verwarming in een te renoveren huis

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij hebben net een huis gekocht, uit 1957 dat momenteel verwarmd wordt met gaskachels. (er staan er vier, twee beneden en twee boven). in de badkamer staat er een vreemd toestel voor de verwarming, een soort brander die er uit ziet als een stuk van een zonnebank en boven de wc hangt, heb het nog niet van nabij knn bestuderen (de huidige mensne zitten er nog in in het huis), maar het lijkt me een gevaarlijk ding, schijnt op gas te werken.

ons "renovatie" budget is van die aard dat we OF meteen de ruiten (enkel glas) gaan knn vervangen en de zoldervloer isoleren OF de verwarming aanpassen.

nu, het lijkt me verstandiger eerst te isoleren, voor we de verwarming aanpassen (vooral omdat we nog aan het twijfelen zijn tussen cv op aardgas of pellets), dus we kiezen er voor om deze zomer eerst maar het glas te vervangen en het dak te isoleren, en verder alle mogelijke kieren en gaten dicht te plakken, en een winter of twee te blijven werken met de gaskachels die er al staan tot we bijeen gespaard hebben voor de aanpassing van de cv.

ik ben centrale verwarming gewoon dus nog niet zeker hoe ons dit zal vergaan

andere suggesties om het zo aangenaam mogelijk te maken? ik heb vooral schrik dat de badkamer ijskoud gaat zijn.
en wat verbruiken zo'n gaskachels? hoe zal onze energuefactuur er uit zien? ik heb geen idee. ik ben een HRPlus gewoon...

Reacties

Hannelore

Het is beter eerst te isoleren zodat je het vermogen van de nieuwe verwarmingsinstallatie kunt aanpassen aan de geïsoleerde situatie.

Daarnaast is er de financiële kwestie.

Een oud huis en een probleem van centen.
3 te nemen maatregelen die in aanmerking komen voor belastingkorting (tenminste als je de werken niet zelf uitvoert) en 2 daarvan ook voor de Vlaamse renovatiepremie (aangenomen dat je in Vlaanderen woont en aan de inkomensvoorwaarden voldoet, wat ik aanneem anders zou er wellicht geen probleem van financiering zijn).

Omwille van belastingkortingen kan het aangewezen zijn de werken (of minstens de betalingen) over meerdere jaren te spreiden. Voor de Vlaamse renovatiepremie mag je spreiden maar niet onbeperkt.
cf. onderstaande kopie uit een brochure die ik geschreven heb.

groeten
rik

De belastingkortingen zijn het hoogst met jaarlijkse facturen die beperkt blijven tot 6 625 euro (btw inbegrepen) of 8 600 euro (btw inbegrepen) als de overschrijding van het bedrag het gevolg is van de installatie van zonnepanelen. Voor de renovatiepremie moeten de facturen minstens 10.000 euro (zonder btw) bedragen maar u mag de werken spreiden over meerdere jaren. U haalt het meest uit deze maatregelen als u meerdere jaren na elkaar werken betaalt die recht geven op een belastingkorting én de Vlaamse renovatiepremie aanvraagt vooraleer de eerste factuur 3 jaar oud is. Tezelfdertijd kunt u alle renovatiewerken uitvoeren die nodig zijn voor een veilige, gezonde en kwaliteitsvolle woning. U kunt energiebesparende maatregelen van minder dan 10.000 euro uiteraard ook combineren met andere renovatie- of aanpassingswerken om de vereiste investering van 10.000 euro te bereiken.

Hannelore
wij hebben eventjes in ons huis gewoond zoals het is. Flink wat gespaard. En dan eerst ons huis geisoleerd.

Onzwe warmtebehoefte is nu zo laat dat we bijna kunnen zonder verwarmingssysteem. Een hout of pelletkachel voor het volledige huis zal voldoende zijn.

Wij hoeven dus geen vloerverwarming, geen nieuwe CV etc..., t is maar om te zeggen dat er veel mogelijk is als je goed isoleert.

Iedere situatie is specifiek, dus ik zou je aanraden om een "deftige audit" van je huis te laten uitvoeren.

wij hebben dit ook gedaan en waren heel blij met die leidraad.

Groeten en succes Xavier

bedankt alvast Rik & Xavier

zo weinig mogelijk energie verbruiken voor verwarming is idd ook ons einddoel! isoleren dus, dat had ik ook al door

die vlaamse renovatie premie is interessant! is dat te combineren met de premies van Eandis voor dakisolatie en dubbel glas? (ik zal direct zelf eens gaan zoeken nu of ik het antwoord op de website van Eandis vindt, op de site van de vlaamse renovatiepremie vind ik hier niks over terug)

ik ben ook maar meteen info aan het zoeken over isolatie van de muren. de buitenmuur is wellicht geen optie. wij wonen in een vier onder één dak huis, en zo staan er in de straten rondom ons nog tientallen identieke. typische post-oorlog wijk. van de buren hebben we al gehoord dat je geen toestemming krijgt om bijvoorbeeld de garagedeur naar de berging (een soort tweede voordeur die uitkomt op een kot waar vroeger vb een brommer kon staan) te vervangen door een raam. dus ik ben vrij zeker dat een huis dat ineens xcm meer naar voorspringt dan de rest er ook wel niet door zal raken, noch de baksteengevel bekleden met pleisterwerk .

er is wel een spouw, dus ik zal dat eens bezien. maar ik lees daar zoveel negatief over!

we hebben een architect laten langskomen en die begon direct over isolatie binnenmuren. maar ik vind daar op veel websites ook vooral negatieve adviezen over.

dus dubbel glas en de zolder leek ons een goed begin. is de muren isoleren echt nodig dan?

voor zo'n audit, bij wie of wat kan je daarvoor terecht?
Hannelore

1) Alle info over energie-audit inclusief lijst is te vinden op www. energiesparen.be

2) Je mag naar hartelust belastingkortingen, Vlaamse renovatiepremie en premies energiedistributeur (bv. Eandis) combineren.
Let wel op: je kunt jaarlijkse premies van Eandis vragen, maar slechts om de 10 jaar de renovatiepremie. Dus toch zorgen dat je genoeg werken gedaan hebt voor je de Vlaamse renovatiepremie aanvraagt.

groeten
rik