verschillende warmtepompen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Kennen jullie de volgende WP-en en wat zijn jullie ervaringen, bedenkingen? Geoservices Heliotherm Nibe Vitocal Techneco Toros Stiebel Eltron Masser Ik wil hier geen discutie uitlokken of een WP zinvol is of niet. Ik zou gewoon graag voor en nadelen van deze verschillende WP kennen. De verschillen in prijs ken ik al. Alvast bedankt Tom

Reacties

Wij gaan voor de Nibe Fighter 1240 12kW omdat de firma waarmee we samenwerken die leverde en omdat we wel vertrouwen hebben in een scandinavisch merk. Deze genomen omdat het een combitoestel is met ingebouwde boiler. Komt overeen met een wasmachine met een droogkast erop. Voor ons was er geen plaats om een aparte boiler ernaast te plaatsen.
In je lijst staan trouwens merken van WP maar eveneens leveranciers van WP (bvb. Geoservices)

Welk merk leveren zij dan?

Met welk cysteem zou je willen werken, en welke temperaturen?

VV mac 35°C
WW 50/65(verplicht?)

Om in geval het nodig is 'iets' bij te verwarmen in mijn LEW zocht ik naar een piepklein lucht-lucht of lucht-water warmtepompsysteem met een totale opbrengst van +- 2000 Watt
(Ik behoef maar +- 3kWh per dag om de woning tussen 18 en 20 graden C. te houden als het buiten rond de 0-5°C is).

(Mijn doel: De koele kant van het WP systeem komt dan in de uitblaas van mijn balansventilatie-systeem de output komt ofwel in de badkamer (lucht) of wordt afgeleid naar het vloerverwarmingsysteem (in dat geval met water natuurlijk ipv lucht).

Bij de grote merken vondt ik niks in zulke piepkleine vermogens. Nu heb ik wel een installateur van koelinstallaties gevonden die WP systemen op maat maakt.
De man ziet het wel zitten en komt tussen dit een een paar weken eens kijken in de woning zelf om te zien of hij technisch iets serieus kan aanbieden.

Normaal zou hij het niet gedaan hebben maar omdat uit de uitblaaslucht van de balansventilatie (80m3 per uur + Temp. >10°Celcius) nog warmte kan ontrokken worden ziet hij het wel zitten om het eens ernstig te bekijken.

voor mij volstaat zo'n vermogen jammer genoeg niet.

Rudy
de nieuwe DeLonghi invertor systemen niet bekeken. lucht/lucht moduleren tussen de 600 en 3500W met nominaal vermogen van 2500W. Lager dan gevraagde 600W gaat hij in aan/uit mode.
De binnenunit hang je waar je wil (muurmodel) en heeft een stille geluidsdruk, ik dacht 26dBA in nachtmode.

een lucht/lucht systeem zoek ik niet echt. Zal wel goedkoper zijn maar rendement??

Tom

De Daikin Sarara Ururu of zo heeft bij 7 graden buitentemp een COP van 5,11. Dat is de gemiddelde buitentemp. gedurende ons stookseizoen! Omdat hij bij lage temperartuen meer draait en er een ontdooifunctie op zit zul je door t jaar heen op een cop van 4 of zo komen. Beter rendement ga je nergens vinden, kostprijs onder de 3000 euro maar wel een buitenunit inderdaad en je kunt er geen warmwater mee maken maar dan koop je er gewoon een zonnepaneeltje bij.

Bij Ochsner hebben ze een mini WP met directverdamend capatienet, kost iets van 3000 euro, 2,2kW vermogen cop 4,4, dat is dus een grond-water warmtepomp voor vloerverwarming en boiler

Keuze is aan jouw...

Mvg Arnold

@tom
bij 7° 4,4, bij -5° 3,3 en zakt wel tot 2,6 bij -20°
echter hoeveel maal is het lager dan -5 (KMI statistieken van dagen -5 en -10 per jaar)

@tom
rudy wil nog de afgevoerde (en warmere) lucht gebruiken als aanvoer van de WP.
Anderzijds kan je proberen te berekenen wat de kosten zouden zijn om als invoer een AWW te gebruiken.

