wat is een koudebrug ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

dit lijkt misschien een eenvoudige vraag, waar u spontaan "een minder geisoleerde plaats" zou antwoorden.

Ik ben echter op zoek naar een criterium wat bepaald wat wel en niet als koudebrug kan beschouwd worden.
De beste definitie van koudebrug vind ik: "een plek in huis waar de oppervlaktetemperatuur zo laag geworden is dat vocht kan condenseren".

Goed. Voor een gegeven binnentemperatuur (stel 20gr.) en een gegeven RV (stel 50 %) kan ik de minimale wandtemperatuur bepalen. (ongeveer 16 graden)

Om tijdens het ontwerp/bouwen koudebruggen te vermijden, had ik dit graag herleid tot een maximale U- (k-) waarde op plaatselijke plaats.
En hier geraak ik niet uit.
Temperatuursval over de stilstaande luchtlaag tegen de muur ?
(isoleert die laag meer als die dikker is ? dus in de hoeken: dan is ventileren een betere oplossing dan koudebruggen onderbreken ?)
Stralingswarmte in rekening brengen ? (straling leidt tot hogere oppervlaktetemperaturen ...)

Hoe kan ik a priori garanderen geen koudebrug/condens te krijgen ?

alvast bedankt,
willem

Reacties

ventileren vermijd de vorming van condens, maar je koudebrug blijft.

geen koudebrug: rondomrond isoleren,...

Condens ten gevolge van een koudebrug wordt dikwijls niet opgelost door te ventileren. Uiteindelijk moet de luchtstroom nog net op die plaats geraken waar jij condensatie hebt, en meestal is dat net in een hoek,...

Er bestaat zoiets als een temperatuursfactor. Als die kleiner is dan 0.7 spreekt men van een koudebrug.

Temperatuursfactor = (Tio - Te) / (Ti -Te) > = 0.7 met

Tio = de oppervlaktetemperatuur op de binnenzijde van de buitenwand
Ti = de binnentemperatuur in het lokaal
Te = de buitentemperatuur

Het idee erachter is dat bij 20°C binnen en 50% luchtvochtigheid en 0°C buiten, je geen condensatie krijgt als de oppervlaktetemp. van je vermoedelijke koudebrug hoger of gelijk is aan 14°C.

Volgens mij is een 'koudebrug', vanuit constructie oogpunt (eigenlijk is dit een warmtebrug, want het is de warmte die geleid wordt, niet de koude) elke onderbreking in de isolatielaag.

Als je dus een nagel of schroef door de isolatielaag steek (of de bekende spouwankers door het isolatiemateriaal) dan heb je reeds een koudebrug. Als je isoleert tussen de houten dakbalken, dan is zelfs je houten balk een koudebrug (meer warmtegeleiding dan de isolatielaag). Dus ook elk raam en raamkader, ... . Kortom er zijn er 100-DEN in elk huis. Velen zijn (bijna) verwaarloosbaar ... andere (bvb. betonnen balk boven raam tot aan buitenblad) zijn duidelijk van invloed.

Geert,

De formule die je geeft klopt, maar het probleem is dat gedurende het ontwerp/opbouw 'Tio' niet/slecht gekend is (

Je formule is enkel bruikbaar om een reeds bestaand gebouw te evalueren op condens-gevoeligheid.

groetjes,

willem

willem,

helemaal niet, die berekening en/of simulaties worden liefst bij het ontwerp al gemaakt, kwestie van later niet voor moeilijk op te lossen problemen te staan .
(daar wordt thermische simulatie-software voor gebruikt)

vriendelijke groeten,
bart humbeeck

met een u-waarde kleiner dan 1.69 w/m²K zal je géén problemen hebben met condensatie

@ filip:

koude = warmte = relatieve begrippen

een betonbalk boven raam die uitsteekt tot het buitenblad is een koude brug, maar zorgt niet per see voor condensvorming. Vroeger - en nu nog denk ik - hanteerde men de regel dat als de binnenopp 3x groter is dan de buitenopp er geen condensatie kan optreden omdat het afzetopp voor 'de koude' te groot is.

