Prijsstijgingen energie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Zonet op dit bericht gebotst:

Distrigas boekt meer winst uit minder omzet
De aardgasdistributeur Distrigas, een dochteronderneming van de nutsgroep Suez, heeft in 2007 12 procent minder aardgas verkocht. Dat vertaalt zich in een omzetdaling van 7 procent tot ongeveer 4,3 miljard euro. Maar dankzij 'goede operationele prestaties' en bijkomende arbitragemogelijkheden in de tweede jaarhelft stijgt de courante bedrijfswinst met meer dan 8 procent.
(tijd) - Dat meldt Distrigas in een persbericht over de niet-geauditeerde IFRS resultaten en de tendensen in 2007.

De hogere bedrijfswinst zal zich vertalen in een stijging met meer dan 12 procent van de nettowinst ten opzichte van 2006. Op basis hiervan stelt Distrigas een verhoging met meer dan 30 procent van het dividend in het vooruitzicht.

De daling van de aardgasverkoop met 12 procent is in de eerste plaats te wijten aan Belgie, waar er een daling was van 13 procent. Oorzaak zijn de erg zachte temperaturen in de eerste jaarhelft en lagere verkopen aan de elektriciteitsproducenten. Buiten Belgie bleef de aardgasverkoop stabiel, terwijl de arbitrageverkopen eveneens een daling kenden.

Koen Lambrecht koen.lambrecht [at] tijd.be

08:38 - 24/01/2008
Copyright © De Tijd

Reacties

Als je hierop even doordenkt dan kan je dus eigenlijk beter aandelen kopen van de energieleverancier waar je klant bent. Kwestie van de prijsstijging ietwat te compenseren.

Maar wel klagen dat een prijsstijging van de energie noodzakelijk zal zijn "omdat de kosten om de opgelegde maatregelen tegen de opwarming van het klimaat te bekostigen zich zullen vertalen in verhoogde werkingskosten, en dus op de gebruiker zullen verhaald (moeten) worden".
Nog maar eens bewezen dat het enige dat telt altijd maar hogere winstcijfers zijn.

maar dit is wel goe nieuws voor diegene die investeren in pv

Ja de aandeelhouders zijn de geldschieters van het bedrijf en dus mogen deze niet afgeschrikt worden.

Volledig akkoord, dannyvho. Maar wat er nu gebeurt is toch niet meer normaal. De aandeelhouders zijn blijkbaar niet meer tevreden met postieve cijfers of winst. Nee, het moet méér winst zijn dan het vorige boekjaar (in sommige gevallen bedragen die nog moeilijk te vatten zijn of hun betekenis totaal verliezen) of er moet 'gereorganiseerd' worden. Absoluut niet gehinderd door enige vorm van scrupules worden mensen ontslagen, prijzen verhoogd en/of werkingskosten op klanten afgewenteld. Allemaal onder het mom van hun 'internationale concurrentiepositie te verstevigen'. En de consument kan/moet maar betalen. En iedereen (die eraan verdient) is tevreden.
Dààr heb ik problemen mee.

Ben ik blij dat ik zonne energie gebruiker geworden ben.
Nu niet dat ik wil dat die prijs nog hoger klimt is al hooooog genoeg.Toen ik in 1991 mijn mazout tank voor de eerste keer moest vol gieten was dat 6bfr/lit is 0,148€
en nu ja dat is ,geweet het ook wel he
Groeten stefaan
de prijzen tot in 91 terug terug te vinden op mijn site
http://www.zonstraal.net/zonne-energie.htm

vandaag in de krant : probleem bij gemeenten om hun energierekening te betalen, mogelijke oplossing : doorrekenen aan gezinnen, ongeveer 60€ per persoon (via belastingen)

alsof wij geen hogere prijzen aangerekend krijgen voor ons verbruik

gemeenten en overheid in het algemeen zou beter eerst eens wat energiezuiniger bouwen i.p.v. komen te zagen

MVG
Stefan

@ stefan

Je hebt uiteraard gelijk, maar niet vergeten dat "gemeenten en overheid" onze - tot bewijs van het tegendeel nog steeds democratisch verkozen - vertegenwoordigers zijn.

de overheid = wij allemaal, en als we eerlijk zijn moeten we toegeven dat we - als gemeenschap - vaak zeer kortzichtig (geweest ?) zijn (de gemiddelde bezoeker van het forum hier waarschijnlijk wat minder dan de doorsnee van de bevolking, maar dat zet helaas niet veel zoden aan de dijk).

Zoals steeds leren we blijkbaar pas uit onze vergissingen als het pijn begint te doen (in de portemonnee...).
In die zin zijn de reusachtige prijsstijgingen in energie en basismaterialen waarschijnlijk een goede les om iedereen op het juiste pad te helpen op middellange termijn.