Ik heb ook de berekening gemaakt voor mij kwa verbruik en investeringkosten én risico bij grondwater als bron.
Verbruik seizoen 2006-2007 365€ aan elektriciteitskosten.
Hoeveel minder kan je gaan met een iets hogere COP?
Is het stukje in centen dat je dan minder verbruikt van die grote orde dat dit op de levensduur van de installatie afschrijfbaar is?

Indien je naar milieu kijkt dan verbruik je minder ja, maar alles wat in mijn installatie terug te vinden is heb je voor grond en water als bron nodig hebt ook nodig en nog veel meer, dat kost ook aan het milieu: voor productie, verbruik en installatie.
En indien je bij grondwater ijzer aantreft in het water dan zal je wel weten hoeveel pompen je zal verslijten in de levensduur van de installatie, zonder de kosten van het boren te tellen.

Oh ja vergeten, mijn persoonlijke favoriet:

http://cgi.ebay.it/Daikin-sistemi-idronici-Chiller-EWYQ-ABV3P_W0QQitemZ330191929893QQcmdZViewItem

De cop is bij 45 graden voorloop, bij 35 graden gaat hij ver over de cop>4 en prijs is compleet met hydraluische groep, expansievat, cv pomp etc. Aansluiten op je vloerverwarming en je zonneboiler en je bent klaar

Mvg Arnold

wel jammer dat je er geen sanitair WW mee kan bereiden.

Een,s zoeken op OKO test. Wel Duitse site, maar hier vind je vergelijking van de meeste mereken.

Tom

Ik heb 7 jaar geleden een masser systeem gekocht. Het systeem werkt nu wel maar ik heb reeds veel problemen gehad en stond versteld van hun manier van werken.
Via mijn job kom ik nu in contact met Nibe en ik sta steeds weer versteld van de mogelijkheden. Neem je tijd bij de keuze en gan zeker langs bij klanten.

Vriendelijke groeten

Wim

tom

kan wel hoor (met de daikin minichiller bedoel ik dan he)

mvg arnold

Volgens die Duitse test zou Hautec de beste zijn. Vind je die ook in België?

Is er ergens een recente ,Nederlandstalige vgl van deze wp-en?

W Knapen

Wat spreekt dan in het voordeel van de Nibe. Waarvan sta je versteld?

gr

Tom

Arnold

"De cop is bij 45 graden voorloop, bij 35 graden gaat hij ver over de cop>4"

Wat wil dit zeggen? Wat is de COP bij -5)c buiten en ik wil 35°C door mijn vloerverwarming sturen?

kim

bij buiten + 7 en vloerverw 45 graden is de cop dacht ik 3,6

leg je dit over de gebruikelijke grafieken dan kom je bij

+7 -> 35 COP = +/- 4,3

+2 -> 35 COP = +/- 3,7

-5 -> 35 cop = +/- 2,9

LEt wel gemiddelde buitentemp in stookseizoen in nederland/belgie ligt ergens tussen de 3 en 5 graden

http://www.nibenl.eu/warmtepompen/uvp/f2005B.htm

Hier kun je zien hoe snel de cop afneemt bij hogere watertemp en/of lagere buitentemp

reken voor een daikin of nibe lucht/water warmtepomp op een gemiddelde cop over het jaar van rond de 3 voor warmwater en verwarming.

Mvg Arnold

Arnold zou je een schatting kunnen geven van mijn verwarmingskosten? ik heb zal een redelijk groot huis hebben dat goed geisoleerd is. 12K nodig

Stel dat ik de Daikin gebruik dan geef ik voor verwarming en san.ww ???€ uit per jaar

en bij een Nibe of Heliotherm met horizontaal cap. net ???? Euro's

Als dit veschil bv €100 is maar die Daikin is €5000 goedkoper dan kan ik beter elk jaar €100 meer betalen.

gr

Tom

Tom

Neem aan dat je 12 kW bedoeld? Dan kom je met de daikin dus niet uit de voeten (tot ca 5 kW gaat het wel)

Du stel dat je met 5 kW uitkomt (dus niet redelijk goed isoleren maar heel goed isoleren, maar ook lang geen passiefhuis).

5 kW geinstalleerd vermogen betekent (zeeer globaalm gebruikersafhankelijk etc etc) een jaarverbruik van +/- 10.000 kWh (ofwel ca 1100 m3 gas om een idee te geven...)