@Geert:

die formule is puur theoretisch en waardeloos als je de ventilatie niet meerekend. Er is geen mogelijkheid tot condenseren als de luchtstroom langs de koudebrug voldoende is...

Beste Jimmy,

Absoluut zijn warmte & koude relatieve begrippen, maar de BRUG zal WARMTE transporteren (koude transporteren gaat niet) ... dus WARMTE-BRUG. (net zoals je koude niet kan 'maken', alleen maar warmte onttrekken).

Het kan zijn dat zo'n bewuste balk tot het buitenblad niet per-sé condensvorming meebrengt, maar het is 'isolatie-wijze' een warmtebrug.
Het begrip warmtebrug (in praktijk zeg ik ook koudebrug) staat los van condens (het één kan wel een gevolg zijn van het ander). Condens vormt zich op de spiegel in de badkamer, maar constructie-wijze bezien is die spiegel geen koudebrug (euh ... warmtebrug).

Trouwens condensvorming kan zich ook 'in' een materiaal, of binnen een opbouw van een constructie voordoen (in spouw, in isolatiemateriaal, stalen balk in isolatie (=warmtebrug), ...) ventilatie speelt daar meestal geen rol van betekenis meer.

Om het punt WARMTEBRUG te verduidelijken:

Citeren: Wikipedia.de

Eine Wärmebrücke (oft fälschlicherweise als Kältebrücke bezeichnet) ist ein Bereich in Bauteilen eines Gebäudes, durch den die Wärme schneller nach außen transportiert wird, als durch die anderen Bauteile.

Zoals men hier aangeeft 'valselijk' koudebrug genoemd ... maar in Duistland spreekt men toch meer van een warmtebrug dan koudebrug (hoewel men ze daar dus ook door elkaar gebruikt).

We spreken ook algemeen van 'van binnen' 'naar buiten' ... da's de winterperiode natuurlijk, in de zomerperiode loopt het anders-om (mits het binnen kouder is dan buiten) ... je 'wint' dus ongewenste warmte.

@ jimmy : kan je me een vb geven waar die vuistegel toepasbaar is ? ik zie niet meteen een constructie waar de binnenopp 3* groter is dan de buitenopp

Vuistregels zijn vaak zo veralgemeend dat ze in de praktijk voor veel fouten zorgen en als het fout gaat dan wordt het afgedaan alsof de theorie niet klopt. Men zou beter wat meer theoretisch berekenen alvorens aan de praktijk te starten.

een balk die van buiten naar binnen loopt,...

@ filip:

koude transporteren gaat niet: warmte transporteren dan ook niet, want ze zijn fysisch hetzelfde! Er wordt niets getransporteerd, er wordt energie overgedragen. Koude = warmte = energie. vandaar mijn opmerking.

Jimmy,

je koudebrug is altijd in contact met lucht. En lucht die te koud wordt condenseert.
Nog nooit condensatie gezien op zelfs een spijkerkop die contact maakt met buiten?

Geert

Even een bijkomende vraag over koude (of warmte)bruggen en isolatie. Moet je erg wakker liggen van een constante dikte van isolatie voor niet bewoonde delen ? Ik ga de zolder isoleren met 20 cm isofloc, maar een deel van het dak zit boven de stookplaats waar ik door alle leidingen niet echt goed kan isoleren. Daar wil ik zo goed en zo kwaad als het kan met rotswol werken, maar er zullen zeker stukken zijn waar ik niet aan kan. Ik dacht dat dit niet veel kwaad kan omdat dat stuk niet bewoond is (in de winter dus lage luchtvochtigheid). Klopt dit ?

Alvast bedankt

Wim

@ geert:

een spijkerkop mag toch zo veel condenseren als het wil,..snap het probleem niet.
Condens is enkel erg als het binnenshuis optreed of in de constructie, maar niet als het aan de buitenzijde van de constructie optreed,...dus snap je opmerking niet echt

Ik wil toch even deze vraag opnieuw stellen, in de hoop dat iemand me kan helpen.

