vaatwasmachine hotfill maken?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij kochten onlangs een nieuwe vaatwasmachine.
Deze machine verwarmt het water elektrisch tot de gevraagde temperatuur.
Echter, in de bergruimte staat een zonneboiler met voldoende grootte. Eigenlijk zouden wij onze afwas met dit zonneboilerwater kunnen doen, dan besparen we toch ook weer heel wat energie.
De naverwarming van de zonneboiler gebeurt op gas (geen doorstroom helaas).

Mijn vraag is nu of het mogelijk is om onze vaatwasmachine rechtstreeks aan te sluiten op de warmwaterleiding.
Wie heeft hier ervaring mee?

Reacties

nele
Je moet even binnen in de handleiding de installatie van de vaatwas nakijken op hij op een warm water leiding (max 60°C) kan worden aangesloten. Indien dit vermeld staat dan is het mogelijk om hem op een warmwaterboiler aan te sluiten.
Let wel dat de watertemp niet hoger is dan 60°C. Dit kan beperkt worden met een speciale kraan (mengkraan) op de boiler te monteren die de temperatuur beperkt tot de gegeven waarde.

bedankt Marc.

Als ik de watertemperatuur op de boiler beperk, verlies ik dan niet heel veel van mijn zonnewinsten in de zomer?

thermostaatkraan tussen boiler en vaatwasser

Rik

Aan de uitgang van de zonneboiler zit toch een thermostatische kraan om te beletten dat heet water van de zonneboiler (85° bvb) direct in het sanitair circuit komt: deze kraan mengt koud water bij zodat je uiteindelijk nooit meer dan 60° krijgt aan elk aftappunt (veiligheid tegen brandwonden door heet water).

de vaatwasser spoelt ook met koud water welk nodig is om de zetmelen los te weken en te verwijderen met alleen warmwater lukt dit niet zo best

Dat is inderdaad de vraag, hoeveel en wanneer wordt er koud water aangevoerd? Indien dit alleen in het begin is, is dit meegenomen omdat de warmwaterleiding toch eerst koud water bevat. Nadien zou het alleen warm water kunnen zijn omdat de vaat toch tot het laatste op temperatuur moet gehouden worden voor een goede droging...

"de vaatwasser spoelt ook met koud water welk nodig is om de zetmelen los te weken en te verwijderen met alleen warmwater lukt dit niet zo best"

Erik,

Wat is je bron hiervoor? Ik versta dat je wil zeggen dat zetmeel beter oplost in koud water. Dat lijkt mij vrij vreemd. Ik heb nog nooit gehoord dat iets beter oplost in koud water. En 'Natief zetmeel', zie http://members.home.nl/ajansma/zetmeel/infonl/hoofd1.htm lost al helemaal niet op in koud water.

Walter

nele , een drieweg mengventiel tussen de leiding van de zon boiler werkt hier thuis prima op de wasmachine,
dat is veel goed koper en beter dan een thermostaatkraan [ ik denk hier bij aan een gewone kraan zo als in de badkamer gebruikt ]

zo een kraan is hier op de langere duur ook niet geschikt voor want de vaatwasser sluit de water toevoer in ene af waar door de kraan , het binnen werk, een op donder krijgt, waar hij niet op gebouwd is.

en dan het na spoelen , ik begrijp van hier boven dat dat met koud moet.
hier heb ik geen antwoord op.

ik hou het maar bij mijn borsteltje van 1.15 euro.

grt Maarten

Ik heb niet in de users manual gekeken. De machine moet daar tegen kunnen. Als het inkomende water warm is gaat de weerstand minder energie verbruiken dan bij koud water. Voer echter nooit water toe van meer dan 60°. De machine werkt op 60° en is daarvoor ontworpen. Water van 90° kan alleen ellende met de machine en de vaat veroorzaken.