Een redelijke lucht/warmtepomp zoals Daikin, Nibe etc stel gemiddeld rendementafactir op 3,3 = 3000 kWh elecriciteit nodig a stel 20 eurocent = ca 600 euro per jaar

Zeer goede wp met horizontaal captatienet zal aan een kleine cop=4 komen gemiddeld dus 10.000/4 = ca 2500 kWh a 20 cent = ruim 500 euro

Scheelt dus een 100 euro per jaar inderdaad.

Let wel: bij de huidige energieprijs en een zeer goed geisoleerd huis!!! wordt dit komende jaren 25 of 30 of 40 cent dan wordt t een heel ander verhaal.

Dus ik zou zeggen de lucht-warmtepomp is alleen slim als je het uitgespaarde geld (ca 5000 euro) in isolatie steekt!

Mvg Arnold

Bij de luchtwarmtepompen en hun COP: Zit daar het vermogen in van de ventilator en het verbruik van ontdooingscycli mee in?

Walter

Uit de documentatie van Nibe versta ik dat ventilator er mee in zit.

Walter

en ventilator neemt over algemeen niet meer vermogen dan de pomp voor het horzontale captatienet.

Wat dat betreft is natuurlijk een direct verdampend/direct condenserende warmtepomp het summum; geen cv pomp, geen bronpomp en ook niet de temperatuursverlezen bron->koudemiddel->cv water.

Bijv. beglau of de franse pompen

Maar ja niet iedereen wil het koudemiddel rechtstreeks door zijn vloer pompen

Mvg arnold

Dus volgens u heeft Masser toch wel een goed rendement?

Tom

Sorry dat ik nu pas reageer. Het is niet zozeer de mogelijkheden van nibe maar het verschil met mijn masser. In eerste instantie vooral het geluid en het uitzicht. Mijn systeem is reeds 3 keer uitgevallen tijdens de winter. De eerste keer werd het volledige systeem, gas uit de tuin en gas uit de vloer, afgelaten via een darmpje door de deur. Heel wat ozon onvriendelijk gas de lucht in. Nadien heb ik geëisd dat ze een container gebruikten, maar ze vragen nog steeds of ze het echt moeten opvangen?
Het strafste tot nu toe is de vervanging van mijn compressor. Pas na 8 weken, putje winter, werd deze bij masser geleverd, maar bij het plaatsen merkte de installateur koudweg op dat de compressor niet stuk was. Er was een weerstand of zoiets stuk.
Daarnaast is er bij mij niets te regelen. Van armoede heb ik zelf een digitale thermostaat gekocht maar dit helpt ook niet veel. Ik heb het niet koud gelukkig, maar daarmee is dan ook alles gezegd.
Nibe is zeer stil, gebruikt weinig gas, is zeer goed regelbaar en werkt met buitenvoeler. Neem van mij aan als ik deze op het werk zie, voel ik me nog steeds bedrogen door masser. Ik moet er eerlijkheidshalve wel bijvertellen dat ze goedkoper waren.

Ik weet dat dit zeer negatief is. Ik kan je maar een raad geven. Bestudeer dergelijke installaties zeker bij klanten en neem hiervoor voldoende tijd.

groeten

Arnold,

"Wat dat betreft is natuurlijk een direct verdampend/direct condenserende warmtepomp het summum; geen cv pomp, geen bronpomp en ook niet de temperatuursverlezen bron->koudemiddel->cv water."

=> geen CV pomp of bronpomp is bijkomend: uiteindelijk moet er energie gestopt worden in het rondpompen. Of dat nu de compressor is of een pomp zal niet zoveel geven. Ik denk vooral dat het ontbreken van de warmtewisselaren een voordeel is. Iedere warmtewisselaar geeft toch ongeveer 4° verschil. Bij warmtepompen is dat het verschil tss COP 6 (geen warmtewisselaar), COP 5 (1 warmtewisselaar) en COP 4 (2 warmtewisselaars)

Walter

Ik verschiet eigenlijk hoe goed die luchtwarmtepompen kunnen zijn tegenwoordig (de NIBE doc lezend).
Iemand een idee of die in huis met een warmtevraag van een 5a6kW (een goede LEW), een seizoenwinst van 4 realistisch is?

