pelletstof opzuigen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij bezitten sinds september 2006 de pelletkachel Rika model Memeo en gebruiken de pellets van Plospan. Eenmaal per jaar en tijdens de zomermaand, komt de installateur langs voor een grondig nazich en een grote onderhoudsbeurt van het toestel met aangesloten hoge rookkanaal. Tijdens het stookseizoen rienig ik de kachel om d twee dagen. En daar heb ik nu juist een "probleem": ik zuig de koude stofassen uit de kachel op met onze gewone stofzuiger (merk Elctrolux). Altijd tevreden geweest van dit toestel maar helaas sinds ik het gebruik om de pelletkachel mee te reinigen, zijn de problemen begonnen.De ervaringen met hetgebruik van "een alleszuiger" begonnen nog véél vlugger dus die is al afgevoerd. Helaas begeeft mijn stozuiger het weer en wij vermoden dat het ultra fijn stof de oorzaak is.
Beste pelletkachel -gebruikers vertel mij AUB hoe ik van mijn probleem af kom!!!

Reacties

beste mia
gewoon een stofzuiger kopen met filter voor ultra fijn stof
en roet .. deze kan je kopen in de proffesionele ijzerwinkels ..hangt wel een prijskaartje aan vast

Mia,

Een wellicht goedkopere oplossing:
Een ash-clean (aszuiger) aanschaffen. Dit is gewoon een accessoire om bij een normale stofzuiger te gebruiken.

Op volgende site zie je hoe dit eruit ziet.
http://www.trompenvaneck.nl/content/acc-diverse-ash-clean.htm

Bij onze kachelhandelaar worden deze verkocht. Ik vermoed dat andere kachelhandelaars ze ook wel verkopen.

Als je een beetje handig bent kan je dit volgens mij ook zelf maken.

houdt die wel het fijn stof tegen, of wordt dat terug in de leefruimte geblazen?

heb zelf zo eentje houd het fijn stof zeker niet tegen,ik weet zelfs niet of daar een echte stofzuiger voor is

mia,

Wij hebben hetzelfde probleem met onze stofzuiger ... Wij gebruiken nu ook zo'n aszuiger, als tussenstuk, maar de problemen blijven. Dus als iemand weet hoe je een beetje deftig een pelletkachel kan schoonmaken, alle hints zijn welgekomen }

Wij gebruiken een goedkoop stofzuigerke van 'den Aldi' voor onze pelletkachel. Ondertussen gaat dat zo al een klein jaartje mee.

Marcelvm,

Zoals Jean al aanhaalde bestaan er wel stofzuigers die fijn stof tegenhouden.

Onze electricien had er zo één om op zijn machines aan te sluiten als hij moest slijpen of boren.
Dit is echter een industriële stofzuiger en die kosten toch flink wat meer dan een gewone stofzuiger.

Een gewone stofzuiger is niet berekend op het fijne stof uit een kachel. Duur of goedkoop maakt weinig uit, vroeg of laat krijg je er problemen mee omdat het stof in de motor terechtkomt. In de handleiding staat normaalgezien ook dat je er geen as mee mag opzuigen.

Zoals ik het begrepen heb spaart een ash-cleaner je stofzuiger omdat as en stof in de ash-cleaner terechtkomen en niet in je stofzuigerzak.
Ik heb echter zelf geen ervaring ermee, mijn kachel staat nog maar pas.

kijk maar eens in de stof zuiger ,nadat ge de cv ketel heb gekuist u zal wel van mening veranderen ,dat er geen stof in de stofzuiger komt
of het zou alleen bij mij moeten zijn,maar dat betwijfel ik
kuis er elk jaar mijn cv ketel mee ieder jaar het zelfde stofzak vuil door roet

kijk maar eens in de stof zuiger ,nadat ge de cv ketel heb gekuist u zal wel van mening veranderen ,dat er geen stof in de stofzuiger komt
of het zou alleen bij mij moeten zijn,maar dat betwijfel ik
kuis er elk jaar mijn cv ketel mee ieder jaar het zelfde stofzak vuil door roet

Hallo,

zelf ben ik gestart met een kruimeldief. Maar deze zuigt nauwelijks. Ik ben overgestapt op een Karcher op aanraden van een familielid. Veel beter dan een gewone stofzuiger met aston. 't Is alleen een groot en lelijk ding dat veel lawaai maakt, maar ik heb het direct gekocht nadat ik het toestel eventjes mocht lenen. En ik blijf tevreden.

Wij hebben ook sinds 2006 een Rika kachel en onze eerste stofzuiger is intussen gesneuveld.

Toen heb ik zo'n ash-cleaner gekocht, maar de stofzuiger zoog de assen nog gewoon mee binnen omdat het metalen filter veel te grofmazig is.

Ik heb dan maar een ouderwetse gele stofvod voor het metalen roostertje van de ash-cleaner gebonden en deze filtert toch het meeste fijne stof.

Af en toe zit de vod wel helemaal dicht, maar dan bind ik er weer een nieuwe voor.

