Thermosifon Zonneboiler

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wie weet waar er een thermosifon Zonneboier te koop is waar je de boiler binnen en hoog in de zolder moet bouwen en het tevens drukloos is.
Een internet site is natuurlijk ook goed.
Alvast bedankt.

Groetjes Dirk

Reacties

Dirk,

Ik neem aan dat je het begrip thermosyphon natuurkundig helemaal doorgrond?

En derhalve je je zonnecollectoren op ongeveer maaiveld niveau wilt gaan plaatsen?

Groet, CP

Ik heb een dakhelling van 6,5 meter van 45 graden en dat is ruim voldoende dacht ik.

Dirk,

Het zou kunnen. Onderkant boiler moet gelijk of hoger staan dan je collector.

Van een leegloopsysteem kan dus geen sprake meer zijn.

In het Luigjes systeem (heden ATAG) hebben ze idd ooit liggende boilers gemaakt.

Ik ga dr nog een tweede hands krijgen als extra buffer onder de vloer.

Maar zo een zou je dus strak onder de nok van het dak kunnen hangen.

Je moet natuurlijk niet de beleving gaan krijgen dat je optimaal gebruik kunt maken van de thermische gelaagdheid van een dergelijke boiler.

Groet, CP

Met enige schroom een antwoordje van mij:
Ik heb een thermosyphon systeem van Solahart. Het is een oud ding, het opslagvat was doorgeroest.
De collector was goed, beetje opgeknapt en via Marktplaats een RVS opslagvat van 160 liter gekocht. Hoogteverschil tussen bovenkant collector en onderkant opslagvat: 0,5 meter. Doorlaat diam toe-en afvoer: 25 mm. Collectoroppervlak netto 4 m2.
Wat jij wil is dus heel goed mogelijk.
Ter vergelijking: bij een installatiebedrijf vergelijk ik de "oogst" aan energie met mijn systeem en beide systemen halen op de graad nauwkeurig hetzelfde binnen.
Als je een thermosyphonsysteem wilt, lijkt me de beste weg:
nieuwe collector kopen, met zo groot mogelijke doorlaat (dus een thermosyphon collector). Apart een opslagvat kopen met lage leidingweerstand. Het beste ivm zuurstofcorrosie, is een gesloten systeem. Door het grote vloeistofvolume heb je dan een vrij groot expansievat nodig.
Groet,
Hans van Andel

Bedankt CP en Hans voor de reaktie.

http://www.solahart.com/

Levert solohart ook vergelijkbare collectoren wat opbrengst betreft als de vacuumcollectoren van deze tijd om de vloer verwarming er mee te voeden?

Het mooie van thermosifon is die lekkere eenvoud.

Waarom moeilijk als het makkelijk kan.

Kan je tenminste ook nog een warmtewisselaar van uit je speksteenkachel of finnoven naar boven laten circuleren.

Die horizontale boiler van Atag is ook een mooi formaat en kan je heel makkeleijk kwijt op zolder en misschien in serie schakelen.

Ik heb wel eens zitten denken om mijn kruipruimte er mee vol te stoppen [natuurlijk goed geisoleerd] en dan geleidelijk de vloerverwarming er mee te laten voeden volgens thermosifon, maar dan moet je het wel eerst naar beneden pompen.

Als iemand er tweedehands een paar kan leveren, nou dan weet ik het wel. haha.

Dirk

hallo,

Ik ben een beetje aan het tobben over een warmtewisselaar voor tussen mijn speksteenkachel. er is ruimte voor 75 cm hoog en 60cm breed en 15 mm dik.

Ik dacht aan een soort thermosifon (15 mm koper een paar keer heen en weer?) maar dan wel met een pompje (misschien) naar boven in een OPEN rvs pan of ketel.

En daar dan weer een koperen lus voor naar de boiler.

Dus een drukloos warmtewisselaar met een eventueeel pompje naar een open keteltje met daarin een wisselaar naar een boiler van 300 liter.

http://www.bierkeurmeestersgilde.nl/fotos_studiedag_2005_p_v_d_hurk.htm

Deze biersite heeft er niets mee te maken maar, je krijgt er wel allerlei ideeen van.

Kan iemand mij helpen om een veilig systeempje te maken.

alvast bedankt,

Dirk

Ik ben ook geinteresseerd in zo een thermosifon zonneboiler. Zijn er ondertussen al wat meer mensen die hier praktijkervaring mee hebben ?

Werkt dit systeem goed ?

En is de plaatsing van de boiler in de nok geen probleem voor oververhitting van de zolder in de zomer ?

groeten,
Jan

wij hebben een zonne combi boiler staan op zolder die op thermosifon princiepe werkt (Elco type vistron) maar die staat op gelijke hoogte met de vacuum collectoren, zonder toepassing van leegloopsysteem.

jailwalker,

ben je daar tevreden van ?

Jan

Bij www.amk-solac.com hebben ze ook een zonne-systeem met de boiler hoger geplaats met heatpipe en hierdoor ook vacuumbuizen. type OTC150, dacht dat die rond de 900 euro kost, alles in.
Ook zeer interssant misschien type OPC eu21 met een pv paneel er bovenop om te voorzien in de stroom die het systeem nodig heeft om autonoom te draaien.

Groetjes,
Dirk

Eindelijk.

Ik heb hem zelf uiteindelijk gevonden.

http://www.3solut.com/NL/productsNL.html

bestellen en daarna mijn thermosifon WW van m`n speksteenkachel er op aansluiten en stoken maar.

Dirk

Hallo,

Ik ben al een tijdlang op zoek naar wat info - en een betaalbare leverancier / installateur van - een thermosifon systeem met watertank onder het dak dat in serie zou worden gezet met de boiler van onze cv (deze is 200l). Kan iemand mij haarfijn uitleggen of dit a. mogelijk is b. de moeite loont in onze temperaturen c. voor een redelijke prijs gedaan kan worden d. eventueel een schema sturen van een zelfmaaksysteem van een eigen installatie zodat ik er mij een echt beeld van kan vormen.