Blijft wel een probleem dat je een vrij zware warmtepomp moet plaatsen om bij -8°C nog 5a6kw te halen.

Wat kost zo een installatie voor zo een warmtepomp eigenlijk? Kom je toe met 5.000 Euro voor enkel de warmtepomp+installatie?

Walter

walter

de nibe kun je via internet (omgerekend uit zweedse kronen weliswaar) voor ca 5000 euro wel kopen, de daiin altherma (vergelijkbaar) zelfs voor iets minder. Maar met installatie en winst installateur kom je wel boven die 5000 uiteraard

vwb je opmerking over rondpompen, ben ik t niet mee eens, 3 circuits rondpompen kost uiteraard meer energie dan 1 circuit zeker als er nog 2 warmtewisselaars inzitten (die uiteraard veel weerstand geven)

vwb je opmerking cop luchtwarmtepompen zou je eens bij libind (of acalor) moeten kijken, directcondensend weliswaar maar libind geeft bij 5 graden buitentemp een COP van 5,61 op

Aangezien 5 graden de gemiddelde buitentemp is in stookseizoen moet een 4,5 a 5 dan wel haalbaar zijn p jaarbasis

Maar door de hoge koperprijzen zijn deze systemen nu wel duur geworden helaas

Mvg Arnold

Hallo, volgens de tech. gegevens is ochsner zeer goed maar heliotherm beter ze hebben ook een zeer goed cysteem voor sanitair warm water te maken. En dat kan je van de andere niet zeggen.

Geert

Waar kan ik die Ochsner in België vinden?

gr

Tom

Tom, Geert, Wij verwarmen al vijf winters probleemloos onze matig tot slecht geïsoleerde nieuwbouw met een Stiebel-Eltron-WP (http://www.stiebel-eltron.de/). Wij hebben niet hun lichtste type, met een vermogen van 3 kW electrisch. Hiermee verwarmen we het hele huis (boven én beneden) we maken dagelijks 300 liter warm water met een aparte ventilatieWPboiler. Ons verbruik ligt (per jaar) ongeveer op 450 Euro voor verwarming en 70 Euro voor warm water.

 

Prijs Stiebel-Eltron was veel hoger dan Masser. Wat Masser betreft, deel ik de ervaring van Geert enkele posten hoger (inclusief de vraag van Masser om een eerdere post te verwijderen); ook wij kregen een vertegenwoordiger van Masser over de vloer en hadden hierbij gelijkaardige ervaringen. Er is een groot nadeel aan het sturen van koelvloeistof in koperen buizen door je vloer: je kan, in geval het nodig zou blijken, niet overschakelen op een klassieke manier van verwarming (gas - stookolie), en je bent, inderdaad, overgeleverd aan de service en de prijzen van Masser als er problemen zijn.

 

Moraal van het verhaal: goede warmtepompen zijn elkaar waard, mijd een systeem waarbij je vasthangt aan één specifiek systeem dat niemand anders gebruikt en waarbij je in geval van problemen geen alternatieven kan toepassen, tenzij je je hele vloer begint op te breken... Isoleer zeer goed, etc... Ik wou dat ik het ook had gedaan. Een op groene stroom draaiende warmtepomp blijft voor mij het ecologische summum, in tegenstelling tot bio-. mvg, Guy

Guy,

hoe heb je verbruik van warmtepomp en warm water WP gemeten?

Walter

Hoi Guy:

Omgerekend tot gas had je 549 euro kwijt geweest.
Er van uit gaande dat je pomp een cop van 4 heeft.

Geen grote besparing dus.

@Chathanky, voor zover gas mogelijk was geweest natuurlijk (in ons geval geen optie tenzij een tank in de tuin maar dat zie ik niet zitten).

Walter,

Aparte teller voor WP centrale verwarming (+ circulatiepomp)
en WP boiler. Verbruik boiler per dag in de zomer (als de WP af staat is 1,5 - 2 kWh/d, de rest is dus WP CV
Totaal +/- 4000 - 5000 kWh per jaar aan exclusief nachttarief.

Chathanky,

Ik bekom andere resultaten, maar heb hier niet de gegevens om 't nog's te berekenen. Kom ik straks misschien op terug.

En inderdaad, ook bij ons geen gas in de straat, er staan grote tanken bij buren, maar dat zagen wij niet zitten.