Het is een beetje geknutsel, maar het werkt wel en het is alleszins goedkoper dan een professioneel toestel.

Een pelletkachel blijft een mooi toestel, maar er zit toch meer onderhoud/werk aan dan wat onze vrienden verkopers beweren.

Ik gebruik een Dyson en met de filter uit te wassen komen we tot nu toe goed weg. Maar na dit hier allemaal gelezen te hebben zie ik best uit naar een alternatief.

Off Topic:

Bert (en andere Rika-bezitters),

Je stelt dat 'er toch meer onderhoud/werk aanzit'. Ik wou weten of je met jouw ervaring met een Rika (2006) deze melding 'CL ERR' al hebt gezien ?

Let wel : geen CL apart of ERR apart, maar

----
CL
ERR
----

Geert.

Geert,

ik heb tot nu toe (gelukkig) alleen 'err' apart gehad en dit was steeds via een reset op te lossen.

Geert,

Tot nu toe heb ik nog geen enkel ERR foutmelding gezien.
Hopelijk blijft het zo. Heb jij dit regelmatig ?

Je zou denken dat het een fout is tijdens de cleaning. Brandt de kachel nog als je deze melding ziet ?

Bert: wat bedoel je met een reset. Volledig kachel uitschakelen en dan opnieuw inschakelen ?

Ik gebruik een ash-cleaner om de kachel uit te kuisen. (gekocht via de colruyt). Tot nu toe gaat dit zeer goed. Ik moet wel regelmatig de filter van de stofzuiger eens goed uitkuisen. Dit merk ik doordat de zuigkracht verminderd van de stofzuiger. Nadien werkt de stofzuiger weer vrij krachtig. (Wij gebruiken een panasonic stofzuiger zonder stofzak).

Nico

Bert,

Die tip van die vod voor de filter in de ash cleaner ga ik ook eens proberen. Dit lijkt een goed idee, zo blijft mijn stofzuiger misschien langer krachtig zuigen...

Nico

Nico,

Er zijn via de sturingsmodule meerdere 'dealer-combinaties' mogelijk die enerzijds een service-menu geven en er is ook een combinatie die de sturing volledig reset.

Het is dus niet gewoon aan en uit zetten.

Ik gebruik gewoon een Thomson zuiger met een paieren zak.
Geen problemen mee, af en toe de fiter eens uitblazen.

Groeten

@Nico,

CL ERR...Heb jij dit regelmatig ?

Al van in het begin (maar op 2 stookseizoenen slechts in 4 periodes gehad). Als het zich voordoet is het na de klassieke 21 minuten (direct na de laatstte minuut van de ST-fase).

Kachel brandt gedurende maanden (met klassiek onderhoud) zonder problemen...ben echt heel tevreden van de kachel. Maar nu slaag ik er niet in om de melding weg te krijgen. Alles rookgaskanalen van boven tot beneden uitgekuist...ook de ventilatiemotor...het vuurbakje én de ruimte onder het vuurbakje (meestal ligt daar de oorzaak : as of uitzonderlijk een pellet die verhinderd dat lucht in het vuurbakje wordt geblazen). Ofwel moet de benedentemperatuur-meter bijgesteld worden...

Maar denk dat ik dit punt beter uit dit topic kan houden...Nico ik heb uw PM ; dat van Bert niet.

Nico, indien de kachel volledig gedoofd is tijdens het 'cleanen' betekent CL ERR vermoedelijk dat hij uw verbrandingsschaaltje helemaal heeft leeggezogen.

Nico, eric, Bert

Gewoon om te zeggen dat de CL ERR weer verdwenen is. Heb deze avond nog eens goed gekuist in de behuizing van de ventilatiemotor (voor zover als mogelijk). En ook nog eens onder het vuurkorfje (ook al heb ik daar al 10x keer gekuist).

Na herstart ging hij 1 minuut verder voorbij het be-eindigen van zijn ST(art)-fase...dus dat zag er goed uit. Net toen ik er weer pellets aan het ingooien was gaf hij toch weer CL ERR (dus 2 à 3 minuten na be-eindigen ST-fase).

Heb dan eens aan Bert z'n tip gedacht en geprobeerd een RESET uit te voeren (ook al staat dit volgens mij niet in de handleiding). Ik kwam op een combinatie uit (niet te repoduceren) waarbij er op de display verscheen :

PW
-

Ik dacht dat ik met '+' de bijkomende streepjes kreeg.

PW
---

Daarna EXIT en herstart en nu - terwijl ik dit hier op 5 meter afstand aan het intypen ben - gaat hij weer zoals hij normaal brandt (op 35% en geruisloos). Maar niets zegt dus dat het morgen zich weer voordoet.

Nu ja...bij mij blijft het een onverklaarbaar fenomeen en dan begint het bij mij toch te kriebelen ...leg dat thuis maar eens uit dat ze een paar dagen geduld moeten hebben vooraleer het euvel weer verdwenen is.

