drainage grond tuin na plaatsen captatienetwerk WP

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Onze slappe kleigrond werd enkele maanden flink omwoeld voor plaatsen captatienetwerk warmtepomp (WP). Deze buizen werden ingegraven op resp. 80 en 150 cm diepte.
Goeie grond weg, klei bovenop resulteerden in ondoordringbare "film" voor regenwater.
Hoe los ik dit probleem nu best op? Firma WP natuurlijk weigerachtig dat ik drainagesysteem aanleg: risico beschadigen leidingen captatiesysteem, risico op "bevriezen" drainagebuizen owv. warmte-uitwisselingsmechanisme WP buizen...
Toch moet er iets gebeuren willen we gras, een moestuintje etc... Sommige sugerreren dat ophogen van de grond in mijn geval een betere oplossing zou zijn?
Toch zou ik durven het risico nemen om toch te gaan draineren op 40cm diep of zo ...Enige suggesties/adviezen voor dit probleem?

Bedankt voor jullie reactie

Reacties

Draineren lijkt me toch een beetje "overkill".

Ik zou eerst de bovenste laag klei met scherp zand "vermageren". En/of op een aantal plaatsen met een grondboor (hopelijk weet je waar die buizen ongeveer liggen) gaten boren en ook opvullen met scherp zand. Dat laatste heb ik nog gedaan op een gazon (leemstreek) en dat gaf goede resultaten (bij voldoende dichtheid van die gaten, bijv. om de meter).

Bij mij is er toch relatief proper gewerkt; eerst 'goede grond' afgegraven tot op klei/zand grond, dan verder afgegraven tot op gewenst diepte. En nadien eerst de klei/zand grond ter terug in en dan de goede aarde er boven op. Op zich niet echt een probleem.
Mag ik verstaan dat ze bij alles door elkaar gegooid hebben?

Ik denk dat Jan zijn oplossing een goede is.
En eens dat je gras plant, zal het probleem toch wat anders zijn.

Walter