kachel gebruiken als stofzuiger

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Een idee voor de kachelbouwers onder ons:
Een kachel geeft heel wat trek. Als je op de inlaat een stofzuigerslang zou kunnen aansluiten kun je stofzuigen zonder electriteit en zonder stofzak: het stof wordt gewoon verbrand (als de kachel aan is)

Reacties

Ja, dan maak je van je kachel ineens een verbrandingsoven, maar dan moet je wel een milieuvergunning hebben.

mijn asla , in een zelf gemaakte vierkante emmer met klepdeksel , legen .

ik heb op de emmer een aansluiting gemaakt voor de stofzuigerslang.
stof zuiger aansluiten , as la legen .
dat ging heel goed, geen as wolk meer in de kamer.

later op de schoorsteen ook een aansluiting gemaakt , onder de kachel uitlaat ,boven de roet zak ,waar op ik makkelijk een slang kon koppelen die ook in de emmer paste.

ook dat werkte ,maar wel minder, want meest is de kachel uit of lauw als je de asla ledigt.

stofzuigen ging ,maar dan alleen als de kachel brandde en dan ook niet om echt "eureka" te roepen .

op de kachel lucht inlaat heb ik t niet geprobeert ,ik denk dat de kachel dan moet branden waardoor je het dan erg warm kunt krijgen bij het zuigen .

maar denk vooral door , een leuk idee is altijd welkom .

ik leer graag grt Maarten

Misschien teveel Flintstones gezien

Maarten
Bedankt voor je bevindingen. Waarom denk je dat je het warm gaat krijgen bij het zuigen?

Joseph
Doen ze dit dan zo bij de Flitstones?

nee hoor, zo stom waren die flintstones nu ook weer niet

Een doorsnee schoorsteen zuigt met een onderdruk die 1000 à 2000 keer kleiner is dan de onderdruk van een doorsnee stofzuiger.

Dirk Bauwens

Bedankt voor de constructieve commentaar, Maarten en Dirk.

Dirk, gelden deze waarden als de kachel aan is of uit? Ik vermoed als hij uit staat. Zoals Maarten opmerkt zal de kachel harder zuigen als hij brand.

Elders op het internet vond ik een debiet van 30 liter/s (108 m³/uur) voor een brandende finoven.

Bij een moderne stofzuiger is dit rond de 47 liter/s, althans toch volgens de fabrikant (zie bv http://www.coronelshop.nl/art/3877/Philips/Philips_FC9166_Stofzuiger.htm)

Dat verschil valt wel mee. Ik heb echter geen gegevens over de zuigkracht van de kachel, maar dat is misschien enkel belangrijk als je tapijten wil stofstuigen of in spleten?

Dit onderwerp lokt inderdaad wat agressie op, misschien jaloezie of misschien zijn ze toch ongerust over de luchtvervuling. Dat is dan mijn fout, ik had er niet bijgezet dat mijn huis volledig opgebouwd is uit natuurlijke materialen. Inclusief alle meubels en toestellen. (zie foto op http://jutvcritics.blogspot.com/2007/10/portugal-no-corao.html, onderaan rechts).

sorry, bij de laatste link stond een komma te veel :
http://jutvcritics.blogspot.com/2007/10/portugal-no-corao.html

Jabbedabbedoe!

Schoorsteentrek wordt in principe alleen veroorzaakt door het temperatuursverschil tussen de hete rookgassen en de koelere buitenlucht. Hoe heter de rookgassen, hoe lichter ze zijn, hoe groter de trek. Hoe koeler de rookgassen, hoe zwaarder ze zijn, hoe kleiner de trek. Een kachel moet dus branden om trek te hebben. Maar zelfs een brandende kachel veroorzaakt niet zoveel trek: gemiddeld is dat 10 à 20 Pascal. Dat is alleen voldoende om kleine en erg lichte rookdeeltjes te transporteren.

De Philips stofzuiger die als voorbeeld wordt gebruikt, produceert volgens de documentatie een onderdruk van 34000 Pascal!

Dirk Bauwens