Heb al veel zin om voor dergelike zaken een aparte vraagstaart op te zetten.

PS. Mail naar Rika mbt tot CL ERR is gisteren al vertrokken.

Bedankt voor de tips
Geert Buyse

hey ik had hetzelfde probleem met mijn dyson
maar ik heb mij een stofzuiger gekocht met daarin een fijnfilter en het stof word op gezogen in een drielagen papieren stofzak over de grote filter heb ik nog een fijn mutske getrokken kwestie van zekerheid maar ik heb al gekeken en er komt niet eens stof aan het mutske tot grote tevredenheid natuurlijk

Beste,

Een goede asstofzuiger aankopen en Uw probleem is opgelost, eigenlijk is dit gewoon een hulpstuk om te plaatsen tussen uw echte stofzuiger en de haard. Hierdoor valt het as gewoon in een inox opvangbak met metalen zuigslang waar Uw stofzuiger op aangesloten word. Kostprijs ongeveer 50,00€

Met vriendelijke groetjes,

Vandebosch Nicky
Ontwerp & Realisatie

Firma Vandebosch BVBA
Bilzersteenweg 6
3730 HOESELT
BELGÏE
Tel: 0032(0)89/511077
Fax:0032(0)89/511078
Gsm:0032(0)499/392985

Steen & Vuur, Onze Passie

kan het aan de pellets ook liggen ?
zeker gecertifieerde DIN + - pellets gebruiken, deze geven het minste stof
kijk op www.houtenergiebois.be
mvg

hallo,

er is een asstofzuiger in reclame bij de g*m**.
Is dit een goed toesel om de asse van onze casette-haard mee te kuizen

Bedankt

Mark

Hmmm... veel reclame de laatste tijd hier op het forum.

Hallo,
Aan iedereen "hartelijk dank" voor de tips en het advies als reactie op mijn "hulp-vraag" ivm pelletstof opzuigen.

Internetgroetjes!
Mia

Bert,

Ik heb de tip met de gele stofdoek eens uitgeprobeerd op mijn ash cleaner en ik moet zeggen het is inderdaad een zeer goede tip om de stofzuiger properder te houden

thx Bert.

Groetjes

Nico

we hebben wel al 2 jaar 2 stofzuigers: één voor het gewone werk en één voor de pelletkachel. de "oude" stofzuiger was een heel krachtige, maar de assen vlogen gewoon door de zak en filter.
toen kennissen hun oude stofzuiger wegdeden hebben wij die overgenomen, kheb er dan speciale zakken voor gekocht, die ultrafijn zijn (en dat klopt ook echt, na 2 jaar gebruik nog geen problemen met de stofzuiger). en nu gebruiken we dus voor onze pelletkachel altijd die 2de hands met de fijne zakken in, en ja, als de zak vol is komt er een stofwolk uit de stofzuiger.... dan wisselen we dus van zak.

groeten,
christophe

enig idee waar je dit in Belgie kan kopen, zo'n ash cleaner ?

Groeten, Dirk

Nog een kleine tip, met een aszuiger, een stuk keukenrol past precies over het gaas van de aszuiger.

Dus deksel eraf van de aszuiger, de gewone slang van de stofzuiger in het deksel van de aszuiger.
De stofzuiger op klein vermogen aanzetten en dan het stuk keukenpapier over het gaas doen, word direct vastgezogen en kan je makkelijk positioneren op de goede plek zodat alles is afgedekt.
Deksel op de bak en je kan je kachel uitzuigen, als je de stofzuiger uitzet valt het papier in de bak en hoef je verder niks te doen, opruimen en de volgende keer hetzelfde.

Ik laat de stofzuiger altijd op een klein vermogen staan, as vliegt er toch wel in en geen kans dat het papier op het gaas stuk zou gaan.

Doe dit al een jaar en er komt geen as meer in de stofzuiger, zelfs bij verwisselen van de zak zie je geen as in de zak alleen maar het gewone stof.

Succes

Goed gevonden, gaan we ook proberen!

http://www.gaswinkel.com/houtkachels/default.htm

Deze ga ik kopen denk ik.

Vincent

Ik ben aangenaam verrast op mijn vraag van begin 2008 nog een hulp-tip te lezen die gepost is eind 2008. Héél hartelijk bedankt Stan! De tip met de gele stofvod heeft mij tot hiertoe steeds goed geholpen maar ik heb nu het advies van Stan geprobeerd en dat is gewoon schitterend. Voordeel tov de gele stofvod? De vod op maat vh rooster knippen + zéér goed afsluitend over het rooster spannen, vroeg wel wat geduld en handigheid van mij.En daarna het gevangen stof eruit kloppen...OK het is te doen maar alles wat een mens zijn huiselijke jobkes nog eenvoudiger maakt is alleen maar toe te juichen!! Nu,helpt de stofzuiger inderdaad het papier als-een-fluitje-van-een-cent over het rooster leggen en daarna kan het papierke gewoon in de vuilbak.