Maarten, waarom moet het naspoelen met koud? Ik zou eerder zeggen met warm zodat de vaat goed kan drogen...

http://www.huishoudplaza.nl/hhp_article_show.asp?ArtID=1739&Art_Type=1&descr=Vaatwasser,%20diversen

Hier staat dat er moet koud voorgespoeld worden: in mijn geval valt dat dus best mee omdat ik toch wel een vijf meter leiding heb die normaal koud staat wanneer de vaat begint te werken

Mijn vaatwasser staat op 'economy'. Hij doet nooit een voorspoelbeurt. Hij start direct met de vaat waarvoor warm water nodig is.
De laatste spoeling gebeurt normaal ook met warm water omdat de vaat daarna gedroogd wordt.

Eric,

die link heeft me niet echt overtuigd. Ik kan het nog altijd niet zo goed begrijpen.

Walter

Standaard (Vaat-)wasmachine, indien deze op koudwassen gezet kan worden kan zonder technische ingrepen, zonder gereedschap met warm water draaien. Enige aanleg is een warm waterkraan naast de bestaande koude.

Wij wonen aan boord van een varend schip, alles komt bij ons uit accu's, ook de 220 volt (via victron omvormer).
Wasmachineverbruik normaal 2200 watt, met hotfill 285 watt, en heet water uit de (dieselgestookte) boiler.

Zie mijn website http://www.msjamas.nl > wonen aan boord > weetjes 1 water en wassen

Hoffill unit is geleverd door:
http://www.energiebespaarshop.nl/contentServlet/hotfill/

p.s. alleen een thermostaatkraan gebruiken i.p.v. een koudwatertappunt maakt het verbruik thuis een stuk duurder... voor het wassen neemt de machine water in van een door de thermostaatkraan ingestelde temperatuur, da's goed, maar er wordt ook gespoeld met deze temperatuur, en da's nie goed, gebeurt normaal met koud water. Winst dus door de afvoer.

zijn er vaatwasmachines die rechtsreeks een koud- en warmwateraansluiting hebben zodat we die bakjes er niet meer moeten tussenzetten ?

Hoe lang is de leiding van de boiler tot aan de vaatwasser?

Als dit te lang is heb je geen voordeel van hotfill.
De vaatwasser zal eerst het koude water uit je leiding halen. Als het warme boilerwater de vaatwasser net bereikt heeft is de vaatwasser gevuld en staat dit nodeloos af te koelen tot de volgende vraag.

Nu is je zonneboiler gratis consumeren als het niet naverwarmd hoeft te worden maar als het naverwarmd wordt of in de winter door je naverwarmer verwarmd moet worden is het dubbele verspilling van energie.

Over het wel of niet met koud naspoelen.

Er zijn vaatwassers die koud water nodig hebben voor een goed droogresultaat.
Met dit koude water wordt de wand gekoeld zodat de warme vochtige vaat kan condenseren op de wand. Met heet water ga je het droogproces verstoren.

Ook hierbij je bespaart niet want je gebruikt warm water wat niet nodig is. Dus in dat geval ook geen besparing maar verspilling.

Chatanky, je hebt gelijk in het geval de warmwaterleiding niet
geisoleerd is, maar met een goede isolatie (6-7cm dik) blijft het water in de leiding gemakkelijk een uur op temperatuur en dat is ruim voldoende voor een vaatwasser. Anderzijds is het koude water dat bij het begin van de vaat in de buizen zit ideaal voor het voorspoelen dat normaal koud gebeurt.

Wat het drogen betreft, dat zal wel geen probleem zijn indien de vaatmachine gespect is voor 60° hotfill.

Het is wel belangrijk dat het toegevoerde SW de maximale toegelaten temp heeft (bij mijn vaatwasser is dat 60°) en een vaatwasprogramma op 50° of lager in te stellen, zodat het water tijdens het wassen 10° kan dalen zonder dat de vaatmachine meteen zou moeten bijverwarmen...

onze vaatwas zal max 5m van de zonneboiler staan, naverwarming op pellets. Is hotfill nog zinvol ?

Diameter van de buizen niet hoger dan 16mm en dubbel isoleren, dan kan 5 meter geen probleem zijn...