radiatorthermostaten

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste forumleden,

Een tijdje geleden plaatste ik op de zoldervloer een bijkomende isolatielaag van 12 cm rotswol. Het gevolg is dat het in living en keuken geregeld koud aanvoelt tijdens het afkoelen van de convectoren. (afkoeltijd kennelijk langer dan vroeger, opwarmtijd precies minder lang) Dit is zeer vervelend voor ons.

Nu dacht ik van thermostaten op de convectoren te (laten) monteren. In de hoop dat daardoor de temperatuur minder zou schommelen. Maar is dit wel een goed idee?

De convectoren zijn HE-convectoren met alu-lamellen en (zeer moeilijk of niet inregelbare) kranen op het voorpaneel van de convectoren. De ketel is een HR-ketel (geen condensatieketel). De circulatiepomp wordt aangestuurd door een kamerthermostaat in de living. (draait dus niet altijd en alleen maar als er warmte gevraagd wordt)

Met dank voor wie mij goede raad geeft vooraleer ik contact neem met mijn installateur.

Franske

Reacties

De temperatuur van je ketelwater verlagen kan uitkomst bieden: dan zullen de convectoren minder warmte produceren en moet de thermostaat dus langer 'warmte vragen' om dezelfde temperatuur te bereiken.
Met minder warmteverliezen heb je gewoon minder energie nodig om hetzelfde temperatuurcomfort te halen.

Succes,
Danny

miss heb je wel een nieuwe kamerthermostaat nodig die beter reageert op themperatuur schommeling

Indien je ketel niet kan moduleren, zal je steeds een opwarmen/afkoelen effect hebben. De kamerthermostaat kan aimmers maar 2 toestanden hebben : het is te warm, of het is te koud. De keteltemperatuur lager zetten zal tot gevolg hebben dat de ketel voortdurend aan en afschakeld. Het een en ander hangt ook af van de waterinhoud van de totale installatie (van de radiatoren die openstaan). Thermostatische kranen mag je normaal niet plaatsen in de ruimte met de kamerthermostaat : ze kunnen elkaar tegenwerken.
Misschien toch een modulerende ketel overwegen ?

Beste Dannyvho,

Ik had er ook al aan gedacht om de keteltemperatuur te verlagen. Maar die staat op 70°C en convectoren vragen die t° om rendabel te kunnen werken. Bovendien moet ik dan de t° voor het sanitair warmwater evenwaardig verlagen van de huidige 50°C naar bvb. 45°C, en dit lijkt mij toch weinig voor het vertrek van warmwater op de boiler.

Maar er is nog iets. Als het echt koud gaat worden moet ik dan weer de ketelt° gaan verhogen, hetgeen toch een heel 'gehaspel' is.

Momenteel is het zo dat als het buiten relatief warm is, het binnen koud aanvoelt. Het omgekeerde is ook waar: als het buiten vriest voelt het binnen warmer aan, ook al is daarom de t° binnen niet hoger.

Ik weet echt niet wat het beste gaat zijn voor onze situatie. En ik zou dat absoluut willen weten vooraleer ik mij door mijn installateur wat op de mouw laat spelden dat niet functioneel is.

Daarom opnieuw de vraag: zouden radiatorthermostaten de oplossing zijn voor ons probleem?

Dannyvho, zeer bedankt voor de inbreng en aandacht.

Franske

@ Jean:

de kamerthermostaat is pas 6j oud en werkt perfect, ik heb dit al nagezien en gecontroleerd. Dat is dus het probleem niet.

@ Jan Heynen:

de ketelthermostaat lager zetten zal volgens mij tot gevolg hebben dat de circulatiepomp langer zal werken en dat de temperatuurschommelingen kleiner zullen zijn met meer comfort tot gevolg. Of de ketel daardoor meer gaat pendelen is volgens mij niet zeker, enfin ik denk van niet.
Over dat tegenwerken van thermostaten zou ik zo mogelijk graag wat uitleg krijgen, ik ken de materie niet zo goed.

De ketel is pas 6j oud, kostte ca. 4250 EURO, is een HR-ketel op mazout en werkt heel de tijd onberispelijk. Hem vervangen door een condensatieketel lijkt mij in de gegeven omstandigheid niet aangewezen of gerechtvaardigd relatief de geschetste problematiek.

Franske