruime tijd maak ik plannen om een passiefhuis te bouwen.
Voorzieningen zoals eventuele bijverwarming, ventilatie, sanitair warm water zou ik op een zo eenvoudig mogelijke manier willen voorzien. Dus met gebruikmaking van zo weinig mogelijk te regelen en te onderhouden apparatuur.
Ik dacht aan het plaatsen van ruim voldoende pv cellen en enkel dat te gebruiken voor alle toepassingen. In de veronderstelling dat ik het teveel aan opgewekte elektriciteit dat ik in de zomer aan het openbaar net lever in de winter terug kan krijgen.
Ik zou dan voor een eventuele bijverwarming in het koude seizoen enkel één of meerdere elektrische kacheltjes in het stopkontakt kunnen steken (eventueel elektrische muur of vloerverwarming). Voor het sanitair warm water kan het volstaan om een gewone goed geisoleerde elektrische boiler te plaatsen.
Volgens mij is het enige nadeel van dit systeem dat er meer moet geinvesteerd worden in extra pv cellen. Een investering die na een aantal jaren toch is terugbetaald. Voor de rest van het leven heb je dan toch een zeer eenvoudig en bedrijfszeker systeem.
Of vergis ik mij?
Groeten,
Charel

a

Charel

Als je echt een zeer goed passiefhuis bouwt zul je in ieder geval een zonneboiler voor warm water moeten nemen, dat is per kwh veel goedkoper dan pv panelen

Daarnaast moet je je wel realiseren dat je pv zich in zo'n toepassing NOOIT terugebetaald omdat je alle opgewekte energie direct weer kwijt bent aan verwarming en warmwater.

Stel je warmwater+verwarming is totaal 4000 kWh (passiefhuis, vergelijk met 400 m3 aardgas!!)

Dan moet je al zo'n 4400 Wp PV installeren, kosten ca 22.000 euro om dit te compenseren.

Van die 22.000 euro zou je dus ook zo'n 10.000 euro kunnen investeren in een goede zonneboiler en bijv. een A+-klasse inveter-airco (daikun urura sarara of zo); Bekende en eenvoudige techniek waarmee je al snel meer de helft van je 4000 kWh kan besparen (opwekken). Er blijft dan 1500 kWh over voor warmwater naverwarmen, gebruik airco en electrische bijverwarming, waarvoor je dan voor 12.000 euro nog ca 2.400 Wp kan installeren en je dus per saldo stroom (ca 800 kWh!!) overhoud.

Dus ik zou zeggen: indien geen dure passiefhuistechniek dan toch in ieder geval een zonneboiler en kwalitatieg goede inverter-warmtepomp (airco), kost niet veel en bespaart wel veel.

Mvg Arnold