Guy

Guy:

Betaal jij maar 9 ct voor een kwh elektra?

Tom,

als je wil weten waar je Ochsner warmtepompen kan vinden zal je een E-mail adres moeten achterlaten...

Walter

je zou het nu moeten hebben

Chathanky,

Jep, toch ongeveer:

Factuur aug2006 - sep2007 (zachte winter): 3960 kWh aan excl. nachtstroom

(toen nog) Luminusfactuur: exclusief nacht verbruik: 370€ (incl. BTW, vaste kost, meterhuur en alle taksen)

d.i. CV+WW

Luminus was onze standaardleverancier, we zijn nu een jaar later en overgeschakeld op Lampiris (100% groen), zij rekenen 11 eurocent per kWh exclusief nachtstroom (all-in).

Dit alles maakt het verschil met aardgas groter, bovendien, zoals reeds gezegd, er ligt geen aardgas in de straat.

Met een SPF van inderdaad rond de vier (misschien iets minder) schat ik de energievraag van m'n huis (2006-2007) op +/- 15.000 kWh/j. In gas is dit ongeveer 1000€ (http://www.aanbieders.be/aardgas/vergelijk).

Nu, ik staar me niet blind op het terugverdieneffect tov gas of stookolie of wat dan ook, ik vind ook dat we een zeer groot comfort hebben met dit systeem (geen schouw reinigen, geen stookolie of gas inslaan, ...). Systeem draait al 5 jaar, nog nooit enig probleem mee gehad.

We zijn bewust overgeschakeld op 100% groene stroom, daarmee doen we 't qua CO2 uitstoot veel beter dan stookolie, gas of pellet of andere bio.
Als je pellet en biomassa CO2 neutraal noemt, dan is een WP op groene stoom CO2 negatief...

Guy

Btw, transportkosten heb je niet??

Ik volg deze discussie met interesse.

Ook ik heb een warmtepomp van Masser en ben er niet echt tevreden mee.
Vooral de dienstverlening is een ramp.
Ik heb het systeem nu 7 jaar in gebruik en nu begint de compressor begint raar te doen met een op en neergaand geluid. Terwijl dit vroeger altijd een egaal en zachter geluid was.
Stel dat de compressor het begeeft, kan ik dan overschakelen op een ander systeem compressor, of is alles per definitie incompatibel met Massersysteem ?

dank bij voorbaat

Ik vrees dat alles redelijk incompatibel is met andere merken omdat zij werken met een systeem zonder warmtewisselaar en circulatiepomp (vloeistof door captatienet en vloerverwarming is dezelfde). Met wat kunst- en vliegwerk zal het misschien wel lukken maar je zal een goede installateur moeten vinden dan!

Chathanky,

"Btw, transportkosten heb je niet??"

Die zitten er ook in, 'k heb alles zelf moeten samenstellen a.h.v. de luminus factuur en een aantal kosten verdeeld over de drie tarieven.

(een kat vindt haar jongen niet terug in zo'n factuur),

dus die 370€ is een goede schatting, 't kan ook 5€ meer zijn (maar geen 50).
(om een idee te geven: totale factuur was 900€, met 3000 kWh dag/nacht stroom bij inbegrepen)

Guy

Hi,

ergens in deze post las ik over de postieve ervaring met een Nibe warmtepomp. Zelf is een aantal weken geleden bij mij een Nibe fighter (Brine) geinstalleerd en alles werkt wel maar het geluidsniveau is zééér hoog. De vergelijking die de fabriek zelf maakt van het geluideniveau klopt volstrekt niet. Als je de pomp ergens ver weg van een woonruimte kunt plaatsen is het wellicht ok maar helaas gaat voor mij gaat dit niet op.

Heeft er iemand ervaring met lucht-water warmtepompen van Daikin??

Ja maar wat is nu de vraag ?

Mehari, welk type van Nibe heb je dan? Wij verwachten binnenkort een Fighter 1240. Die heeft een scrollcompressor waardoor hij nog stiller zou moeten zijn dan zijn voorganger.
Ik heb eens een fighter 1120 (met klassieke compressor) in werking gehoord en vond dat redelijk stil. Een koelkast van een jaar of 10 geleden zeg maar.
Als er teveel lawaai is scheelt er toch iets denk ik.