Even een bijkomende vraag over koude (of warmte)bruggen en isolatie. Moet je erg wakker liggen van een constante dikte van isolatie voor niet bewoonde delen ? Ik ga de zolder isoleren met 20 cm isofloc, maar een deel van het dak zit boven de stookplaats waar ik door alle leidingen niet echt goed kan isoleren. Daar wil ik zo goed en zo kwaad als het kan met rotswol werken, maar er zullen zeker stukken zijn waar ik niet aan kan. Bovendien zal hier de isolatie noodgedwongen minder dik zijn (12 cm RW ipv 22 cm isofloc). Ik dacht dat dit niet veel kwaad kan omdat dat stuk niet bewoond is (in de winter dus lage luchtvochtigheid). Klopt dit ? Ook in het bewoonde stuk is er een kleine strook (rechte muur onder het dak) waar ik praktisch gezien geen isofloc kan steken en het met RW moet doen. Aangezien dit over een heel klein stuk van het dak gaat vermoed ik ook niet dat ik hier problemen zal hebben ?

Alvast bedankt

Wim

Doorvoeren in het dak of muur, moet dit ook beschouwd worden als een koude/warmtebrug ? bv leidingen voor zonneboiler, die muurdoorgang voor SolarVenti systemen.
Uiteindelijk is er op die plaats geen isolatie.

hallo,

ik heb een vraagje,....
weten jullie ook een paar definities van een brug?

groeten Brammetje Bond

Doorvoeren in dak of muur moeten niet als koudebrug beschouwd worden als ze zelf (errond) geïsoleerd zijn.
De doorvoer zelf maakt deel uit van het systeem waarvan die deel uitmaakt.

Definitie (in NBN B62-002) van koudebrug :

Deel van de uitwendige scheidingsconstructie waar de anders uniforme eendimensionale warmteweerstand
betekenisvol gewijzigd is ten gevolge van :
a) een volledige of gedeeltelijke doorbreking van de gebouwschil door materialen met een
verschillende warmtegeleidbaarheid,
b) en/of een wijziging van de dikte van de constructie,
c) en/of een verschil tussen de binnen- en de buitenoppervlakte, zoals bij aansluitingen tussen
muren, vloeren, plafonds en daken.

Definitie (in NBN B62-002) van lineaire koudebrug :
Koudebrug met een uniforme sectie in één richting

Definitie (in NBN B62-002) van punt-koudebrug :
Koudebrug op één punt in een gebouwelement.

Mvg

Rik
initialen toegevoegd voor onderscheid met andere rikken)

Sjonge... wat ik hier allemaal lees :
"met een u-waarde kleiner dan 1.69 w/m²K zal je géén problemen hebben met condensatie"
Daarmee zal Katrien toch wel problemen kunnen krijgen.
Wim moet het dan weer helemaal niet erg vinden als hij het ipv met Isofloc moet doen met MW.

Hallo,

In mijn woning is een betonnen balk onder het raamkozijn gestort. Deze balk is niet zo dik; ik schat 5cm dik. De hoogte ca 15cm. De balk ondersteunt het kozijn, voor zover ik het kan beeordelen.
Wat ik gezien heb is dat deze balk tegen de binnenvloer is aangestort en zo een koudebrug vormt. Dit is heel goed merkbaar want de vloer temperatuur is normaal 21 graden, maar hoe dichter je bij het raam komt hoe kouder. De vloer bij het raam is dan 14 graden(bij een buiten temperatuur van 0 graden.
Mijn vraag is nu of ik de aangestortte verbinding kan doorslijpen. Ik vermoed dat er condens zou kunnen ontstaan op de balk aan de binnenzijde nu deze niet meer verwarmd wordt.
Wat is uw mening?

Met vriendelijke groet,

Rob van VReden